İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da 6 gazeteci Gözaltına Alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 6 gazeteci pazar günü İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da Terörle Mücadele Müdürlüğü polisleri tarafından gözaltına alındı.

Kısa süre öncesine kadar diken.com.tr editörlerinden olan Tunca Öğreten, Birgün gazetesi idari işler müdürlüğü görevini de üstlenen gazeteci Mahir Kanaat, Yolculuk gazetesi imtiyaz sahibi Eray Sargın, DİHABER Haber Ajansı muhabiri Metin Yoksu İstanbul’da, DİHABER Haber Müdürü Ömer Çelik, Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler.

Kapatılan Özgür Radyo Genel Koordinatörü ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ise evinde olmadığı için gözaltına alınamadı. Ancak Okatan öğleden sonra Ankara'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi.

Avukat Sevda Kalan: “Gözaltı kararı hakkında bilgi verilmedi yarın savcıyla görüşeceğiz”

Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’ın avukatlarından Sevda Kalan, Amerika’nın Sesi’ne müvekkillerinin neyle suçlandıklarını bilmediklerini söyledi.

Kalan, “Öğreten ve Kanaat bu sabah gözaltına alındılar. Biz olayı öğrenince Emniyet Müdürlüğü’ne gittik. Ancak henüz gözaltı sebebini bilmiyoruz. Sabah gazetesi Redhack soruşturmasıyla ilgili olduğunu söylüyor ancak dediğim gibi bize bilgi verilmedi. Terörle Mücadele Şubesi nezaretinde yer olmadığı için Organize Şubesi’nde tutuluyorlar.Daha sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gittik. Orada da nöbetçi savcı var, ondan da bilgi alamadık. Yarın soruşturma savcısıyla görüşeceğiz” dedi.

Sabah gazetesine göre, “Redhack’in algı ekibine operasyon”

Avukat Kalan’ın da dediği gibi Sabah gazetesi gözaltıların Redhack hacker grubu hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirildiğini yazdı.

Gazetecilere ‘terör örgütü üyeliği’ ile ‘kişisel verilerin kaydedilmesi ve yayılması’ suçlarının yöneltildiğini belirten gazete, söz konusu gazetecilerin irtibatlı oldukları Redhack’in sosyal medyada propagandasını yaptıklarını iddia etti.

Soruşturma kapsamında dokuz kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğunu öne süren Sabah’a göre, “bu kişilerden Fatih Yağmur, Deniz Yücel Hünkar ve Alican Duman'ın yurtdışında oldukları belirlendi.”

DİSK Basın İş: “Özgür basını susturamayacaksınız”

Gazeteci örgütleri beş gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Türkiye’nin bir ateş çemberinden geçerken gazetecileri tutuklamayı bir rutine dönüştürdüğü eleştirisini yapan DİSK Basın İş, “Her gün ülkenin farklı kentlerinde savaşta, saldırılarda can veren gencecik insanların cenazelerinin kalktığı bir dönemde iktidarın gerçeklerin üstünü örtmek, yaşanılan acıyı ve bu acıya sebep olan sorumluları görünmez kılmak için sansür ve baskının her türlüsünü denediği görülüyor. Bu ağır baskıya birkaç gündür süren yavaşlatılmış internet sansürü de eklendi. Bu koşullar altında kendi suçunu örtbas etmek için gazetecileri ve gazetecilik mesleğini suçmuş gibi gösterenlere sesleniyoruz: Ne yaparsanız yapın gerçekleri örtbas edemeyeceksiniz ne yaparsanız yapın özgür basını susturamayacaksınız” dedi.

TGS: “Gözaltına alınan ve tutuklu bulunan tüm gazeteciler serbest bırakılsın”

Tunca Öğreten ve Ömer Çelik’in üyeleri olduğuna dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Sendikası ise hem gözaltına alınan hem de tutuklu tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi

“Gazetecilerin neden gözaltına alındığına dair bir açıklama yapılmadı.Türkiye’nin dört bir yanında bombalar patlarken, IŞİD Suriye’de Türk askerini öldürürken, gerçekleri gizlemek için gazetecileri hedef alan bir anlayışı kabul etmiyoruz. Gazetecilerin yaptığı şey gerçekleri halka ulaştırmaktır. Bu yüzden bir kez daha ‘gazetecilik suç değildir’ diyoruz.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün “dünyanın en büyük gazeteci cezaevi” olarak tanımladığı Türkiye’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti verilerine göre cezaevlerinde 149 tutuklu ve hükümlü gazeteci bulunuyor.