İsrail’in Lübnan saldırıları sürerken, Netanyahu ateşkes görüşmelerinin devam ettiğini söyledi

İsrail, Lübnan'ın güneyini bombalamaya devam ediyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün yaptığı açıklamada, İsrailli heyetlerin dün ABD'nin Lübnan'la ateşkes önerilerini görüşmek üzere toplantılar yaptığını ve önümüzdeki günlerde de görüşmelere devam edeceklerini belirterek, ABD'nin çabalarını takdir ettiğini söyledi.

Netanyahu, “Heyetlerimiz dün ABD'nin girişimini ve insanların güvenli bir şekilde evlerine dönmeleri yönündeki ortak hedefimizi nasıl ilerletebileceğimizi görüşmek üzere bir araya geldi. Bu görüşmelere önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz” dedi.

Your browser doesn’t support HTML5

Lübnan'ın güneyinde ateşkes sağlanabilecek mi?


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün İsrail'e, Lübnan'ı da içeren çatışmanın daha da tırmanmasının, sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmesini daha da zorlaştıracağı uyarısı yaptı.

İsrail, dün Hizbullah’la ateşkes yapılması yönündeki küresel çağrıları reddederek, Lübnan'da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan ve bölgesel bir savaş korkusunu artıran saldırılara devam etti.

İsrail'in tutumuna rağmen, ABD ve Fransa önerdikleri 21 günlük acil bir ateşkes için umutları canlı tutmaya çalıştılar ve New York'taki Birleşmiş Milletler toplantısının aralarında da olmak üzere müzakerelerin devam ettiğini söylediler.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken ile İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer arasındaki görüşmelere atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, "Bakan, İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük ateşkes konusunda bir anlaşmaya varılmasının önemini görüştü" ifadelerine yer verdi.

Son 72 saatte 30 binden fazla kişi Suriye'ye geçti

Bu arada BM Mülteci Ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail güçleri ile ağır silahlı Hizbullah grubu arasında tırmanan çatışmaların ortasında, son 72 saat içinde çoğunluğu Suriyeli 30 binden fazla kişinin Lübnan'dan Suriye'ye geçtiğini bildirdi.

UNHCR'nin Suriye temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa düzenlediği basın toplantısında, “Savaş halindeki bir ülkeden 13 yıldır krizle karşı karşıya olan bir ülkeye geçiyorlar. Önümüzdeki birkaç gün içinde kaç kişinin daha bunu yapacağını görmemiz gerekecek” dedi.

İlgili Haberler ABD ve müttefikleri İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük ateşkes çağrısı yaptı; İsrail teklifi reddetti


Katz “ateşkes olmayacak” derken, Netanyahu “görüşmeler sürüyor” dedi

Netanyahu’nun açıklaması, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın İsrail jetlerinin İran destekli Hizbullah’a karşı 10 yıllardır en ağır bombardımanı gerçekleştirdiği kuzeyde ateşkes olmayacağını söylemesinin ardından geldi.

Perşembe günü Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a hareket etmesinin ardından ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan'ın İsrail birliklerine Lübnan'da tüm güçleriyle savaşmaya devam etmeleri emrini verdiği belirtildi.

Netanyahu'nun açıklamasında, ateşkesi reddeden Katz ve diğer İsrailli politikacıların yorumlarına atıfta bulunulmadı. Yalnızca "ABD öncülüğündeki ateşkes girişimi etrafında çok fazla yanlış bilgi" olduğu söylendi.

Açıklamada, "İsrail, kuzey sınırımızdaki insanların güvenli ve emniyetli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamayı amaçlayan ABD öncülüğündeki girişimin amaçlarını paylaşıyor. İsrail, ABD'nin bu konudaki çabalarını takdir ediyor çünkü ABD'nin rolü bölgede istikrar ve güvenliğin ilerletilmesinde vazgeçilmezdir" denildi.

İsrail güçleri, 7 Ekim 20203'teki Hamas saldırısından bu yana, yaklaşık bir yıldır Güney Lübnan'daki Hizbullah güçleriyle çatışma halinde.

Sınırın her iki yakasındaki 10 binlerce insan evlerini terk ederek geniş alanları büyük ölçüde geride bıraktı ve İsrail, tahliye edilenlerin evlerine geri dönmesini savaş hedeflerinden biri olarak ilan etti.

Geçtiğimiz hafta İsrail, güney Lübnan'da yüzlerce hedefi vurdu.
Aynı zamanda Hizbullah, Tel Aviv'e atılan bir füze de dahil olmak üzere İsrail'deki hedeflere yüzlerce roket ve füze ateşledi. İsrail'in hava savunma sistemleri füzelerin çoğunu durdurdu ve hasarın nispeten sınırlı olmasını sağladı.

İlgili Haberler Abbas: “İsrail’den işlediği suçların hesabı sorulmalı”

ABD, çatışmaların sivil dönüşleri zorlaştıracağı görüşünde

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Çatışmanın daha da tırmanmasının yalnızca (sivil dönüş) hedefini zorlaştıracağının” belirtti.

Blinken'in ayrıca Gazze'de ateşkese ulaşma çabalarını ve yerinden edilen 2,3 milyon nüfusun açlık krizinin yaşandığı yerleşimde insani yardımın dağıtımını iyileştirmek için atılması gereken adımları tartıştığını da kaydetti.

ABD Başkan Joe Biden, 31 Mayıs'ta Gazze için üç aşamalı bir ateşkes önerisi ortaya koydu, ancak anlaşma, çoğunlukla İsrail'in Gazze'nin Mısır sınırındaki Philadelphi koridorunda varlığını sürdürme talepleri ve İsrailli rehinelerin ve Filistinli mahkumların değişimleriyle ilgili ayrıntılar nedeniyle engellerle karşılaştı.

Washington, İsrail saldırılarının son günlerde yüzlerce kişinin öldüğü Lübnan'daki çatışmanın tırmanması nedeniyle İsrail'e verdiği destek nedeniyle artan küresel ve yerel eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmesi bekleniyor.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırmasıyla 1200 kişi öldü, yaklaşık 250 kişi de rehin alındı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne hemen arkasından başlattığı misilleme saldırılarında ise şimdiye kadar 41 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İlgili Haberler Lübnan’da topyekün savaşı önleme çabası sürerken İsrail Genelkurmay Başkanı’ndan olası kara harekatı sinyali