Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’a yeni yaptırımlar öngören tasarıyı kabul etti.
Oylamada 12 ülke evet oyu kullanırken, Türkiye ve Brezilya hayır oyu kullandı. Lübnan ise çekimser kaldı.
Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, oylama sonrasında yaptığı konuşmada, yeni yaptırımların İran halkını hedef almadığını söyledi. Büyükelçi Rice, amacın Tahran rejiminin nükleer silah geliştirmesini önlemek olduğunu söyledi.
Brezilya Büyükelçisi ise yaptırımların etkili bir araç olmadığını ve İran halkına daha da fazla sıkıntı yaşatacağını savundu.
Brezilya temsilcisi, yeni yaptırımların İran’ın Türkiye ve ülkesiyle imzaladığı takas anlaşmasını tehlikeye attığını da kaydetti.
Yeni yaptırımlar, İranlı yetkililere seyahat yasağı getirirken, İran’ın nükleer ve uzun menzilli füze programına katkıda bulunan kişi ve grupların cezalandırılmasını da öngörüyor. Mali yaptırımlar, özellikle Devrim Muhafızları ve İran devlet deniz işletmeciliğiyle iş yapan şirket ve şahısları hedef alıyor.
Tasarıyla, ambargo listesine 40 yeni isim daha ekleniyor. Bunlar arasında İsfahan’daki uranyum zenginleştirme tesisinin yetkilisi Cevad Rahiki de var. Ayrıca İran’ın bankacılık sektörüne de yeni ambargo önlemleri öngörülüyor.
Yeni yaptırımlara sıcak bakmayan Brezilya ve Türkiye İran’la uranyum takası öngören bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, İran’ın uranyumu zenginleştirilmek üzere Türkiye’ye göndermesini öngörüyor.
Batılı ülkeler İran’ın nükleer programıyla ilgili temel sorunları çözmediği gerekçesiyle anlaşmayı yeterli bulmadıklarını açıklamışlardı.
Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, İstanbul’daki Asya zirvesi sırasında, yeni yaptırımların Tahran’ın uluslararası toplumla müzakere isteğini sona erdireceğini söylemişti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın hayır oyu kullandığı oylamayla ilgili bir açıklama yaptı.
Yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin kararıyla ilgili olarak, başta Başkan Barack Obama, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ve Brezilya Devlet Başkanı Silva De Lula olmak üzere dünya liderleriyle görüştüğü ve süreçle ilgili danışmalarda bulunduğu belirtiliyor.
Açıklamada, Türkiye’nin anlaşmazlığın çözümü yolunda diplomasi haricinde alternatif bulunmadığına inandığı kaydediliyor ve “ilgili taraflarla diyalogun sürdürülmesi ve diplomatik alandaki tüm fırsatların sonuna kadar değerlendirilmesi tek çıkar yoldur” deniliyor.
Açıklamada, “İran’ın Tahran Anlaşmasına bağlılığını sürdürmesi, diplomatik çözüm zemininde kalması ve uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle nükleer programı hakkında oluşmuş bulunan şüpheleri izale edici bir tutum içine girmesi” de isteniyor..