“İsrail-Hamas görüşmeleri sonuca varmaktan uzak olsa da ilerleme var”

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılarda bugüne kadar 46 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ve Hamas arasında devam eden ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği belirtiliyor. Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi Filistinli kaynaklar ABD ve Arap ülkelerinin arabuluculuğunda süren görüşmelerde henüz sonuca varılmasından uzak olunduğuna işaret ediyorlar.

Katar, ABD ve Mısır, 15 aydır süren çatışmaları durdurmak ve Başkan Joe Biden görevden ayrılmadan önce Hamas'ın elinde kalan rehineleri serbest bırakmak için bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Biden Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gerçek bir ilerleme kaydediyoruz. Esir takası yapabileceğimiz konusunda hala umutluyum” dedi. Hamas'ın takasa şu aşamadan engel olduğunu söyleyen Biden ayrıca, müzakereleri yürüten ekiple de görüşeceğini belirtti.

Öte yandan Filistinli sağlık görevlileri, Katar'da görüşmeler devam ederken İsrail ordusunun Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda Perşembe günü en az 23 kişinin öldüğünü açıkladı. Bölgenin sağlık bakanlığına göre de bu ölümlerle birlikte, son 24 saat içinde Gazze'de İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 76'ya yükseldi.

İlgili Haberler “İsrail-Hamas savaşında ölen Filistinli sayısı 46 bini aştı”


Başkan seçilen Donald Trump, 20 Ocak'taki yemin törenine kadar rehinelerin serbest bırakılmaması halinde “ortalığın cehennem yerine döneceği” uyarısında bulundu.

Perşembe günü, arabuluculuk çabalarına yakın ve Reuters haber ajansına bilgi veren bir Filistinli yetkili, şu ana kadar bir anlaşma olmamasının görüşmelerin ilerlemediği anlamına gelmediğini ve bunun şu ana kadarki en ciddi girişim olduğunu söyledi.

Aynı kaynak “Kapsamlı müzakereler var, arabulucular ve müzakereciler her kelime ve her ayrıntı hakkında konuşuyorlar. Mevcut eski boşlukları daraltma konusunda bir ilerleme var ancak henüz bir anlaşma yok” dedi.

Bir başka Filistinli yetkili de görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini doğruladı ancak İsrail'in yeni öne sürdüğü bir şartın anlaşmaya varılmasını engelleyebileceğini belirtti.

Yetkili, “Ancak İsrail hala Gazze Şeridi'nin doğu ve kuzey sınırları boyunca 1 kilometrelik bir alanı tutmakta ısrar ediyor, bu da bölge sakinlerinin evlerine dönüşünü kısıtlayacak ve bu ayrıca İsrail'in Temmuz ayında üzerinde anlaşmaya vardığı noktadan geri adım atması anlamına gelecek” dedi.

Görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada “Bu durum bir anlaşmaya varılmasını baltalıyor ve arabulucular, İsrail'i geçmişte mutabık kalınan hususlara geri dönmeye ikna etmek için çaba sarf ediyor” dedi. İddialar konusunda henüz İsrail'den herhangi bir yorum gelmedi.

Salı günü İsrail, rehinelerin iadesi için bir anlaşmaya varmaya kararlı olduğunu ancak Hamas'ın engellemesiyle karşılaştığını öne sürmüştü.

İki taraf iki kilit konu üzerinde bir yıldır çıkmazda. Hamas, İsrail'in savaşı sona erdirmeyi ve tüm askerlerini Gazze'den çekmeyi kabul etmesi halinde kalan rehinelerini serbest bırakacağını söylüyor. İsrail’se, Hamas dağıtılana ve tüm rehineler serbest bırakılana kadar savaşı sona erdirmeyeceğini belirtiyor.

İlgili Haberler Blinken'dan ABD'de yönetim değişmeden Gazze'de ateşkesin “sonuca bağlanması” çağrısı

İnsani kriz büyüyor

Perşembe günü, İsrail'in saldırılarında ölenler arasında Gazze'nin sekiz tarihi mülteci kampından en büyüğü olan Cibaliye’deki bir evde öldürülen sekiz Filistinli de vardı.

Yetkililer, Gazze'nin merkezinde iki eve düzenlenen iki ayrı hava saldırısında aralarında bir baba ve üç çocuğunun da bulunduğu dokuz kişinin daha öldüğünü açıkladı. Olayın ardından onlarca kişi ölen yakınlarının yasını tutmak ve beyaz kefenlere sarılı cenazelerini almak için Gazze'nin merkezindeki Deyir El Balah’ta bulunan hastaneye geldi.

Bölge sakinlerinden Adil El Mansi isimli bir kişi Reuters muhabirine “Ülkede ne bir çocuğun, ne bir kadının, ne bir yaşlının, ne taşların, ne ağaçların, ne hayvanların, ne kuşların, hiçbir şeyin güvenliği yok. Önceden uyarı yapılmadan herkes hedef alınıyor” diye konuştu.

Perşembe gününün ilerleyen saatlerinde, sağlık görevlileri, iki ayrı hava saldırısında altı Filistinlinin öldüğünü, bunlardan dördünün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye yakınlarında yerinden edilmiş ailelerin barındığı bir okulda bulunan kişiler olduğunu söyledi.

Perşembe günkü olaylarla ilgili olarak İsrail ordusundan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis de bir yardımcısı tarafından yapılan açıklamasında, İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtına yönelik eleştirilerini artırarak insani durumu “çok ciddi ve utanç verici” olarak nitelendirdi.

Papa açıklamasında “Hastaneler yıkıldı ya da bir ülkenin enerji ağı vuruldu diye çocukların donarak ölmesini kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı. İsrail Papa’nın açıklamaları konusunda da sessizliğini korudu.

Hamas’ın 7 Ekim tarihinde İsrail’e yaptığı ve bin 200 kişinin öldüğü, 250’den fazla kişinin rehin alındığı eylemlerinin ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılarda bugüne kadar 46 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İlgili Haberler Hamas serbest bırakılacak 34 rehinenin listesinin iletildiğini söyledi, İsrail “liste verilmedi” dedi