Obama yönetimi, Amerika öncülüğünde devam eden koalisyonun Suriye ve Irak’ta konuşlanan IŞİD’e karşı önemli ilerlemeler kaydettiğini bildirdi. Bir yetkili, bununla birlikte terör örgütünün etkisinin tamamıyla kırılması için daha çok mesafe kat etmeleri gerektiğini söyledi.
Yetkili, Irak başbakanı Haydar el Abadi’nin bu ay Amerika’ya yaptığı ziyaret yorumda bulundu.
Irak başbakanı Abadi Washington’da Başkan Barack Obama ve diğer yetkililerle görüşmüş ancak IŞİD Ramadi’ye saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
Ramadi yakınlarında Amerika ve koalisyon ortaklarının Irak birliklerine eğitim verdiği hava üssü bulunuyor.
Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, IŞİD’i yenilgiye uğratma çabalarının birkaç yılı bulmasını tahmin ettiklerini açıkladı.
IŞİD’in her koşula adapte olabildiğini ve yaptıkları şeylerle birçok kişiyi şaşırttığını belirten yetkili ayrıca, Irak ve koalisyon ortaklarının beraber hareket ederek IŞİD militanlarını Ramadi’den püskürtmede ilerleme kaydettiklerini söyledi ve bu başarının nedenini Irak kuvvetlerinin eğitimine bağladı.
Yetkili sözlerine, Irak ordusunun altı ay önce yapamaz dediğimiz profesyonelliği ve başarıyı göstermeye başladığını söyleyerek devam etti.
Bazı bölgelerde IŞİD’e karşı başarı kaydedilirken, diğer bölgelerde ise IŞİD militanlarının yeni eylemler düzenlemesi kaygıların artmasına neden oldu. Militanlar Pazar günü internet üzerinden yayınladıkları bir videoda, Libya’da 30 Etiyopyalı Hristiyan’ın katledildiği görüntüleri yer alıyor.
Şubat ayında yayınlanan buna benzer başka bir videoda ise, IŞİD militanlarının Mısırlı Hristiyanların başları kesilirken gösteriliyordu.
Amerikalı yetkili, koalisyon ortakları arasında farklı coğrafyalarda IŞİD’e bağlılık bildiren gruplarla ilgili de tartışmaların yaşandığını belirtiyor. Yetkili, herhangi birinin siyah bayrak asmasının ya da internete video yüklemesini kendisini otomatikman IŞİD militanı yapamayacağını söyledi.
Ancak Washington Enstitüsü Yakın Doğu Uzmanı David Pollock’a göre, Amerika ve müttefikleri, Irak ve Suriye dışında bulunan IŞİD bağlantılı diğer örgütleri de kapsayacak genişletilmiş bir operasyona başlayabilir.
Özellikle Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya’da konuşlanan IŞİD yanlısı terör gruplarına askeri operasyon düzenlemeye hazır olduklarını duyurmuştu. Ancak Amerika, Libya’daki sorununun siyasi diyalogla çözülmesi gerektiğini bildirerek kendilerini askeri operasyondan vazgeçirdi.
Pollock ayrıca, bu stratejinin başarılı olabilmesi için çok geç olduğunu ve Libya’ya istikrar getirmek için askeri bir operasyona ihtiyaç duyulacağını açıkladı.
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Celalabad’ta 35 kişinin öldürüldüğü bombalı saldırıyı IŞİD’in üstlendiğini duyurmuştu.
Pollock, Afganistan’daki IŞİD’e bağlı diğer grupların gerçekleştirdiği katliamın Libya’dakilerden farklı olduğunu söyledi. Pollock’a göre, her ne kadar trajik olursa olsun, Afganistan’da yaşanan vahşet Taleban ile diğer aşırı dinci gruplar arasında yaşanan güç çatışmasından doğuyor.
Pollock ayrıca, IŞİD’e veya diğer militan gruplara verilen Sunni ve Şii desteğin aslında çok az olduğunu söyledi, ancak yerel halkı baskı altında tutan bu militanları, ele geçirdikleri bölgelerden çıkarmanın çok zor olduğunun da altını çizdi.