İtalya İkna Oldu

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Suriyeli mülteciler için öngörülen mali yardım paketinde ülkesinin payına düşen katkıyı sağlama kararı aldı.

Son dönemde AB–Türkiye ilişkilerinde en çok gündeme getirilen konular arasında yer alan 3 milyar euroluk pakete ilişkin pürüz aşıldı. İtalya, pakete yönelik çekincesini çekme kararı aldı

Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin oluşturduğu mali yükü paylaşma amacıyla devreye sokulması kararlaştırılan 3 milyar Euro tutarındaki mali kaynak konusunda Avrupa Birliği’nin kendi içinde yaşadığı pürüz sonunda giderildi. Türkiye’den bağımsız nedenlerle paketin bir bütün olarak devreye sokulmasını engelleyen ve belli bir süredir blokaj uygulayan İtalya çekincesini geri çekme kararı aldı.

İtalya başından bu yana blokajının Türkiye’yle bağlantılı olmadığı mesajını veriyordu. Roma’nın öncelikli beklentisini bu kaynağın önemli bölümünün üye ülkelerin ulusal bütçeleri yerine Avrupa Birliği bütçesinden karşılanmasının yolunun bulunması oluşturuyordu. Bir başka beklenti de bu paket bağlamında aktarılacak mali kaynağın ülkelerin bütçe açıklarına eklenmemesiydi. Aslında bu unsur 3 milyar Euro konusu karar bağlanırken Avrupa Birliği Komisyonu bu unsura ilişkin güvence vermişti. Brüksel’in bu güvenceye dün bir kez daha netlik kazandırması İtalya’nın blokajı kaldırma doğrultusunda adım atması sonucunu doğurdu.

Teknik çalışmaların kısa sürede tamamlanarak kaynağın tamamıyla kullanılabilir hale gelmesini sağlayacak bu karar İtalya Başbakanı Matteo Renzi tarafından açıklandı. Renzi, “Bu noktada insanların yaşamlarını kurtarmak için Türkiye’ye katkı sağlayacağız” dedi. Gerek Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda gerekse 3 milyar Euro’luk paketin bir an önce hayata geçirilmesi konusuna büyük önem veren Almanya, Roma’nın itirazını kaldırması için yoğun çaba harcıyordu.

Türkiye’nin göç akınını frenlemesine katkı amacıyla oluşturulan kaynağın yaklaşık 1 milyar Euro tutarındaki bölümü Avrupa Birliği bütçesinden karşılanacak. Bu dilimin büyük bölümü proje gelmesi halinde derhal devreye sokulacak şekilde tasarlandı. Geri kalan 2 milyar Euro ise Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal bütçelerinden yapılacak katkılarla tamamlanacak. Proje karşılığı devreye sokulacak bu dilimin de kısa sürede hazır olması bekleniyor. Pakete en önemli katkı 427.5 milyon Euro ile Almanya’dan gelecek. Almanya’yı, 327.6 milyon Euro ile İngiltere, 309.2 milyon Euro ile Fransa izleyecek. İtalya’nın katkısının ise 224.9 milyon Euro düzeyinde olması öngörülüyor.

Türkiye’ye para akışının başlaması için Suriyeli mültecilere yönelik projelerin Avrupa Birliği’ne iletilmesi gerekiyor. Projelerin kaynağın kullanım alanıyla uyumlu olması gerekiyor. Paranın ne şekilde kullanılacağı konusunda son söz Avrupa Birliği Komisyonu’nda olacak. Para aktarılacak projelerin ve öncelikli alanların belirlenmesinde Türkiye’ye danışılacak ancak veto yetkisi Brüksel’de olacak. Paranın kullanımı Avrupa Birliği Komisyonu ve üye ülkelerin sıkı denetimi altında olacak.