Türkiye’de geçen yılın son günlerindeki ölümlerle gündeme gelen sahte içki üretimi ve satışı 2025’in ilk haftalarında da devam ediyor.
İstanbul'da sahte içkiden son 72 saatte ölenlerin sayısının 30’a yükseldiği bildirildi.
Son üç günde İstanbul’da sahte içki nedeniyle can kayıplarının artması dikkati çekiyor. İstanbul’un Güngören, Beyoğlu, Bakırköy ve Başakşehir ilçelerinde sahte içkiden zehirlenen birçok kişi hastanelere başvururken, son 72 saatte sahte içkiden ölenlerin sayısı 30’a yükseldi.
Sahte içkiden zehirlenen 31’i yoğun bakımda 49 kişi ise hastanede tedavi görüyor.
İstanbul Valiliği’nden dün yapılan açıklamada, 13 Ocak Pazartesi gününden bu yana İstanbul genelinde sahte alkol kullanımına bağlı olarak gelişen zehirlenme vakalarında ciddi oranda artış meydana geldiği belirtildi.
Açıklamada, "Son 48 saatte toplam 66 alkol zehirlenmesi vakası meydana gelmiş olup, zehirlenen şahıslardan 23’ü hayatını kaybetmiş, entübe edilen 32 hastanın tedavilerine ise yoğun bakım servislerinde devam edilmektedir. Tedavisi tamamlanan 3 kişi taburcu edilirken, 8 hastanın da tedavileri normal servislerde sürmektedir" denildi.
Kentte 1 Ocak'tan bu yana yürütülen operasyonlarda 29 ton sahte alkole el konulduğu aktarılan açıklamada, sahte ya da kaçak alkol sattığı tespit edilen 64 işletmenin ruhsatları iptal edilerek kapatıldığı, işletme yetkilileri hakkında başlatılan adli sürecin devam ettiği bildirildi.
Uzmanlar, sahte içki zehirlenmelerinin çoğunlukla rakı yapımında etil alkol yerine metil alkol kullanımından kaynaklandığını söylüyor.
VOA Türkçe’nin daha önce piyasa uzmanlarından aldığı bilgiye göre, Türkiye’de 10 ila 12 milyon litre kaçak alkol üretildiği tahmin ediliyor.
Üretilen kaçak içkinin ana unsurunun etil alkol kullanılarak yapılan kaçak ve sahte rakı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar bu büyüklükte pazarın oluşumunda yüksek alkollü içkilerde yüzde 150’ye varan Avrupa’nın en yüksek vergi oranlarının rol oynadığını belirtiyor.
Your browser doesn’t support HTML5