İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, ABD ve AB’nin de terör listesinde yer alan PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın Meclis kürsüsüne gelmesi ihtimaline karşı mücadele edeceklerini belirterek, “Bu ülkenin 50 bin insanının katili olan ve bir an dahi olsa yapıp ettiğinden pişmanlık emaresi bile göstermeyen bir insan müsveddesinin İmralı’dan çıkarılmasının ‘umut hakkı’ adı altında pazarlanmasında nasıl ortaklaştıklarını milletimiz görüyor. Buna tek ciddi itirazın, çileli milletin gönlünü yakan bu ihanete karşı tek hakiki sesin de İYİ Parti’den çıktığını görüyor” dedi.
Türkiye’de 5 kişinin hayatını kaybettiği TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı gerekçesiyle 29 Ekim Salı günü için planlanan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ilgili iptal kararları alınmasına karşın İYİ Parti örneğinde olduğu üzere tam tersine hareket etmek gerektiği tartışması da var. İYİ Parti, Ankara Atatürk Spor Salonu’nda bugünkü 7’nci kuruluş yıldönümü kutlamasını iptal etmedi. Kutlamada sadece “yedi bölge” temalı folklor gösterisinden vazgeçildi, parti şarkıları salonda çalındı.
Your browser doesn’t support HTML5
İYİ Parti, kuruluş yıldönümü etkinliğinde salonda protokol locasına gaziler ile şehit ailelerini ağırlayarak, gündemdeki terörü sonlandırma gerekçeli barış süreci tartışmasında bir kez daha tepkisini ortaya koydu.
Parti bütünlüğü açısından İYİ Parti Kurucu lideri Meral Akşener’in de programda sadece Dervişoğlu’nun konuşmasına yer verilmesine rağmen etkinliğe katılması ve Dervişoğlu’na ayakta alkışlarıyla destek vermesi dikkati çekti. Dervişoğlu, bugünkü samimi görüntülerinden önce Akşener’i en son “Saray ziyareti” tartışması yaşanan günlerde Kurban Bayramı nedeniyle evinde ziyaret etmiş ve birlikte fotoğraf vermişti.
İktidar cephesine “yenidoğan çetesi” hatırlamasıyla “ihanet şebekesi” suçlaması
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, kürsü konuşmasında milliyetçi çizgideki mesajlara ağırlık vererek, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin PKK’nın silahları bırakması için Abdullah Öcalan’ın Meclis kürsüsünden konuşma yapabileceği açıklamasına sert tepkisini sürdürdü.
Bahçeli’nin Öcalan’a “umut hakkı” kapsamında özgürlük tanınabileceği yorumuna karşı geçen hafta parti grubunda, Türk bayrakları ve şehit resimleri eşliğinde idam cezasını anımsatmak için urgan gösteren Dervişoğlu, bugün yine Öcalan ile barış süreci yürütülmesi tartışmasını hedef aldı.
İstanbul’da özel sağlık sektöründe yeni doğan bebeklerin ölümüne yol açacak şekilde ücretli işlemler uygulayan bir organize suç örgütü tespit edildiğini anımsatan Dervişoğlu, “İnsanının can, mal, ırz ve namus güvenliğini korumak için kurulmuş olan ve milletin teşkilatlanmış hali olan devlet, bu müstevlilerce içine sokulduğu felç hali sebebiyle, bebeklerin canını bebek katillerine tercih etmekte, eli kanlı çeteleri, kahraman Türk subaylarına yeğlemektedir. İhtirasla dolu ihanet şebekesi çığırından daha da çıkarak, Türk’ün devletini kurduğu Millet Meclisinde, devlet düşmanlarını kürsüye çağırmaktadır” diye konuştu.
Salonda “Katil Apo Meclis’e giremez” sloganı atılması üzerine Dervişoğlu, kürsüden “Duyun bu sesi” ifadesini kullandı.
