Türkiye, Ocak ayında Stockholm'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran'ı Kerim yaktıkları gerekçesiyle Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan ve diğer dokuz zanlı hakkında yakalama emri çıkarıldığını açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca güvenlik birimlerine ve siber suçlarla mücadele birimlerine talimat verilmiş olup; şüphelilerin açık kimlik bilgileri ile suç delillerinin tespiti, Rasmus Paludan ve Salvan Momika ile benzer eylemleri olan tüm diğer kişilerin tespiti hususlarında soruşturmalar geniş ve kapsamlı olarak yürütülmektedir" dedi.
Tunç Twitter'dan yaptığı açıklamada ayrıca dün İsveç'te Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran’a yönelik saldırıya atıfta bulunarak, "Özgürlük ve demokrasi kılıfı altında bu saldırılara müsade edilmesi kabul edilemez" dedi.
Adalet Bakanı paylaşımında, "İsveç hükümeti, uluslararası sorumlulukları çerçevesinde hareket ederek, İslam dinine ve tüm Müslümanlar’a yönelik yapılan bu nefret suçunu önleyecek tedbirleri bir an önce almalı ve yetkili makamları saldırganlarla ilgili gerekli soruşturmayı başlatmalıdır" ifadesini kullandı.
Açıklamada, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca İsveç’te kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılarıyla dini değerlere yönelik aşağılayıcı eylemleri sebebiyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçundan soruşturmalar başlatılmış olup, Rasmus Paludan, Salvan Momika ve diğer sekiz şüpheli hakkında yakalama emri düzenlenmiştir" denildi.
Danimarkalı aşırı sağcı Hard Line partisinin lideri Rasmus Paludan, Ocak ayında Kuran’ın bir nüshasını yakmıştı.
İlgili Haberler Paludan'ın Kur'an-ı Kerim Yakmasına Sert Tepki
İsveç polisinin bu eyleme izin vermesi, Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Ancak bu tepki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’teki ifade özgürlüğünü etkileme girişimi olarak algılanmıştı.
Kuran yakma olayı sonrası onlarca kişi Ankara'daki İsveç Büyükelçiliği önünde Yeniden Refah Partisi tarafından düzenlenen protesto eylemine katılmıştı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ayrı bir açıklamada ise, Irak’ın Stokholm Büyükelçiliği önünde dün yine Kuran’ı hedef alan saldırının en güçlü şekilde lanetlendiği kaydedildi.
Açıklamada, "Stokholm’de 28 Haziran 2023 tarihinde bir Caminin önünde Kur’an-ı Kerim’e yapılan aşağılık saldırının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde 12 Temmuz 2023 tarihinde kabul edilen kararla, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar dini nefret olarak tanımlanmıştı. İsveç’ten, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi’ndeki yükümlülükleri başta olmak üzere uluslararası sorumlulukları çerçevesinde, İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik bu nefret suçunun önlenmesi için artık caydırıcı tedbirler almasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık açıklamasında, "Türkiye, bu tür saldırıların yaşandığı ülkelerle, İslam düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılık alanlarında beraber çalışmaya hazırdır" cümlesine de yer verildi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan Al-Saud ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Görüşmelerde, Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önündeki saldırının ele alındığı belirtilerek, "Avrupa’da her geçen gün artmakta olan İslam karşıtlığı ve dinimize yönelik nefret suçlarına ilişkin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçirilmesi ve alınacak ortak tedbirler görüşülmüştür" açıklaması yapıldı.
Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliği saldırısına tepki gelmedi
Dün bir grup protestocu, İsveç’in Irak Büyükelçiliği binası önünde protesto düzenlemişti. Binaya saldıran protestocular, küçük çaplı bir yangına da neden olmuştu.
Irak Başbakanı da protestoların ardından, ülkedeki İsveç Büyükelçisi’nin sınırdışı edilmesine ve İsveç’teki Irak Maslahatgüzarı’nın da geri çağırılmasına karar vermişti.