Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi (BAM), 10. Ceza Dairesi, dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı olan Tahir Elçi cinayeti davasında yerel mahkemede, üç polis hakkında verilen beraat kararına itirazı reddetti.
Diyarbakır BAM 10. Ceza Dairesi kararında, yargılama sürecini yansıtan tutanaklar ve belgelere göre ilk derece mahkemesinin kararında ve gerekçesinde usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığına, bununla beraber beraat hükümlerinin bilirkişi ve uzmanlık raporları ile olduğu tanık ifadeleriyle de uyumlu olduğuna hükmetti.
İstinaf mahkemesinin bu hükmüyle Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık polisler Sinan Tabur, Mesut Sevgi ve Fuat Tan hakkında vermiş olduğu beraat kararı kesinlik kazandı.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 268/2 maddesi uyarınca, “On yıl veya daha az hapis cezasını veya adlî para cezasını gerektiren suçlar”dan, ilk derece mahkemesince verilen beraat kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddi durumunda Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılamıyor.
Avukat Mahsun Batı: “Kararın bozulacağını bekliyorduk artık Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz”
Dava avukatlarından ve Tahir Elçi Vakfı Başkanı Mahsun Batı, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Batı, “Bölge Adliye Mahkemesi bizim öne sürdüğümüz bütün istinaf gerekçelerinin reddine karar vermiş. Hukuka aykırı bir karar. İki sayfa kısa bir karar vermiş başlığı çıkarsan bir sayfaya bile sığabilecek kısa bir hap kararı. Halbuki dosyada çok fazla usul eksiklikleri var. İddianamede hata yapıldı, biz taksirle değil bilinçli olarak bu cinayetin işlendiğini söylüyorduk. Araştırılmasını istediğimiz konuların hiçbiri araştırılmadığı gibi istinaf da buna bir şey demedi. İşin doğrusunu söylemek gerekirse kararın bozulacağını bekliyorduk. Artık Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.
Tahir Elçi nasıl öldü?
Dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 7 Haziran 2015 Seçimleri sonrası meydana gelen Suruç katliamı ve Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi sonrası Çözüm Süreci’nin resmen bitmesi ve 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin yeniden çoğunluğu elde etmesinin ardından Diyarbakır’da başlayan çatışmalı süreci, 28 Kasım’da Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare önünde bir basın açıklamasıyla protesto ederken ensesinden vurularak öldü.
Elçi’nin basın açıklamasını yaptığı sıralarda polis, yakın bir bölgede durdurmak istedi. Araçta bulunan PKK’lıların silahla yanıt vermesi sonucu iki polis hayatını kaybederken iki polis, saldırganlardan elinde silah olan birini kovalayarak Elçi’nin konuştuğu Yenikapı sokağa girdi.
Bu esnada bir silahtan çıkan tek kurşun dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı’nın ölümüne neden oldu.
Tahir Elçi cinayeti iddianamesi 4,5 yılda yazıldı
Olay yeri incelemesi, cinayetten yaklaşık 5 ay sonra 17 Mart 2016’da yapıldı.
Sokakta bulunan güvenlik kameralarının hiçbiri olayı anını kaydetmediği gibi basın açıklamasını takip eden polis kamerası görüntülerinde de cinayet anına ilişkin 13 saniyelik bölümün kaydedilmediği görüldü.
Elçi soruşturmasını yürüten savcı birçok kez değiştirilirken iddianame, cinayetten neredeyse 4,5 yıl sonra 20 Mart 2020’de tamamlandı.
Duruşmalarda neler öne çıktı?
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması, 21 Ekim 2020’de görüldü.
Mahkeme, 3 Mart 2021’de yapılan ikinci duruşmada sanık polisler hakkındaki tutuklama taleplerini reddetti.
14 Temmuz 2021’deki üçüncü celsede polisler aleyhinde ifade veren iki gizli tanık beyanlarını geri çekerken 12 Ocak 2022’deki dördüncü duruşmada mahkeme, müşteki avukatların “delillerin ortadan kaybedildiği” gerekçesiyle sanıklar hakkında tutuklanma taleplerini bir kez daha reddetti.
15 Haziran 2022’deki beşinci duruşmada Diyarbakır İstihbarat Şubesi’nin Elçi’nin öldüğü esnada polisler tarafından kovalanan PKK’lı Mahsum Gürkan’ın telefonlarını iki yıldır dinlediği ortaya çıktı.
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran 2024’te görülen 11. duruşmada sanık polisler hakkında beraat kararı verdi.