‘IŞİD’e Karşı Mücadelede Rehavete Kapılmayın’

ABD Genelkurmay Başkanı Org. Joseph Dunford

​ABD genelkurmay başkanı, dünya liderlerinin IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı kazanılan ilerlemeleri, zafer olarak nitelememe uyarısında bulundu.

Orgeneral Joseph Dunford, Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin ‘özellikle cesaret verici’ olduğunu ancak ABD müttefiklerinin Ortadoğu genelinde ve dünya genelinde IŞİD ve el Kaide’ye karşı baskılarını devam ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Org. Dunford, üst düzey savunma yetkililerinin katıldığı Şiddet İçeren Aşırıcı Örgütlerle Mücadele Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Belki de şu an en büyük sorun rehavete kapılma riski” dedi ve ekledi: “Bugüne kadar kaydettiğimiz ilerlemeyi yanlış değerlendirip, mevcut tehditleri yanlış algılamak, siyasi liderlerin şiddet içeren aşırıcılığa karşı çalışmalarda dikkatlerini yitirmelerine neden olabilir. Geçtiğimiz son birkaç yıl içerisinde bununla ilgili birçok örnek yaşadık. Ne zaman baskıyı azaltsak, daha da güçlenerek yeniden canlandılar.”

Terör gruplarıyla mücadelede kazanılanlar

Amerikalı yetkililer IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı mücadeledeki kazanımlarını son zamanlarda çok kez gündeme getirdi ve söz konusu grupların dünya genelindeki saldırı sayısı ve saldırılar sonucu ölenlerin sayısının son üç yıldır düşüşte olduğuna işaret etti.

IŞİD saldırıları 2016 – 2017 yılları arasında yüzde 23 oranında düştü. Ayrıca örgütün medya nüfuzu oldukça zayıfladı ve grup kendisini hilafet ilan ettiği dönemde Irak ve Suriye’de kontrol altında tuttuğu bölgelerin yüzde 98’ini kaybetti.

Ancak Genelkurmay Başkanı Dunford, IŞİD’in yine de savaşmaya devam ettiğini ve koalisyon güçlerinin aylardır IŞİD’lileri çıkarmak için mücadele ettiği, elindeki son toprak parçası olan Suriye’deki Orta Fırat Vadisi’nde IŞİD’lilerin hala sıkı çabaladığını belirtti. Son dönemlerde IŞİD’in mali destekçilerine yönelik yürütülen soruşturma ve tutuklamalar sonucunda örgütün Bağdat ve Erbil’de hala bağlantıları olduğu anlaşıldı.

IŞİD cihada devam ediyor

Grubun kendi ilan ettiği halifeliği dağılmış olsa da, Amerikalı yetkililer yabancı cihatçıların hala örgüte destek için Suriye ve Irak’a girdiklerine inanıyor. Her ay yaklaşık 100 yeni cihatçının IŞİD’e katılmak için bölgeye giriş yaptığı tahmin ediliyor.

Pentagon’un son yayınladığı verilere göre Suriye ve Irak genelinde hala çok sayıda cihatçı var. Yaklaşık 32 bin cihatçının bu iki ülke sınırları içinde hala savaşmaya hazır bekledikleri bildiriliyor. Koalisyon yetkilileri de IŞİD’in Irak’ın Anbar ve Ramadi gibi kentlerinde de tekrar ortaya çıktığını söylüyor. Söz konusu kentlerde kısa bir süre önce üzerinde patlayıcılar olan 28 kişi terör şüphesiyle yakalanmıştı.

IŞİD savaşçıları, Kerkük ve çevresinde de bölgenin altyapısını yok etmek için tekrar harekete geçti.

Koalisyon sözcüsü Amerikalı Albay Sean Ryan Salı günü Pentagon muhabirlerine video mesajı ile Bağdat’tan yaptığı açıklamalarda, “Sivilleri huzursuz etmek için suyollarını kesmeye çalışıyorlar” dedi.

Ryan, IŞİD’in elektrik hatları ve GSM kulelerini hedef aldığı eylemlerini ‘bölgedeki nüfusu yavaş yavaş ve işkenceyle öldürme çabası’ olarak nitelendirdi.

IŞİD ‘hiç de yenilmiş değil’

Dunford açıklamalarında, ‘IŞİD hiç de yenilmiş değil’ dedi ve örgütün daha da yayılmak için yeni planlar yaptığını söyledi.

Dunford tek sorunun IŞİD olmadığını, el Kaide’nin de ‘yandaşlarıyla irtibatı ve dayanışmayı arttırdığını’ belirtti ve “Her iki grup daha da dağınık ve gizli bir şekilde çalışıyor, söylemlerini canlı tutmak için interneti kullanıyor ve alışılmış askeri eylemlerin hedefi olmaktan uzak duruyor” dedi.

ABD ve müttefiklerinin ‘barışı sağlama’ konusunda ve IŞİD ve el Kaide’nin bölgedeki kötü ekonomik ve yönetim koşullarını fırsat bilmesini engelleme konusunda yeterli olup-olamayacağı ile ilgili de endişeler var.

Dunford, “Şiddet içeren aşırıcılığa neden olan temel koşulları ele alma hususunda çok az ilerleme oldu” dedi.

40 farklı ülkeden gelen, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından tutuklanan 700’den fazla IŞİD üyesinin akıbeti de bir diğer endişe kaynağı.

Org. Dunford ABD müttefikleri ve ilgili diğer ülkelere daha fazla oyalanmayıp bu cihatçıları geri almaları çağrısında bulundu ve “Bu cihatçıların yargılanmaları için ülkelerine geri getirilmesi konusunda siyasi hesaplar ve yetersiz yasal uygulamalar nedeniyle gecikme oldu. Bu durumu ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmalıyız ki bugün tutsak olan kişiler yarın karşımıza aşırıcı örgütlerin liderleri olarak çıkmasın” dedi.