Merkezi Washington’da bulunan sivil toplum örgütü Freedom House – Özgürlük Evi, dünyada internet özgürlüğünü inceleyen altıncı yıllık raporunu yayınladı. 65 ülkenin izlendiği rapor, 32 ülkede internet özgürlüğünün gerilediğini ortaya koydu. Raporu hazırlayan araştırmacılar bu gerilemeyi, istihbarat birimlerinin vatandaşların internet faaliyetlerini izleme yetkisinin genişletilmesine bağlıyor.
“Freedom on the Net 2015 – 2015 İnternet Özgürlüğü” raporunu hazırlayan uzmanlardan Laura Reed, “Hükümetler, kullanıcı bilgilerini ele geçirmek için yasal izleme yetkilerini genişleten yeni kanunlar ve yönetmelikler kabul ediyor. Internet izleme teknolojilerinin hem demokratik ülkelerde hem de bu teknolojileri daha önce insan hakları savunucularına, muhalif gazetecilere ve diğer gruplara karşı kötüye kullanmış ülkelerde yaygınlaştığını da görüyoruz,” diye konuştu.
Reed, hükümetlerin eleştiri ve saldırı içerikli yazıları engellemek yerine internetten kaldırma çabalarına odaklandığını ve bu işlemi yapmak için de İnternet firmalarına yöneldiğini şöyle açıklıyor: “Hükümetlerin, içerikleri kaynağında silmeye odaklandığını görüyoruz ki bu oldukça kaygı verici bir durum. Çünkü bu, içeriğin sonsuza dek ortadan kaldırılması ve ne ülke içinden ne de ülke dışından kimsenin erişememesi anlamına geliyor. Ayrıca bu durum, sosyal medya firmaları ve İnternet kullanıcılarında yargılanma korkusu yaratıyor. Sansürün geçirdiği değişimin bu yılki raporda yer verilmeye değer olduğunu düşündük. “
Raporda incelenen 65 ülke, dünyadaki İnternet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 88’ini oluşturuyor. Bu ülkelerde 50’si, internet kullanıcılarını siyasi veya sosyal yorumları nedeniyle hapse atıyor. Geçen yılki raporda, sosyal medyadaki siyasi veya sosyal ifadeleri yüzünden vatandaşlarını tutuklayan ülke sayısı 38 olarak kaydedilmişti.
İncelediği 65 ülkeye 100 üzerinden not veren raporda 88 puanla Çin, 2015 yılında Internet özgürlüğünün en fazla kısıtlandığı ülke oldu. Çin’i, 87 puanla Suriye ve İran’ın takip ettiği raporda Türkiye 58 puanla listenin oldukça gerisinde yer alıyor. İnternet özgürlüğünün en geniş olduğu ilk dört ülkenin İzlanda, Estonya, Kanada ve Almanya olarak kaydedildiği raporda beşinci sırayı 19 puanla Almanya ve Amerika paylaşıyor.
Internet özgürlüğünün bölgelere göre de değerlendirildiği raporda,İran ve Suudi Arabistan’daki ölüm cezasına kadar varabilen baskıcı uygulamalar yüzünden Ortadoğu bölgesi dünyada internet özgürlüğünün en az olduğu bölge olarak karşımıza çıkıyor.
Raporun yazarları, insan hakları örgütlerinin İnternet ve ifade özgürlüklerinin genişletilmesinde en önemli rolü oynadığına da dikkati çekiyor.