İsrail Batı Şeria saldırılarını arttırıyor; Savunma Bakanı Katz askerlerin bazı bölgelerde bir yıl kalacağını söyledi

23 Şubat 2025 - İsrail tankları ve buldozerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli mültecilerin kaldığı Cenin kampında mevzileniyor.

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde “önümüzdeki yıl boyunca” kalacağını ve yerinden edilmiş onbinlerce Filistinli'nin geri dönmesini engelleyeceklerini söyledi.

İsrail, Gazze'deki savaşı durduran ateşkesin yürürlüğe girmesinden iki gün sonra 21 Ocak'ta, Batı Şeria'nın kuzeyinde geniş çaplı bir saldırı başlatmış ve daha sonra bunu yakınlardaki diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde genişletmişti.

İsrail, saldırıların arttığı ortamda militanlığı sona erdirmeye kararlı olduğunu kaydediyor. Filistinliler ise baskınları, 3 milyon Filistinli'nin askeri yönetim altında yaşadığı Batı Şeria üzerindeki İsrail kontrolünü pekiştirme çabasının parçası olarak görüyor.

İsrail Savunma Bakanı Katz, orduya, Batı Şeria'daki bazı kentsel mülteci kamplarında kalmaya hazırlanma talimatı verdiğini ve bu bölgelerin “boşaltıldığını” söyledi. Katz, mülteci kamplarından kaçan Filistinli sayısının yaklaşık 40 bin olduğunu kaydetti. Bu rakamı Birleşmiş Milletler de teyit ediyor.

Israel Katz, Pazar günü yaptığı açıklamada, askeri kuvvetlere, militanların altyapısını çökertmeleri amacıyla operasyonlarının kapsamını Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin, Tulkerim ve Nur Şems'teki Filistin mülteci kamplarını kapsayacak şekilde genişletmeleri talimatı verdiğini bildirdi.

Katz, orduya “önümüzdeki yıl için boşaltılan kamplarda uzun süre kalmaya hazırlanmaları ve kamp sakinlerinin geri dönmesine ya da terörün yeniden büyümesine izin vermemeleri” emrini verdiğini söyledi. Filistinliler'in geri dönmelerinin ne kadar süreyle engelleneceği belli değil.

İsrail ordusu da Batı Şeria'daki baskını diğer bölgelere de genişlettiğini ve uzun süredir İsrail'e karşı silahlı mücadelenin kalesi olan Cenin'e tanklar gönderdiğini kaydetti. İsrail, kanlı Filistin ayaklanmasının yaşandığı 2002 yılından bu yana Cenin'e ilk kez tank göndermiş oldu.

Mülteci kamplarında onlarca yıl önce İsrail ile yaşanan savaşlar sırasında kaçan ya da kaçmak zorunda kalan Filistinliler'in torunları yaşıyor.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Batı Şeria'nın kuzeyinde tankların konuşlandırılması kararını kınadı ve “İsrail'in yol açtığı bu tehlikeli tırmanma istikrara ya da sükunete yol açmayacak. Bu tehlikeli tırmanma konusunda uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Katz açıklamasında, BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi'ne (UNRWA) kamplardaki faaliyetlerini durdurmasının söylendiğini belirtti. UNRWA'ya konuya ilişkin açıklama yapması için hemen ulaşılamadı.

İsrail-Hamas savaşı boyunca Batı Şeria'da şiddet arttı. İsrail bu süre zarfında bölgeye birçok baskın düzenledi. Ancak Gazze ve Lübnan'daki çatışmaların durmasıyla birlikte İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Batı Şeria'daki militanlık faaliyetlerini bastırması için aşırı sağcı iktidar ortaklarının artan baskısı altında kaldı.

Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Batı Şeria'da 800'den fazla Filistinli öldürüldü. Yahudi yerleşimciler de Filistinliler’in yaşadığı bölgelerde saldırılar düzenledi. Batı Şeria'dan kaynaklanan Filistin saldırılarında da artış oldu.

İlgili Haberler Bibas'ın kalıntıları iade edildi, Gazze'de daha fazla İsrailli rehine serbest bırakıldı

İsrail Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını erteledi

İsrail, Hamas'ın serbest bırakılan rehineleri aşağılayıcı olarak nitelediği bir şekilde teslim etmesine son vereceğine dair güvence alana kadar yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını ertelediğini açıkladı.

Taraflar henüz ateşkesin uzatılması için müzakerelere başlamış görünmüyor. Ateşkesin çökmesi savaşın yıkıma uğrattığı Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasına yol açabilir.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun ofisinden Pazar günü erken saatlerde yapılan açıklama, mahkumları taşıdığı anlaşılan araçların Ofer hapishanesinin açık kapılarından ayrıldıktan sonra geri dönüp içeri girdiği sırada geldi.

