IŞİD militanlarının Irak’ın kuzeyindeki saldırıları iki milyona yakın kişiyi evlerini terk etmeye zorladı. Psikiyatristler bu kişilerin yarısına yakınının savaş yüzünden psikolojik sorunlar yaşıyor olabileceğini söylüyor. Bu etkilerden çocuklar da muaf değil.
Baharke Kampı IŞİD saldırılarından kaçan 3 bin Iraklı’ya ev sahipliği yapıyor. Bunların yarısından fazlası çocuk.
10 yaşındaki Zeynep Samir IŞİD’e kızgın. DAEŞ olarak da bilinen örgüt ailesi ve arkadaşlarını evsiz bırakmış: “Önce okulumuzu kaybettik. DAEŞ evlerimizi aldı. Onları püskürtmeliyiz ki evlerimize gidebilelim.”
Zeynep özellikle etrafındaki yetişkinlere kızıyor: “Bu insanlar niye burada oturuyor? Polise gidip silah istemeliler ki teröristlerle savaşıp evlerimizi geri alabilelim.”
Psikiyatrist Naz Abdulrahman Baban savaşın ve yaşanan vahşetin çocuklar üzerinde daha büyük etki bırakabileceğini söylüyor: “Genelde 5-6 yaşında çocuklara yönlendiriliyoruz. Çoğu kızgın ve ellerine geçeni kırıyorlar. Bazıları çadırlarını yakıyor. Çok aşırı öfke gözlemliyoruz.”
Zeynep o kadar kızgın ki militanlarla kendisi savaşmak istiyor: “Eğer biraz daha büyürsem silah alıp DAEŞ’le savaşacağım. Eğer birini öldürürsem ve onlar da beni öldürürse şehit olurum.”
Psikologlar ve sosyal hizmet çalışanları kamp okullarında direnç terapisi uyguluyor ve ailelere danışmanlık hizmeti sağlıyor.
Ancak Irak’ın kuzeydoğusunda yalnızca 20 kadar psikiyatrist var ve travma yaşayan birçok kişi tedavi olamıyor.