İran'dan IKYB'ye Harekat Tehdidi

İran batıda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'yle (IKBY) sınırına ilave asker gönderdi ve buradaki İranlı Kürt gruplara kara harekatı başlatabileceği uyarısında bulundu.

VOA'ya açıklama yapan Iraklı Kürt yetkili, ''İran, Kürdistan Bölgesi yakınında birliklerini konuşlandırdı ve Irak askeri yetkililerinden oluşan bir heyet aracılığıyla Doğu Kürdistan milislerinin (İranlı Kürt milisler) bölgeyi terk etmemeleri halinde kara harekatı düzenleyebileceği mesajını gönderdi'' dedi.

Yetkili, IKBY İçişleri Bakanı Rebar Ahmed Halid, 'İran'ın mesajının' ardından İranlı Kürt grupların lideri konumundaki İran Kürt Demokratik Partisi ve İran Kürdistanı Devrimci İşçiler Birliği ile biraraya gelerek peşmergelerini dağlık bölgeden çekerek İran'la bir çatışmayı önlemelerini istediğini söyledi.

İran Kürdistanı Devrimci İşçiler Birliği Sözcüsü Atta Saqzı, VOA'ya yaptığı açıklamada ''İran sınıra çok asker taşıdı. Irak'ın Kürdistan Bölgesi içindeki Doğu Kürdistan'daki siyasi aktivistlere suikast düzenlenmesi tehdidi bile mevcut'' diye konuştu.

Saqzi, ''Kürt parti yetkililerine yönelik tehditler uzun süredir var, ancak gösterilerin ve doğuda (İran Kürdistan'ında) Kürtler'in ayaklanmasının ardından İran, Kürt partilerden açıkça intikam alma tehdidinde bulunuyor'' diye konuştu.

''Washington Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik ihlalleri ciddiye alacak''

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Washington'un İran'ın Kürt Bölgesel Yönetimi yakınındaki askeri teşkilatlanmasından haberdar olup olmadığı sorulunca konuyla ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi. Ancak Patel, Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlalleri ciddiye alacaklarını kaydetti.

İlgili Haberler İki Senatörden Kürt Bölgesiyle İlişkileri Arttırma Çağrısı

İran'da geniş çaplı protesto gösterileri, 22 yaşında Kürt bir kadın olan Mahsa Amini'nin kıyafeti İslam yasalarına uygun olmadığı gerekçesiyle İran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından ilk olarak Kürt şehirlerinde 16 Eylül'de başlamıştı.

Protestolar hızla İran Kürdistanı dışındaki alanlara da yayıldı. Merkezi Oslo'da bulunan İran İnsan Hakları örgütüne göre güvenlik güçleriyle göstericiler arasındaki şiddetli çatışmalarda aralarında çocukların da olduğu en az 154 kişi hayatını kaybetti.

İran hükümeti, Kürt kentlerindeki ayaklanmadan sorumlu tuttuğu grupların İran-Irak sınırındaki merkezlerini son iki haftada birkaç kez bombaladı.

VOA'ya konuşan İranlı Kürt yetkililer İran'daki toplumsal çalkantının arkasında oldukları iddiasını reddetti ve protestoların ''spontane bir sivil hareket'' olduğunu söyledi.

İran'ın saldırıları Devrim Muhafızları'nın Süleymaniye, Erbil ve Kerkük yakınlarında üç İran hedefine füze ve insansız hava aracı ile saldırdıkları ve en az 14 kişinin ölümüne, 30'unun da yaralanmasına neden oldukları 28 Eylül'de yeni bir boyut kazandı.

ABD ordusu İran'a ait insansız hava aracını vurdu

ABD ordusu, insansız hava araçlarından birini Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti Erbil'deki ABD güçlerine tehdit oluşturduğu için vurduklarını bildirdi.

VOA'nın konuştuğu uzmanlara göre IKBY'nin güçlü İran karşısında kozu olmadığı için İran'ın bölgeye yönelik yeni saldırılarını önleyip önleyemeyeceği bilinmiyor.

IKBY parlamentosundaki peşmerge komisyonunun başkan yardımcısı Osman Serdari, VOA'ya yaptığı açıklamada, diplomasinin bölgedeki tehditlerin çözümü için en iyi seçenek olduğunu söyledi.

İlgili Haberler ABD Ordusu Suriye’de İran Bağlantılı Hedefleri Vurdu

Serdari, ''Kürdistan Bölgesi olarak bu konuları çözmek için barışçı bir anlayış içinde olmalıyız. Merkezi hükümet (Bağdat) ve Kürdistan Bölgesi bunu çözebilmek için temaslarına devam ediyor'' diye konuştu.

Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki Kürt hareketi bu hükümetlerin baskısı karşısında Zagros Dağları'nın varlığı sayesinde hayatta kalabildi. İran'ın kuzeybatısında 10 milyon Kürt nüfusun büyük kısmının yaşadığı bölgede Kürtler ilk kez 1946'da bir cumhuriyet kurmuş, ancak 12 ay sonra İran hükümeti tarafından dağıtılmıştı.