İsrail'in Heron'ları Savaşların Gidişatını Değiştirebilir mi?

Afganistan’da Amerika ve İngiltere’den sonra en çok askeri bulunan ülke Almanya. Berlin hükümeti sivil ölümleri azaltmak için İsrail’e uzaktan kumandalı Heron uçaklarından sipariş etmişti. Alman ordusu, Heron’larla dağlık araziyi daha iyi denetleyeceğine ve sadece sivil kayıpları değil dost ateşiyle ölümleri de azaltacağına inanıyor.

Bir grup Alman pilot Heron’ları uzaktan kullanmayı öğrenmek için İsrail’in Ayn Şehmur üssünde eğitim görüyor. Üsse inip kalkan Heronlar İsrail yapısı olmasına rağmen üzerlerine kırmızı-sarı-siyah Alman bayrağı boyanmış . Bir Alman pilot pist yakınlarındaki hangarda, önündeki televizyon ekranına bakarak uçağı uzaktan kumandayla yönetiyor. Askeri nedenlerle adını açıklamak istemeyen Alman pilot, Heron’ların Afganistan’daki operasyorlar için çok yararlı olacağını söylüyor.

Alman pilot Heronlarla muharebe alanının havadan denetlenebileceğini ve bu şekilde askerlere hem istihbarat hem de lojistik destek sağlayacaklarını söylüyor.

Heronları, Israel Aircraft Industries adlı şirket üretiyor. Şu anda İsrail dışında sadece Türkiye ve Hindistan da Heron var. Fransa da Heron’un Eagle adı verilen farklı bir modelini kullanıyor.

Uçakların uzunluğu yaklaşık 9, kanat açıklığı ise 16 buçuk metre. 3 bin 300 kilometre menzilli uçağın azami hızı saatte 200 kilometre, servis tavanı ise 10 bin metre. 52 saat havada kalabilen pervaneli uçak, entegre GPS alıcısıyla yönlendirilebiliyor, aldığı görüntüyü eşzamanlı olarak başka alıcılarla paylaşabiliyor ve radyo temasının kesilmesi halinde kendi başına üssüne geri dönebiliyor. Her biri asgari 10 milyon dolar olan Heronlar istihbarat toplamanın yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef yönlendirmesi de yapabiliyor.

Hangardaki ekranların önleri, uçak kokpiti gibi elektronik aygıtlar ve haritalarla dolu. Afganistan’da Tornado savaş uçağı kullanan başka bir Alman pilot Heronların dengeyi değiştireceğine inanıyor.

Adını açıklamayan Alman subay, Afganistan’da dost-düşman ayırımı yapmanın çok zor olduğunu ve ateş açmadan önce hedefi uzun sure izlemek gerektiğini söylüyor. Alman pilota göre Heronlar bu boşluğu dolduracak.

Şu anda Amerika, Kanada, Fransa, Avustralya ve İspanya Afganistan’da uzaktan kumandalı uçaklar kullanıyor. İsrail ordusu ise Heronları işgali altındaki topraklarda Filistinlilere karşı kullanıyor. İsrailli askeri yetkililere göre, Heronlar, ilk ve en önemli sınavlarını, bin 400 Filistinlinin öldürüldüğü Gazze savaşı sırasında verdi.


Türkiye de PKK ile Mücadele için Heron Kullanıyor

Türkiye de PKK ile mücadele kullanmak için İsrail’e 10 adet Heron siparişi vermişti. 188 milyon dolarlık anlaşma çerçevesinde uçaklardan 6’sı şimdiye teslim edildi. Uzaktan kumandalı uçakların kullanımı için gerekli eğitim daha önce tamamlanmış ve Alman pilotlar gibi 45 Türk pilot daha önce İsrail'de eğitim görmüştü. İsrail ordusunun Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’ya saldırısı ikili ilişkileri kopma noktasına getirdiği için diğer 4 Heronun ne zaman teslim edileceği bilinmiyor.

İsrailli askeri yetkililere göre Alman pilotların Heron eğitimi gördüğü eski hangar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlara karşı savaşan İngiliz Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış. Eğitim veren İsrailli teknik personel, savaşı ve milyonlarca Yahudi’nin öldürüldüğü soykırımını düşünüyor mu acaba Almanları eğitirken? Eğitim Programı Başkanı Tomer Koyat Alman subaylara saygı duyduğunu söylüyor.

İsrailli uzman eğitim gören Almanların başka bir çağın insanları olduğunu ve eğitim programının başından beri tutum ve hareketleriyle bunu kanıtladıklarını belirtiyor.

İsrail Heronları sattığı ülkeye belirli bir süreyle teknik personel de gönderiyor. Ancak Afganistan İsrail’i tanımadığı için insansız uçakların bakımı Rheinmetall Defence adlı Alman taşeron firmaya verildi.

İsrail’in aynı amaçla Türkiye’ye gönderdiği teknik ekip, Mavi Marmara olayından sonra geri çekildiği için 6 Heronun kullanılamadığı öne sürüldü.. Defense News adlı bir dergi, Türk komutanlara atıfta bulunarak, Heron’ların kullanılamadığını ve ne zaman hizmete gireceğini bilinmediğini bildirdi

Haberi sesli dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısını kullanabilirsiniz.