Isparta’da 3 Şubat perşembe günü başlayan ve iki gün etkili olan kar nedeniyle yaşanan elektrik kesintisi halkın büyük çoğunluğunu etkiledi. Kesintiyle birlikte doğalgaza da erişim sağlanamayınca Ispartalılar 3 gün boyunca soğukta kaldı. İlin bazı bölümlerinde kesintiler hâlâ devam ediyor.
Uzun süre yetkililerden bilgi alamayan Isparta halkı sesini sosyal medyada duyurmaya çalıştı. Onlardan biri Muhammet Yıldırım’dı. VOA Türkçe’nin ulaştığı Yıldırım şunları söyledi: “Elektrik kesildiğinde 186 diye bir numara var onları aradık. 8’de gelecek, 10’da gelecek, 12’de gelecek sürekli oyaladılar. Ondan sonra telefonlara bakmamaya başladılar, bizimle dalga geçiyorlar, “Elektriksiz ölür müsünüz, biraz sabredin.” diyorlar. Tamam sabredelim de çocuk var, iki tane küçük çocuk var. 92 yaşında burada hastamız var bizim. Nasıl sabredelim? Üstünde yorgan, battaniye şu an yatıyor.”
“Çocuğumuzu su kaynatarak ısıtmaya çalıştık"
Çektiği bir videoyu sosyal medyada paylaşan Sevinç Özdemir Saraç da kesintinin ilk gününden bu yana 186’ya ulaşamadıklarını söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Saraç şu ifadeleri kullandı: “Çoluk çocuğu kar topu oynamak için bile dışarı göndermedi aileler çünkü kablolar yerlerde, akıma kapılmaları durumu söz konusu. Videoda da görüldüğü gibi 2 buçuk yaşındaki çocuğumuzu su kaynatarak ısıtmaya çalıştık. Sürekli valilikten bilgi almaya çalıştık. Kriz masasının kurulmasında çok gecikildi. Gün içerisinde kapalı pazar yeri çöktü, halı sahaların çatıları çöktü, ağaçlar devrildi ama akşam saat 8 gibi kriz masası kuruldu. Ve biz gün boyu elektriğimizin olmadığı bilgisini vermeye çalıştık İl Özel İdare’ye.”
Your browser doesn’t support HTML5
Kesinti Meclis gündeminde
İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur konuyu TBMM gündemine taşıdı. Cesur Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltti:
-"Bakanlığınızın Isparta’da 24 saatten uzun süre elektrik verilememesi konusunda bilgisi var mıdır? Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi veya elektrik dağıtım şirketi CK Enerji Akdeniz Elektrik, Bakanlığı bilgilendirmiş midir?
-Eğer bakanlığın bilgisi varsa, Bakanlık sorunun çözümü için elektrik kesintisinin ilk saatinden itibaren ne yapmıştır?
-Elektrik kesintisi yaşanan bütün köy ve mahalleler tespit edilmiş midir? Kent merkezinden köy ve beldelere, bütün yerleşim yerlerine ulaşılıp bir durum raporu oluşturulmuş mudur?
-CK Enerji Akdeniz Elektrik tarafından Bakanlığa bilgi verilmiş midir? Şirketin, yaşanan sorunu çözecek ekipmanı ve kapasitesi bulunmakta mıdır?
-Kriz merkezinden alınan bilgiye göre, Isparta’nın yüzde 90’ında yaşanan ve neredeyse her ilçeye yayılmış bir elektrik kesintisi sorunu için 130 kişilik bir ekip görevlendirilmiştir. Bu ölçekte bir sorunu çözmek için bu ekip yeterli olacak mıdır?
-Vatandaşlarımız ve köylerde vatandaşlarımıza ulaşabilecek muhtarlarımız neden bilgilendirilmemiştir?
-Köylerde elektrik kesintisinden kaynaklı yaşanan sorunlar için, diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde bu sorunlara çözüm geliştirilmiş midir? Yukarıda bahsedilen mağduriyetleri gidermek için neler yapılmaktadır?
-Isparta’mızda sebep olduğu zararlardan dolayı, vatandaşlarımız için elektrik dağıtım şirketine tazminat ödetilecek midir? Ödetilmeyecekse, Bakanlık, oluşan zararı tazmin edecek midir?
-Eğer vatandaşlarımızın zararı karşılanmayacaksa, elektrik zamlarıyla vatandaşlarımıza yıkılan yüksek fatura bedellerine karşın, şirketin sorumlu olduğu zamanlarda hiç sorumluluk üstlenmiyor oluşu bir adalet sorunu yaratmaz mı? Böyle bir durumda tüketici hakları, karşılıklılık ilkesi ve adaletten bahsedilebilir mi?
-İleriye dönük olarak, Isparta’da yoğun kar yağışına karşı, elektrik dağıtım hatları yer altına alınması üzerine bir çalışma yapılacak mıdır?"
Bakan Isparta’da
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez kesintinin üçüncü gününde üzerine Isparta’ya gitti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Bakan, ilin büyük bir bölümüne elektriğin verilmeye başlandığını söyledi.
Kesinti anında il merkezi, 8 ilçe merkezi ve 188 köyde toplam 113 bin 236 abonenin enerjisiz kaldığını belirten Dönmez, "İlk günün sonunda bu rakam 35 bin 538'e geriledi. Şu an itibarıyla ilimiz genelinde bulunan 299 bin elektrik abonesinden yaklaşık yüzde 93'ü enerjili durumdadır. Kalan 20 bin abonemize elektrik verilmesiyle ilgili ekiplerimiz sahada canla başla çalışmaktadır.” dedi.
Isparta’da elektrik dağıtımını üstlenen Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. ise bu oranı daha önce yüzde 95 olarak açıklamıştı. Kurum yaptığı yazılı açıklamada “Saatlerce hiç durmadan yağan karın yarattığı yük ve aşırı buzlanmanın etkisiyle önemli sayıda enerji nakil hattının ağır hasar" aldığını duyurmuştu.
VOA Türkçe’nin Cumartesi akşam saatlerinde konuştuğu Muhammet Yıldırım ve Sevinç Özdemir Saraç ise elektriğin yüzde 95 oranında sağlandığı bilgisinin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Saraç, “Bu açıklamadan sonra herkes birbirini arayıp 'siz de mi yüzde 5’lik kesimdesiniz?' diye soruyor” dedi.
“Zarar karşılanmalı"
Isparta’daki kesinti ana muhalefet partisi CHP’nin de gündemindeydi. Yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın "Bazı bölgelerde 48 saat süren kesintiler, bazı yerlerde iki günü de aştı. Kesinti nedeniyle hem ticarethanelerde hem de konutlardaki soğuk zinciri kırıldı. Buzdolabında gıda muhafaza eden vatandaşlar mağdur oldu. Derin dondurucudaki yiyecekler bozuldu. Hava sıcaklığının eksi derecelerde olduğu bir dönemde elektrik kesintisi nedeniyle vatandaşlarımız ısınma ihtiyaçlarını da karşılayamadı. Isparta’da tıbbi cihaz desteğiyle yaşamını sürdüren vatandaşlarımız da kesinti nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadı. Isparta’da vatandaşların mağduriyetleri tespit edilerek giderilmeli. Evinde ısınamayan, dolabındaki gıda ürününü atmak zorunda kalan vatandaşın zararı karşılanmalı.” ifadelerini kullandı.