İsrail ve Filistin Arasında Doğrudan Görüşmeler Başladı

İsrail ve Filistin Arasında Doğrudan Görüşmeler Başladı

İsrail ve Filistinli liderler yaklaşık iki yıl aradan sonra ilk kez doğrudan görüşmelere başladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu ile Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas arasında başlayan görüşmeler için umutlu olduğunu söyledi.

Clinton, Netanyahu ve Abbas ile birlikte Dışişleri Bakanlığının bir konferans salonunda düzenlenen görüşmelerin açılış törenine katıldı.

İki liderin doğrudan görüşme kararı almalarının kolay olmadığını belirten Clinton ancak toprak, güvenlik ve mülteciler gibi sorunların beklenirse daha da zorlaşacağı uyarısında bulundu.

Başbakan Netanyahu, kalıcı barışın iki tarafın da “ ciddi ödünler” vermesiyle mümkün olacağını söyledi. Netanyahu, İsrail’in Filistinlilerden güvenlik garantileri ve devlet olarak varolma hakkını tanımasını istediğini vurguladı.

Mahmut Abbas ise Filistinlilerin “adil barış” istediğini belirtti. Filistin lideri, İsrail’i Batı Şeria’da yerleşim inşaatlarına son vermeye ve Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Benjamin Franklin konferans salonunda düzenlenen açılış töreninde Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama Yönetimi’nin bir yıl içinde bir barış anlaşmasına varılması konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Clinton, bunun gerçekleşmesinde esas görevin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’a düştüğünü söyledi.

İki liderin bunu başaracağına inandıklarını ve bunun Amerika’nın ulusal çıkarlarına uygun düştüğünü belirten Clinton ancak Amerika’nın taraflara bir çözüm kabul ettiremeyeceğini vurguladı.

Clinton iki lideri görüşmelere yeniden başlamayı kabul ettikleri için de kutladı. Ancak Clinton, bağımsız bir Filistin devleti kurulması ve İsrail’in güvenliğinin sağlanması yolunda yürütülecek çalışmaları güç günlerin beklediği uyarısında bulundu.

Mutlaka engeller çıkacağı ve sorunlar olacağını belirten Clinton, barışa karşı çıkanların süreci sabote etmek için her yola başvuracağını ve bunun örneğini bu hafta gördüklerini söyledi.

Batı Şeria’da düzenlenen saldırılarda dört İsrailli yerleşimci öldürülmüş ve sorumluluğu barış görüşmelerine karşı çıkan Hamas üstlenmişti.

Başbakan Netanyahu bu tür saldırıların görüşmeleri tehdit ettiğini ve İsrail’in güvenlik ihtiyacını gözler önüne serdiğini belirtti:

“Bu insanlar halkımızı, devletimizi, barışımızı öldürmek istiyor" diyen Netanyahu, bu nedenle güvenliği sağlamanın şart olduğunu söyledi ve güvenliği barışın temeli olarak tanımladı.

Barış görüşmeleri bu ay sonunda ilk ciddi sınavı verecek. İsrail’in Batı Şeria’da dondurduğu yerleşim inşaatlarının 26 Eylül’de başlaması bekleniyor.

Mahmut Abbas, İsrail yerleşimlere yönelik moratoryumu uzatmazsa görüşmelerin kesileceğini söylüyor.

Filistin lideri bu görüşünü bir kez daha açık şekilde vurguladı.

Abbas, İsrail hükümetini tüm yerleşim faaliyetlerine son verme sözünü tutmaya ve Gazze’ye uygulanan ablukayı tümüyle kaldırmaya çağırdı.

İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan görüşmeler son olarak 2008 yılının Aralık ayında yapılmıştı. Obama Yönetimi iki tarafı yeniden görüşme masasına oturtmak için 20 ay çaba harcadı.

Görüşmelerin yeniden başlamasına rağmen taraflar arasında yıllardır süren çatışmaların getirdiği güvensizlik ve derin görüş ayrılıkları sürüyor.

Filistinliler, devletlerinin İsrail’in 1967 Orta Doğu Savaşı’nda ele geçirdiği topraklar üzerinde kurulmasını ve Doğu Kudüs’ün başkentleri olmasını istiyor.

Netanyahu, Filistin devleti fikrini kabul etmekle birlikte bazı koşullar öne sürüyor ve Doğu Kudüs’ü geri vermeyi reddediyor.