İngiltere’nin Suriye’de yeni döneme ilişkin dış politika belirleme arayışında olduğu dile getiriliyor. Bunun ilk işareti bakan düzeyinde bir açıklamayla geldi.
İngiliz hükümetinin başbakandan sonraki en kıdemli üyesi Pat McFadden ülkenin önde gelen medya temsilcilerine yaptığı açıklamada Suriye’deki durumu “çok akışkan” olarak niteledi, Heyet Tahrir el Şam’ı (HTŞ) yasaklı terör örgütü listesinden çıkarma girişiminin aniden gerçekleşebileceğini belirtti.
İngiltere yasalarına göre Heyet Tahrir el Şam, El Kaide’nin alt dalı bir yapılanma olduğu gerekçesiyle 2017’den beri yasaklı terör örgütü listesinde.
Pazar günü Esat rejimini devirip Suriye yönetimini devralmaya hazırlanan örgütle şu ana kadar İngiltere olarak henüz temasa geçilmediğine dikkat çeken Hükümetlerarası İlişkiler Bakanı McFadden mevcut haliyle bunun yapılamayacağının altını çizdi.
Bilinen adı Ebu Muhammed el Colani yerine artık gerçek ismi Ahmet El Şara’yı kullanmaya başlayan HTŞ liderinin 2016’da El Kaide’yle teması kestiği ve şimdi Suriye’deki farklı inanç gruplarına ılımlı yaklaşmayı vaat ettiği belirtiliyor.
Pat McFadden açıklamalarını, “Hükümet, yasağı kaldırma kararını göz önünde tutmalı” ifadesiyle netleştirdi.
Suriye’deki gelişmeleri ABD ve Avrupa’nın da dikkatle izlediğini söyleyen McFadden, “Sadece İngiltere değil, bence ABD ve Avrupa ülkeleri dahil dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bu konuyu değerlendirecekler. O kadar uzun sürmeyecek. Bence bir karara hızlı bir şekilde varmamız gerekiyor” dedi.
McFadden, BBC Radyosuna verdiği demeçte de “Bence bu nispeten hızlı bir karar olmalı, dolayısıyla sahadaki durumun hızı göz önüne alındığında oldukça hızlı bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir şey” diye konuştu.
İngiltere haberi nasıl karşıladı?
Esat rejiminin devrilmesinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, sosyal medya platformu X’te, “Esat, Suriye halkına karşı vahşice acılar yaşattıktan sonra zalim rejimi sona erdi. Belirsizlik ortasında, azınlıklar dahil sivillerin korunması kritik önem taşıyor. Suriyeliler kapsayıcı bir siyasi geçişi ve güvenli bir barışa giden yolu hak ediyor” mesajını paylaştı.
Başbakan Keir Starmer de, “Suriye’deki olaylara ilişkin açıklamam” başlığıyla mesajının da yer aldığı belgeyi paylaştı.
Starmer’in paylaştığı belgede “Suriye'deki son saatler ve günlerdeki gelişmeler eşi benzeri görülmemiş düzeyde ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüp durumu yakından izliyoruz. Suriye halkı Esat'ın barbar rejimi altında çok uzun süre acı çekti ve onun gidişini memnuniyetle karşılıyoruz. Şu anki odak noktamız siyasi bir çözümün sağlanması ve barış ve istikrarın yeniden sağlanması. Tüm tarafları sivilleri ve azınlıkları korumaya ve önümüzdeki saatler ve günlerde en savunmasız kişilere temel yardımın ulaşmasını sağlamaya çağırıyoruz” denildi.