İsveç Yüksek Mahkemesi'nden Keneş'in İadesine Ret

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen ay başında Türkiye'yi ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmüştü.

İsveç Yüksek Mahkemesi bugün, Ankara’nın NATO üyeliğine destek için şart koştuğu “teröristlerin iadesi” talebi çerçevesinde, iadesini istediği FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi, eski gazeteci Bülent Keneş’in iadesini reddetti.

AFP’nin haberine göre İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin 2016 yılında "AKP yönetimi ve Recep Tayyip Erodoğan'ı devirme girişiminde" yer almakla suçladığı Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in Türkiye'ye geri gönderilmesinin önünde "çeşitli engeller" olduğunu belirtti.

Keneş'in İsveç'teki mülteci statüsü ve suçlamaların siyasi niteliğine atıfta bulunan mahkeme, "Bu gerekçelerin iade talebini imkansız hale getirdiğini" hükmetti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Yargıç Petter Asp yaptığı açıklamada, "Bu kişinin siyasi inançlarına dayalı olarak zulüm görme riski de var. Bu nedenle iade gerçekleşemez. Sonuç olarak, hükümetin iade talebini kabul edemiyoruz" dedi.

İlgili Haberler NATO'dan Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya Baskısı

İsveç hükümeti, iade taleplerinin yargı kararı olmadan gerçekleşemeyeceğini vurgulayarak, Ankara'nın iade taleplerinin ancak mahkeme kararıyla gerçekleşebileceğini vurguluyor.

Ankara tarafından FETÖ mensubu olmakla suçlanan Keneş hakkındaki karar, benzer durumda olup iadesi istenen diğer isimler için de emsal teşkil edebilir.

Keneş, İsveç'te sürgündeki diğer muhalifler tarafından kurulan bir dernek olan Stockholm Özgürlük Merkezi'nde çalışmaya devam ediyor.

İsveç Dışişleri ve Savunma Bakanları Ankara'ya bekleniyor

Türkiye ile İsveç arasında düğümlenen müzakereleri daha da zora sokması beklenen bu kararın ardından, bu hafta İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile Savunma Bakanı Antti Kaikkonen yeniden Ankara'yı ziyaret ediyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström geçtiğimiz hafta, "Üçlü muhtıranın şartlarını ciddiye aldıklarını ve görüşmelere ciddiyetle devam ettiklerini" belirtmişti. Billström ve Kaikkonen, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile biraraya gelecek.

İlgili Haberler Blinken: "Türkiye'nin Kaygılarının Farkındayız"

İsveç ile yüz yüze, Finlandiya ile telefon diplomasisi

Öte yandan İsveç ile birlikte üçlü anlaşmaya imza atan Finlandiya hükümeti, müzakereleri uzaktan izleyecek.

VOA Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, Romanya'da Çavuşoğlu ile biraraya gelen Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, yılbaşından önce Ankara'ya gitmeyi planlamıyor. Haavisto ve ekibi, "gerektiği durumlarda" Çavuşoğlu ve ekibiyle telefonla görüşmeyi kararlaştırdı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bu konuda daha önce, "Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç’te sıkıntılarımız var. Ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç" demişti.

Finlandiya ve İsveç Dışişleri Bakanları, geçtiğimiz haftalarda önce veto eden diğer başkent Budapeşte, ardından da Washington'a giderek temaslarda bulunmuştu.

İki bakanın Budapeşte ziyaretinde Başbakan Viktor Orban, "kendileri açısından sounun çözüldüğünü, Şubat ayı başında konuyu parlamentoya getirerek, çözmeye hazır olduklarını" belirtmişti.

İlgili Haberler Türkiye İsveç'ten Daha Fazla Adım Bekliyor