IŞİD 2017’yi Nasıl Geçirdi?

2017 yılında IŞİD’in halifelik rüyası darmadağın oldu. Irak ordusu, ve batılı ülkelerin hava güçleriyle desteklediği koalisyonun kararlı askeri operasyonları sonunda terör örgütü geri çekilmek zorunda kaldı. Ancak yine de Amerika ve müttefikleri savaşın bitmediği uyarısında bulunuyor.

IŞİD terör örgütü, yılbaşı gecesi İstanbul’daki Reina gece kulübüne bir saldırganını göndererek, 2017 yılına kanlı bir başlangıç yaptı.

Yusuf Kodat, “Panik halindeki insanlar, kan, silah sesleri, patlamalar. Bunlar zihnimden atamadığım şeyler,” şeklinde konuşuyor.

Bu ölümcül saldırının neden olduğu şok, Irak’taki durumu maskeler nitelikteydi. Silahlı güçler örgütün halifelik ilan ettiği Musul’da ilerliyorlardı.

Hisham Abdulkadim, “Biz onlara ağır kayıplar verdirdikten sonra düşman, önümüzde çöküyor, silah ve araçlarını bırakarak kaçıyordu,” diyor.

Bu sırada IŞİD, Müslüman dünyasının diğer bölgelerinde de sorunlarla karşı karşıya kalıyordu. Tunus’ta halk IŞİD’ten kaçan savaşçıların ülkeye geri gelmesini protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

Amerika’da da yeni başkan terör örgütünün imha edileceğini söylüyordu: “Elimizdeki gerçek gücü kullanmadık. Ölçülü davrandık. IŞİD’ten kurtulmak zorundayız. Başka çaremiz yok.”

IŞİD’ten kurtulmak için arttırılan çabaların bir parçası olarak Amerika ilk kez Suriye Demokratik Güçleri’ne zırhlı araç temin etmeye başladı. Bu sırada örgüt Suriye’deki yeni başkentleri Rakka’ya doğru çekiliyordu.

Savunma Bakanı Jim Mattis, “Irak ordusunu ve bu düşmana karşı savaşan Irak halkını desteklemeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

IŞİD, Irak ve Suriye’de daha fazla baskı altındaydı ve bunun etkileri dünyanın farklı noktalarında görülüyordu. Şubat ayında bir IŞİD sempatizanı Paris’te Louvre müzesinin hemen dışında elindeki palayla bir güvenlik görevlisine saldırdı.

Mısır’ın İskenderiye kentinde örgütün üstlendiği saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti.

IŞİD ayrıca Pakistan ve Afganistan’da yeniden toparlanıyor, Kabil’deki bir hastaneye düzenlediği saldırıda 30’dan fazla kişinin ölümüne neden oluyordu.

Bu gelişmelere Amerika, dünyanın en büyük bombası olarak bilinen bombayı Nangarhar’daki IŞİD kamplarının üzerine bırakarak verdi.

NATO komutanlarından General John Nicholson, “2017 yılında Afgan kardeşlerimizle birlikte IŞİD’i yok etme savaşımızdan geri adım atmayacağımızı açıkça söylüyorum,” diyor.

Temmuz ayında IŞİD’in halifelik ilanı değerini kaybederken Irak’ın Musul kenti aylarca süren çatışmaların ardından örgütün elinden kurtarıldı.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, “Buradan tüm dünyaya, uydurma ve terörist DAEŞ’in çöküşünü duyuruyorum,” şeklinde konuşmuştu.

Üç ay sonra bir başka iyi haber Rakka’dan geldi. IŞİD savaşçıları sözde halifeliklerinin Suriye’deki başkenti Rakka’yı terk ettiler. Ayrıca Ekim ayında 5 ay süren çatışmaların ardından IŞİD Filipinler’deki Marawi kentinden de çekildi.

Ancak IŞİD toprak ve savaşçılarını kaybetse de Stokholm’de, Paris’te, Barcelona’da ve New York’taki saldırılarıyla küresel etkisini hissettirmeye devam etti.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nden Jennifer Cafarella, “IŞİD küresel savaşını net bir biçimde sürdürdüğünün işaretlerini batıda düzenlediği saldırılarla gösteriyor. Kuzey Afrika’da, Afganistan’da ve benzer şekilde güneydoğu Asya’daki bazı bölgelerde devam eden IŞİD faaliyetlerini görüyoruz,” diyor.

Terör örgütü üyeleri, liderleri Baghdadi’nin Eylül ayında yayınladığı bir ses kaydındaki tavsiyesini dinliyor görünüyor. Baghdadi, “zafere giden yolda direnmeli ve sabırlı olmalı” diyor.