İsveç Kuran saldırıları sonrası güvenlik kontrollerini arttırıyor 

Polisler, İsveç'in Stockholm kentindeki Mynttorget Meydanı'nda aralarında Irak bayrağı tutan bir protestocunun bulunduğu göstericilerin yanında duruyor.

Kuran yakma olaylarının ardından ülkeye yönelik tehditlerin arttığını belirten İsveç hükümeti, sınır ve iç kontrolleri güçlendireceğini ve polise bireyleri durdurma ve arama konusunda daha geniş yetkiler vereceğini açıkladı.

İsveç ve Danimarka son haftalarda Kuran nüshalarının yakıldığı veya zarar gördüğü bir dizi protestoya tanık oldu.

Her iki ülke de dün başka Kuran yakma eylemlerinin gerçekleşmesi üzerine gerilimi azaltmak amacıyla bu tür eylemleri yasal olarak sınırlamanın yollarını aradıklarını açıkladı.

İlgili Haberler İsveç ve Danimarka Kuran eylemlerini hukuk çerçevesinde engellemek için çözüm arayışında

Başbakan Ulf Kristersson, İsveç'teki güvenlik durumunun NATO'ya katılımının gecikmesi nedeniyle karmaşık olduğunu söyledi.

Kristersson, hükümetin iç güvenlik ve sınır kontrollerini geçici olarak arttıracağını ve polise bireyleri durdurması ve araması için daha geniş yetkiler vereceğini söyledi.

Halkı ifade özgürlüğünü sorumlu ve saygılı bir şekilde kullanmaya çağıran Kristersson düzenlediği basın toplantısında, "İsveç gibi özgür bir ülkede, büyük ölçüde özgürlüğe sahipsiniz. Ancak bu büyük özgürlük beraberinde büyük sorumluluk getirir" dedi.

İsveç Başbakanı, "Yasal olan her şey uygun değildir. Korkunç olabilir ama yine de yasaldır. Ülkeler ve halklar arasında saygılı bir üslubu teşvik etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kristersson, İsveç ifade özgürlüğü yasalarında kapsamlı değişikliklerin gündemde olmadığını ancak hükümetin, İsveç'in güvenliğine tehdit oluşturması halinde polisin halka açık yerlerde Kuran yakma eylemlerini durdurmasına olanak tanıyacak değişiklikler üzerinde çalıştığını söyledi.

İlgili Haberler Fidan’dan İsveç’e ülkedeki Kuran yakma eylemlerini durdurma çağrısı

Kristersson, "İsveç'i eleştirenlerden tamamen farklı siyasi sistemlerimiz ve ifade özgürlüğü dahil insan hakları konusunda tamamen farklı görüşlerimiz var. İsveç'in kendisini diğer ülkelerin talepleri ışığında adapte etmesi söz konusu değildir. Biz uyum sağlamıyoruz" diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan kınama

57 ülkeden oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dün olağanüstü bir toplantı yaparak son gelişmeleri ele aldı ve Kuran yakma olayını şiddetle kınadı.

Örgüt, üye devletleri Kuran'a saygısızlık edilen ülkelerde siyasi veya ekonomik olarak uygun önlemler almaya çağırdı.