İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yedi hafta süren pazarlıkların ardından koalisyon hükümeti kurmayı başardı. Dördüncü kez başbakanlık yapacak olan Netanyahu, koalisyon görüşmelerini kendisine verilen hükümet kurma süresinin dolmasına iki saat kala tamamlamayı başardı.
Benyamin Netanyahu yeni hükümetin gelecek hafta yemin ederek görevine başlayacağını bildirdi. Likud Partisi lideri, zaman içinde koalisyonuna daha fazla parti katmayı umut ettiğini açıkladı.
Likud Mart ayındaki seçimleri, diğer partilerle ittifak yaparak giren İşçi Partisi’nin gerisinde tamamlamıştı. İşçi Partisi lideri İzak Herzog Likud’la koalisyona girmeyeceğini açıkladı. Herzog, yeni kurulan hükümetin başarıya ulaşamayacağı ve İsrail’i tehlikeli bir yola sokacağını savundu. İzak Herzog ayrıca güçlü bir muhalefet olacaklarını söyledi.
Yeni koalisyon hükümeti 120 sandalyeli Knesset’te yalnızca bir sandalye çoğunluğa sahip. Netanyahu, eski müttefiki olan Avigdor Lieberman’ın sağcı “Evimiz İsrail” partisiyle daha büyük bir koalisyon kurmayı hedeflemişti, ancak Lieberman koalisyona girmeyi reddetti.
Bunun üzerine Netanyahu koalisyonunu aşırı sağcı ve dinci Yahudi partileriyle kurmak zorunda kaldı. Koalisyon üyesi “Yahudi Yurdu” adlı partinin lideri eski Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimleri genişletme yanlısı bir siyasetçi.
Filistinli yetkililer de İsrail’de yeni kurulan hükümetin Ortadoğu barış sürecinin devam ettirilmesi konusunda hiçbir umut vermediğini söylüyor.
Gerek İsrail’in yerleşimleri ısrarla genişletme kararıyla birlikte ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yıllar süren girişimlerinin başarısızlığa uğraması, gerekse İsrail ve Hamas arasında Gazze’de yaşanan 50 günlük savaş, Ortadoğu barış sürecinin yarıda kalmasına yol açmıştı.
İsrailliler de barış sürecinin geleceği konusunda iyimser değil.
Bundan dolayı İsrail seçim kampanyası özellikle ülkede artan enflasyon ve gelir uçurumu gibi ekonomik sorunlara ağırlık vermişti.