İsrail’in Kürtler'e Desteği Türkiye’yle İlişkileri Tekrar Bozar mı?

İsrail’in Iraklı Kürtler’in referandum planına destek vermesi Türkiye’de rahatsızlık yarattı. Ankara referandum planına şiddet karşı çıkarak, bölge açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. İsrail'se geçmişten beri bölgedeki Kürtler'i, Arap ve İran kaynaklı tehditlere karşı tampon olarak görüyor.

Bölgede uzun yıllar görev yapan eski bir üst düzey Türk diplomat olan Aydın Selcen, Ankara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in referanduma desteğine gösterdiği tepkinin itidalli olduğu görüşünde.

Selcen, hükümet medyası, İsrail’in Iraklı Kürtler’in bağımsızlığını desteklediğine dair yayınlar yapsa da asıl dikkate alınması gerekenin Ankara’nın fiili tepkisi olduğunu söylüyor. Selcen, “Erdoğan’ın ağzından bu konuda İsrail’i hedef tahtasına oturtan bir söz çıkmadığına” dikkat çekiyor.

İsrail ve Türkiye, 2010’daki Mavi Marmara olayından sonra ilişkilerin kopmasının ardından, yakınlaşma çabaları neticesinde kısa zaman önce diplomatik ilişkilerini tekrar kurmuştu. Ancak bu ay eski üst düzey İsrailli General Yair Golan’ın, PKK’nın terör örgütü olmadığına yönelik açıklamasından sonra Türkiye’de İsrail’in bölge Kürtleri’yle ilişkilerine dair varolan şüpheler daha da artmıştı. Washington ve Avrupa Birliği PKK’yı terör örgütü olarak görüyor.

Bu açıklama Ankara’da güçlü tepki gördü ancak eski Türk diplomat Selcen, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun hızla müdahale etmesinin iki tarafın farklılıklara rağmen birlikte çalışmaya kararlı olduğunu gösterdiğini belirtti.

Selcen, Netanyahu’nun, “PKK’nın bir terör örgütü olduğu ama bağımsız bir Kürt devletinin bölgenin çıkarlarına uygun düştüğü” yönünde çok dikkatli bir açıklama yaptığına da dikkat çekiyor. İsrail’in de Türkiye’nin de farklı nedenlerle ittifaka ihtiyacı olduğunu kaydeden Selcen, ilişkileri onarmayı başaran iki ülkenin artık referandum yüzünden geçmişteki gibi diplomatik bağlarını koparmayacağına inanıyor.