İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, 1 Haziran’da yürürlüğe girecek olan yeni terörle mücadele yasasının, ülkesinin gelecek haftalarda NATO'ya katılmasının önünü açması ve Türkiye'nin vetosunu aşmasını sağlaması gerektiğini söyledi.
Billstrom İsveç'in kuzeyindeki Lulea'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu yeni mevzuat, halihazırda mevcut olan terörle mücadele mevzuatımızdaki bir boşluğu kapatacak. İsveç daha önce bir terör örgütüne katılımı yasaklamamıştı. Bunu şimdi yapacağız" dedi.
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın 2022 yılında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Finlandiya askeri ittifaka Nisan ayında katılırken, İsveç'in başvurusu geçen yıl Madrid'de güvenlik kaygılarını gidermek üzere varılan mutabakata rağmen Türkiye tarafından engelleniyor. Türkiye, terörist olarak gördüğü militan grupların üyelerini İsveç’in barındırdığını söylüyor.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la düzenlediği ortak basın toplantısında, bu mutabakatı yerine getirdiklerini söylemiş ve ‘’Bunun son kısmı da 1 Haziran'da yürürlüğe girecek. Yani terörle mücadele alanında yeni bir mevzuat önemli bir adım ve dolayısıyla üçlü mutabakat çerçevesinde Türk dostlarımıza söylediklerimizi yaptık’’ demişti.
İlgili Haberler Blinken: “F-16 satışı ve İsveç’in NATO üyeliği arasında biz bağlantı kurmuyoruz”Billstrom'un İsveç'in Madrid'de verdiği taahhütleri tamamladığını söylediği yeni yasa, yasadışı gruplara toplantı düzenlemeyi, lojistik ya da mali yardım hatta gıda sağlamayı bile yasadışı hale getirecek.
Yasanın geniş kapsamı İsveç'te ifade özgürlüğü ve diğer temel hakların ihlal edilip edilmeyeceği konusunda endişelere yol açtı. Ancak hükümet bu yasanın yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesi öncesinde ittifak üyeliğine yeşil ışık yakmaya ikna edeceğini umuyor.
İsveç Dışişleri Bakanı bu hafta Oslo'da yapılacak NATO toplantısının hızlı bir katılımın gerekliliğinin altını çizeceğini umduğunu söyledi. Billstrom, "İsveç'in NATO ailesine kabul edildiğine ve Vilnius'tan önce üye olmamızın beklendiğine dair net mesajlar verilmesini bekliyorum" dedi.
Billstrom Oslo'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelmeyi umuyordu; ancak Çavuşoğlu toplantıya katılmayacak. Billstrom iki ülkenin Madrid süreci çerçevesinde biraraya geleceğini söyledi ve "bu iki bakanın oturup kahve içmesinden çok daha önemli" dedi.
İsveç'in yeni terör yasası erken bir sınava da tabi tutulabilir. Türkiye, İsveç'in Türkiye'deki seçimler sırasında Stockholm'deki parlamento binasına PKK bayrağı asan kişileri yargılamasını istiyor.