“İsveç Türkiye’nin Talepleri İçin Olumlu Adım Atıyor”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün İsveç ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ittifaka üyelik başvurusunun onaylanması için Stockholm’ün Türkiye’nin taleplerini karşılama amaçlı önemli adımlar attığını söyledi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO’ya katılmak için geçen ay resmi başvuru yapmıştı. Ancak iki ülkenin başvuruları, Türkiye'nin muhalefetiyle karşılaştı.

Your browser doesn’t support HTML5

“İsveç Türkiye’nin Talepleri İçin Olumlu Adım Atıyor”

Türkiye, İsveçli yetkililerin Kürt militanlara ve diğer terör gruplarına destek verdiğini savunuyor. Ankara ayrıca, 2019’da Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon başlattığı sırada Türkiye'ye silah ihracatını durdurduğu için İsveç’in üyeliğine sıcak bakmıyor.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile beraber düzenlediği basın toplantısında Stoltenberg, "İsveç'in terörle mücadele mevzuatını şimdiden değiştirmeye başlamasını ve silah ihracatına ilişkin yasal çerçevesinin, müttefiklere yeni taahhütlerde bulunan bir NATO üyesi olarak gelecekteki statüsünü yansıtmasını sağlayacak olmasını memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, "Bunlar, Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri gidermek için iki önemli adım" dedi.

İlgili Haberler Stoltenberg: “Türkiye'nin Endişeleri Meşru”

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da İsveç'in terör yasalarını değiştirdiğini ve sıkılaştırma sürecinde olduğunu söyledi.

Andersson, "Temmuz ayının ilk gününden itibaren terörle mücadele konusunda daha da güçlü mevzuatımız olacak. Dolayısıyla burada İsveç'in terörün ne kadar güçlü bir tehdit olduğunu gördüğü ve bizim terörle mücadeleye katkıda bulunmaya istekli olduğumuz konusunda hiçbir soru işareti yok" dedi.

Stoltenberg İsveç ve Finlandiya'nın "mümkün olan en kısa sürede" ittifaka katılmasının amaçlandığını ve NATO müttefiklerinin İsveç'i saldırıya uğradığında savunmamasının düşünülemeyeceğini söyledi.