Bahçeli’ye “Allah seni ıslah etsin” tepkisi
MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye hitaben “Mazide yaşanmış güzel günlerin anısına saygıda kusur etmemek için de elimden geleni yapıyorum. Ama bayrağıma, milletime, istiklalime olan saygım her şeyin üzerindedir” diyen Dervişoğlu, ülkücü çizgide MHP’de birlikte görev yaptığı Bahçeli’nin Öcalan’la Kürt sorununu çözme önerisine ilişkin şunu söyledi:
“Kim hangi planı yaparsa yapsın Abdullah Öcalan denilen o canibaşı tıkıldığı delikten çıkamayacak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilemeyecektir. Cesetlerimiz çiğnenmeden buna izin vermeyeceğiz. Şifreli sözlerle konuşmuyorum. Hiç kimseyle de milliyetçilik yarışına girmiyorum. Bebek katiline hürriyet, Müsavat Dervişoğlu’na tehdit size yakışmaz. Allah seni ıslah etsin, sen bizi ne zannediyorsun. Biz saray muhafızı değil, Türk milliyetçileriyiz. Kuru tehditlere pabuç bırakmayacağım herkes tarafından iyi bilinmelidir.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü partisinin grup toplantısında “Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin” demişti. Türk milleti için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyleyen Bahçeli, “Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” ifadesini kullanmıştı. İktidar ortağının bu açıklamaları siyasette gündemin en üst sırasına çıkmıştı.
Ana muhalefet partisi CHP’ye de Atatürk’le mesajlar verdi
Ana muhalefet partisi CHP’nin de sürece dahil olmasına üstü kapalı eleştiride bulunan Dervişoğlu, “Bu ülkenin 50 bin insanının katili olan ve bir an dahi olsa yapıp ettiğinden pişmanlık emaresi bile göstermeyen bir insan müsveddesinin İmralı’dan çıkarılmasının ‘umut hakkı’ adı altında pazarlanmasında nasıl ortaklaştıklarını milletimiz görüyor. Buna tek ciddi itirazın, çileli milletin gönlünü yakan bu ihanete karşı tek hakiki sesin de İYİ Parti’den çıktığını görüyor” dedi.
CHP’nin sıkça “kurucu lider” olarak andığı Mustafa Kemal Atatürk’ü İYİ Parti olarak sahiplendikleri mesajını da paylaşan Dervişoğlu’nun, şunları söyledi:
“Hiçbirimiz Mustafa Kemal değiliz. Ama bir şeyden eminim: Şuradan sesimizi duyuyorsa ebedi istirahatgahında eminim ki bizlere yaşamanızı salık verirdi. ‘Bu Cumhuriyeti ben kurdum onu yaşatacak olan sizlersiniz’ derdi. ‘Sizler yaşayın ki Cumhuriyet yaşasın’ derdi. Yaşayacağız, yaşatacağız ve Mustafa Kemal Atatürk’e layık olacağız ve onun helalliğini bizler alacağız”
İYİ Parti kurucu lideri Akşener artık Ankara siyasetine tümüyle veda mı ediyor?
İYİ Parti’nin kuruluş yıldönümü etkinliğinde kendisine konuşma yapması için teklifte bulunulmadığı gerekçesiyle katılmayacağı iddiasına rağmen Meral Akşener, eşi Tuncer Akşener ile birlikte salona geldi. Partililerce yoğun ilgi ve alkışlarla karşılanan Akşener, protokol sırasında Nahide Dervişoğlu’nun yanında kendisine ayrılan yere oturdu.
Bu sırada Akşener, “Sizi epeydir göremiyoruz” diyen VOA Türkçe muhabirine yarın itibariyle İstanbul’daki evine taşınacağını artık Ankara’da yaşamayacağını açıkladı.
Partisi 31 Mart’taki yerel seçimlerde başarı sağlayamadığı için sorumluluğu üstlendiğini açıklayan Akşener, İYİ Parti 5. Olağanüstü Kongresi’nde yeniden genel başkanlığa aday olmayarak, 27 Nisan itibariyle partisinde sadece üye olarak kalmayı tercih etmişti.
5 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi üzerine siyasetteki yeri tartışma konusu olan Akşener, Erdoğan’la ikili görüşmesiyle ilgili yakın çevresine sadece nezaket ziyareti bilgisini paylaşmasına rağmen İYİ Parti yönetimi ve tabanından tepkilere maruz kalmıştı. O günden bugüne Akşener’in siyasette yeniden nasıl rol alabileceği kulislerde tartışılırken, İstanbul’a taşınması “siyasi veda mı ediyor” sorusunu gündeme getirdi.