İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın diğer ülkelerle ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Ruhani, ülkesinin nükleer faaliyetlerinin kısıtlanmasını öngören anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, ekonomik işbirliğinin kapsamının genişletilmesi çağrısında bulundu.
Nükleer anlaşmayı imzalayan ve anlaşmanın hükümlerini yerine getirmek için ilk adımları atmaya hazırlanan İran, ekonomik yaptırımların kaldırılmasını ve diğer ülkelerle ticari ilişkilerin başlamasını istiyor.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, güvenlik ve istikrara uzanan yolun ekonomik faaliyetlerin getirdiği kalkınmadan geçtiğini gösterecek,” dedi.
İran, nükleer programının barışçı amaçlı olduğunun garantiye alınmasıyla uluslararası ekonomik yaptırımların kaldırılmasını bekliyor.
“Anlaşmanın uygulanması, güvenliğin artması anlamına gelir” diyen Başkan Obama, İran’a şu mesajı gönderdi: “’Amerika’ya ölüm’ sloganları atmak ne İran’ı daha güvenli yapar, ne de istihdam yaratır. Eğer İran farklı bir yol seçerse, bu hem bölge güvenliğinin, hem İran halkının ve tüm dünyanın yararına olur.”
Nükleer anlaşma Amerika’da Kongre’nin merceğinden geçti, Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarının eleştirilerine uğradı.
Donald Trump anlaşma için, “Hayatımda İran’la yapılan nükleer anlaşma kadar kötü müzakere edilmiş başka bir anlaşma görmedim,” diye konuştu.
Obama Yönetimi, nükleer anlaşma konusunda başka ülkelerin eleştiri oklarının de hedefi haline geldi.
İsrail Başbakanı Netenyahu, “Hamaney, Amerika’nın ‘Büyük Şeytan’ olduğunu çok açık bir şekilde dile getirdi. İran ayrıca İsrail devletini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir ülke,” diyerek anlaşmaya karşı olduğunu bir kez daha belirtti.
Başkan Obama ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kasım ayında Beyaz Saray’da yapacakları görüşmede nükleer anlaşmaya ilişkin görüş farklılıklarını gidermeyi amaçlayan adımlar atabilir.