Almanya’nın veri güvenliği endişeleri nedeniyle ChatGPT'yi engelleyebileceği bildirildi. İtalya da hafta sonunda benzer bir adım atmıştı.
İtalya’da ulusal veri ajansı, yapay zeka şirketi OpenAI'ın sohbet robotu chatbot'u geçici olarak yasaklamış ve uygulamanın gizlilik kurallarını ihlal ettiği şüphesiyle soruşturma başlatmıştı. Yasak üzerine Microsoft’un desteklediği OpenAI, Cuma günü İtalya'da ChatGPT'yi çevrimdışı bırakmıştı.
Almanya Federal Veri Koruma Komiseri Ulrich Kelber Alman basınında yer alan yorumlarında, "Prensip olarak, bu tür bir eylem Almanya'da da mümkün" dedi ve bunun devletin yargı yetkisine gireceğini kaydetti. Ancak Kelber, böyle bir planın ana hatlarını paylaşmadı.
Kelber, Almanya'nın İtalya'dan yasağı konusunda daha fazla bilgi talep ettiğini söyledi. Fransa ve İrlanda'nın veri gizliliği denetçileri de, bulgularını görüşmek üzere İtalya’nın veri düzenleme ve denetleme kurumu ile temasa geçtiklerini açıkladı.
İrlanda Veri Koruma Komiserliği'nden (DPC) bir sözcü, "Eylemlerinin temelini anlamak için İtalya’daki gelişmeleri takip ediyoruz ve bu konuyla ilgili olarak tüm AB veri koruma yetkilileriyle koordinasyon içinde olacağız" dedi.
İlgili Haberler ChatGPT: Ne Vaat Ediyor Niye Endişe Yaratıyor?OpenAI, Cuma günü yaptığı açıklamada, yapay zeka sistemlerini eğitirken kişisel verileri azaltmak için aktif olarak çalıştığını bildirmişti.
İrlanda DPC'si, Avrupa Birliği’nin "tek durak noktası" veri rejimi kapsamında, birçok küresel teknoloji devi için AB'nin önde gelen düzenleyici kurumu konumunda. Ancak AB'de ofisi bulunmayan OpenAI için baş düzenleyici değil.
İsveç'teki gizlilik düzenleme kurumu ise ChatGPT'yi yasaklamayı planlamadığını ve İtalyan gözlemciyle temas halinde olmadığını söyledi.
OpenAI şirketine karşı açılan İtalya’daki soruşturma, geçen hafta yaşanan bir siber güvenlik ihlalinin ardından, kişilere diğer kullanıcıların ChatGPT konuşmalarından kesitler ve mali bilgilerinin gösterilmesinin ardından başlatıldı.
OpenAI, ChatGPT'nin 13 yaş ve üzeri olması gereken kullanıcılarının yaşını kontrol etmemekle suçlandı. İtalya, yapay zeka tarafından desteklenen bir sohbet robotuna karşı harekete geçen ilk Batı ülkesi oldu.
OpenAI’ın, ihlalden etkilenen bir müşteriye gönderdiği ve Financial Times gazetesinin gördüğü bir e-postaya göre, dokuz saatlik bir süre boyunca ifşa edilen veriler arasında ad ve soyadlar, fatura adresleri, kredi kartı türleri, kredi kartı son kullanma tarihleri ve kredi kartı numaralarının son dört hanesi yer alıyordu.