'İslam ve Laiklik' Tartışması Fransa'yı İkiye Böldü

'İslam ve Laiklik' Tartışması Fransa'yı İkiye Böldü

Fransa’yı ikiye bölen ‘İslam ve Laiklik’ tartışması dün yapıldı. İktidardaki Halk Hareketi Birliği Genel Başkanı Jean François Cope, İslami uygulamalara ilişkin 26 yeni yasa teklifini Parlamento gündemine getireceklerini açıkladı.

Fransa’da iktidar partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) organize ettiği ancak dini ve siyasi temsilcilerin karşı çıktığı ‘Fransa’da İslam’ın yeri ve Laiklik’ konulu tartışma dün yapıldı. Toplantının mimarı UMP Genel Başkanı Jean François Cope, ‘sokakta namaz kılmak, türban, okullarda helal et’ gibi pek çok tartışmayı yasal düzenlemeye bağlayan 26 maddelik bir öneri paketi sundu. Paketin önümüzdeki hafta yasa önerisi olarak Meclis’e getirilmesi bekleniyor.

Daha başlamadan dini liderler tarafından eleştirilen tartışmaya hiçbir muhalif partiden de destek gelmedi. Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve iktidar partisini yükselişe geçen aşırı sağın oylarını alabilmek için ‘manevra yapmakla’ ve ‘bir dini hedef göstermekle’ suçladı. Başbakan François Fillon ve bazı bakanlar toplantıya katılmazken, aralarında ‘milli kimlik’ tartışmasını yapan bakan Eric Besson başta olmak üzere 15 bakan destek verdi. UMP Genel Başkanı Cope, bizzat Fransa İslam Konseyi’ni ziyaret ederek toplantıya katılmaları için ikna etmeye çalıştı ancak Konsey öneriyi kesin bir dille reddetti. Bu arada İçişleri Bakanı Claude Gueant’ın “1905 yılında laiklik yasası yapılırken çok az sayıda Müslüman vardı. Ama şimdi sayıları çok fazla ve davranışlarıyla sorun yaratıyorlar’ deyince toplantıya tepki daha da büyüdü. Irkçılıkla mücadele derneklerinin Bakan Gueant hakkında suç duyurusunda bulunması ‘Fransa’da İslamın yeri ve laiklik’ tartışmasının gergin başlamasına yol açtı.

Jean François Cope, salonda bulunan 200 davetliye hitap ederek, bütün itirazlara rağmen toplantıyı gerçekleştirmekten mutlu olduklarını söyledi.

Kendi partisi içinden dahi gelen eleştirilere rağmen toplantıda ısrar eden Cope, toplantıda konuşulanların çok sayıda Fransız’ın dile getirdiği sorunlar olduğunu savundu. Cope, hiçbir dini hedef almadıklarını ancak bazı düzenlemelerin, İslam dininin gelişimi açısından bazı uygulamalara açıklık getirmesinden ibaret olduğunu söyledi.

Toplantıya gözlemci olarak katılan Yahudi topçululuğunun temsilcisi büyük Haham Gilles Bernheim, katılma nedenini “Biz bu tartışmayı desteklemedik ama iktidar partisini boykot etmemiz de söz konusu değildi,” sözleriyle anlattı.

Toplantıda Cope tarafından açıklanan ve önümüzdeki hafta yasa önerisi olarak Meclis’e sunulması beklenen 26 yeni düzenleme arasında en çok sokakta namaz kılma konusuna çözüm aranması dikkat çekiyor. Sokakta namaz kılınması hele de sokakların izinsiz ibadet için kapatılmasının kabul edilemeyeceği, daha çok cami inşası için bir takım kolaylıklar getirilmesi öngörülüyor. Şirketlere kendi iç yönetmeliklerinde dini semboller, kılık kıyafetler ve ibadet uygulamaları (ibadet salonu, ortak yemek vs.. gibi) konusunda kural koyabilme olanağı veriliyor.

Kreşlerde çalışanların ve çocuklarının okul gezilerine katılan annelerin türban takmasının yasaklanması öngörülüyor. Hastanelerde kadınların, erkek doktora muayene olmama tercihinin yasaklanması isteniyor. Okullarda çocuklara helal değil vejetaryen menü hazırlanması önerisi sunuluyor. En çok tartışma konusu olan, Müslüman ailelerin mayo giyildiği ya da ahlaka aykırı olduğu için çocuklarını göndermediği tarih, spor ve cinsel eğitim dersleri dahil, tüm derslerin izlenmesi zorunlu hale getiriliyor.

Fransa’da kolej ve liselerde türban takılması yasak. 11 Nisan’dan itibaren sokakta kara çarşafla dolaşma yasağı getiren yasa da yürürlüğe girecek. Bir de böyle bir yasa kara çarşaf yasağı ile aynı tarihte parlamentoya getirilirse Fransa’da ‘İslam tartışması asıl şimdi başlıyor,’ denebilir.