Başkan Obama ve Irak Başbakanı Haydar El Abadi IŞİD’le mücadele konusunu görüştü. Ancak örgütle mücadele için alternatif yöntemler Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda da tartışılıyor.
11 ülkeden gelen üst düzey temsilci ABD Dışişleri’nin düzenlediği program çerçevesinde Amerika’ya yaptıkları ziyarette IŞİD’le mücadele konusunu görüşüyor.
Grup, hükümet yetkililerinin yanı sıra Washington, New York ve San Francisco’da teknoloji sektörünün liderleriyle görüşüyor.
Amaç örgütün propaganda yöntemleriyle mücadele etmek ve örgüte katılımı yabancı ülkelerde yaşayanlara daha az çekici hale getirmek.
Turun katılımcılarından Fas parlamento üyesi Muhammed Bin Haldun, 3 binden fazla Faslı’nın örgüte katılmak için Suriye ve Irak’a gittiğini söylüyor:
“Asıl nedenler işsizlik ve yoksulluk. Bildiğiniz gibi bu insanların çoğu, kendi ülkelerinde bulamadıkları daha iyi bir hayatın peşinde.”
IŞİD militanları yabancıları örgüte katmak için sosyal medyayı çok başarılı biçimde kullanıyor. Mısır güvenlik çalışmaları direktörü Halit Okaşa örgütün bu insanlara daha iyi bir hayat umudu sunduğunu söylüyor:
“Macerayı, yeni şeyler yapmayı seven ve belki de içlerinde şiddet olan ve bu şiddeti su yüzüne çıkarmak isteyen genç insanları hedef alıyorlar.”
Amerikalı yetkililer bugüne de 20 bin yabancının IŞİD’e katıldığını ve bunların 3 bin 400 kadarının Batılı ülkelerden gittiğini tahmin ediyor.
Bu kişilerin arasında birkaç kafa kesme videosunda yer alan ve İngiliz vatandaşı olduğu düşünülen Çihatçı John da var.
Londra’dan Türkiye’ye uçan 3 genç kızın da IŞİD’e katılmayı istediği düşünülüyor.
Şiddet ve aşırılık yanlısı kişilerin söylemleriyle mücadele etmek isteyen Amerika Dışişleri Bakanlığı sosyal medyayı ve daha geleneksel yöntemleri kullanarak şiddetten etkilenen toplulukların öykülerini anlatıyor. Müslüman topluluklar özel temsilcisi Şarik Zafer, “Diğer önemli öyküler arasında örgüte katıldıktan sonra örgütten ayrılanlar var. Bunlar kendi isteğiyle katılmış ya da katılmaya zorlanmış olabilir. Bu kişiler gidip bu gruplarla savaşıyor ama sonra da ‘Ben bunu yapmak için buraya gelmemiştim,’ diyorlar. Bu öyküler çok etkili oluyor” diyor.
Zafer, IŞİD’le mücadelede Amerika’nın yöntemlerinden birinin savundukları ideolojideki tutarsızlıkları ifşa etmek olduğunu söylüyor.