620 Filistinli mahkumun serbest bırakılması birkaç saat ertelenmiş ve Cumartesi günü altı İsrailli rehinenin serbest bırakılmasının hemen ardından planlanmıştı. Bu plan, Gazze'deki ateşkesin ilk aşaması kapsamında tek günde en yüksek sayıda Filistinli mahkumun serbest bırakılması anlamına geliyordu. İsrail'in açıklaması ateşkesin geleceğini daha da şüpheli hale getirdi.

Filistin Yönetimi'nin esir işlerinden sorumlu komisyonu “bir sonraki duyuruya kadar” mahkumların serbest bırakılmasının ertelendiğini doğruladı.

Altı rehine, ateşkesin ilk aşamasının bitmesine bir hafta kala serbest bırakılması beklenen son sağ rehinelerdi. Ateşkesin ikinci aşamasına ilişkin görüşmeler henüz başlamadı.

İsrail hükümeti, mahkumların serbest bırakılmasındaki gecikmeyle ilgili sorulara yanıt vermedi. Hamas, İsrail'i ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçlarken sözcü Abdül Latif el-Kanu, Netanyahu'yu “kasıtlı olarak oyalamakla” suçladı.

İlgili Haberler Netanyahu'dan dün teslim edilen kimliği belirsiz ceset tepkisi: "Hamas bedelini ödeyecek"

Rehineler, Hamas'ın Perşembe günü iki küçük oğluyla birlikte kaçırılan İsrailli anne Şiri Bibas'ın cesedi yerine bir başkasının cesedini teslim etmesiyle yaşanan tartışmanın ardından serbest bırakıldı. Teslim edilen cesedin ismi açıklanmayan Filistinli bir kadına ait olduğu belirlendi. İsrail Başbakanı Netanyahu “zalimce ve kötü niyetli bir ihlal” olarak nitelediği bu durum için intikam sözü verdi. Hamas ise bunun bir hata olduğunu öne sürdü.

Nasrallah'ın beş ay sonra düzenlenen cenazesine yüz binlerce kişi katıldı

Hizbullah'ın eski lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail hava saldırısında öldürülmesinden yaklaşık beş ay sonra düzenlenen cenaze töreni için yüz binlerce kişi Pazar günü Beyrut'ta bir stadyumu ve sokakları doldurdu.

Hizbullah, İsrail'le 14 ay süren ve birçok üst düzey siyasi ve askeri yetkilisinin ölümüne neden olan savaşta büyük darbeler alan örgütün hala güçlü olduğunu göstermek için destekçilerine cenazeye kalabalık bir şekilde katılmaları çağrısında bulunmuştu.

23 Şubat 2025 - Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın cenaze töreni, Beyrut yakınlarındaki Camille Chamoun Stadyumu'nda düzenlendi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Lübnanlı bir yetkili kalabalığın 450 bin kişi olduğunu tahmin etti.

Nasrallah'tan birkaç gün sonra Beyrut'un bir banliyösüne düzenlenen İsrail hava saldırısında öldürülen kuzeni ve halefi Haşim Seyfeddin için de cenaze töreni yapıldı. Nasrallah Pazar günü ilerleyen saatlerde Beyrut'ta, Seyfeddin ise memleketi Güney Lübnan'da toprağa verilecek. Her ikisi de geçici olarak gizli yerlere gömülmüştü.

Hizbullah'ın üst düzey yetkilisi Ali Damuş, Cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada cenaze törenine dünya genelinden binlerce kişinin yanı sıra 65 ülkeden yaklaşık 800 önde gelen ismin katılacağını söylemişti.

İran Meclis Başkanı Muhammad Bakır Kalibaf ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı da stadyumuna geldi. Lübnan Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın temsilcileri de cenazeye katıldı.

23 Şubat 2025 - Nasrallah ve kuzeni Haşim Seyfeddin için düzenlenen cenaze töreni sırasında bir İsrail savaş uçağı, Lübnan Hava Kuvvetleri'ne ait Cessna uçağının üzerinden uçtu.

Nasrallah'ın tabutu stadyuma getirilirken dört İsrail savaş uçağı Beyrut üzerinde alçak uçuş yaptı. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz yaptığı açıklamada, cenaze töreni üzerinde uçan savaş uçaklarının “açık bir mesaj gönderdiğini” söyledi ve “Her kim İsrail'i yok etmekle ve İsrail'i vurmakla tehdit ederse bu onun sonu olacak” dedi.

Cenaze töreninden saatler önce ve cenaze töreni sırasında İsrail ordusu da güney ve doğu Lübnan'da bir dizi saldırı düzenledi.