Japonya’da yılın ilk günü meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 30’u geçti.
Arama-kurtarma ekiplerinin binaların yıkıldığı, yollarda çatlakların oluştuğu ve binlerce evin elektriksiz kaldığı bazı bölgelere ulaşmakta zorlandığı bildirildi.
Deprem nedeniyle oluşan tsunami dalgaları ise ülkenin Batı kıyısını vurdu. Dev dalgalar yüzünden bazı arabalar ve evler denize sürüklendi ve Batı kıyısındaki halk yüksek yerlere kaçmak zorunda kaldı.
Ülkenin dört bir yanından gelen binlerce ordu personeli, itfaiyeci ve polis memuru, depremin en kötü etkilediği Ishikawa vilayetindeki Noto yarımadasına sevk edildi. Ancak arama-kurtarma çalışmaları ağır hasar gören ve kapanan yollar nedeniyle zor yürütülebiliyor.
Bölgeye birçok tren, feribot ve uçuş askıya alındı. Kamu yayıncısı NHK'ya göre, Noto havaalanı pist, terminal ve erişim yollarındaki hasar nedeniyle kapandı ve 500 kişi otoparktaki araçların içinde mahsur kaldı.
"Zamana karşı savaş"
Japonya Başbakanı Fumio Kishida Salı günü yapılan acil afet toplantısında, "Arama ve kurtarma çalışmaları zamana karşı verilen bir savaş" dedi.
Kishida, kurtarma ekiplerinin Noto yarımadasının kuzey ucuna ulaşmalarının yolların hasar görmesi nedeniyle çok zor olduğunu ve helikopterle yapılan incelemelerde çok sayıda yangın ile binalarda ve altyapıda hasar tespit edildiğini söyledi.
Ishikawa'daki yetkililer depremde şu ana kadar 30 kişinin öldüğünü teyit ettiklerini ve bu ölümlerin yarısının depremin merkez üssü yakınlarındaki Wajima kentinde yaşandığını söyledi.
Japonya yangın ve afet yönetim ajansı, itfaiyecilerin çeşitli şehirlerde yangınlarla mücadele ettiğini ve çöken binalarda mahsur kalanları kurtarmaya çalıştığını kaydetti.
Artçı sarsıntılara karşı uyarı
Japonya Meteoroloji Dairesi'ne göre, depremin meydana geldiği Pazartesi gününden bu yana 140'tan fazla artçı sarsıntı tespit edildi. Daire, önümüzdeki günlerde daha güçlü sarsıntıların yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Ishikawa'daki Nanao şehrinde yaşayan 74 yaşındaki Nobuko Sugimori Reuters'e verdiği demeçte daha önce hiç böyle bir deprem yaşamadığını söyledi.
73 yaşındaki Fujiko Ueno ise, deprem olduğunda yaklaşık 20 kişinin yeni yıl kutlaması için evinde olduğunu ancak mucizevi bir şekilde hepsinin yara almadan çıktığını söyledi ve "Her şey göz açıp kapayıncaya kadar oldu" diye ekledi.
Birçok dünya lideri taziye mesajı gönderirken ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, ülkesinin Japonya'ya gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Biden, "Bu zor zamanda düşüncelerimiz Japon halkıyla birlikte" dedi.
Japon hükümeti Pazartesi gecesi yaklaşık 100 bin kişiden evlerini boşaltmalarını isteyerek, bu kişileri tahliye merkezi olarak kullanılan spor salonlarına yerleştirdi. Yetkililerin tsunami uyarılarını kaldırmasıyla Salı günü pek çok kişi evlerine geri döndü.
Elektrik ve su sıkıntısı
Hokuriku Electric Power'ın web sitesine göre, sıcaklıkların donma noktasının altına düştüğü bir gecenin ardından Salı sabahı erken saatlerde Ishikawa vilayetinde yaklaşık 33 bin hane elektriksiz kaldı. NHK'nın bildirdiğine göre, kuzeydeki Noto yarımadasının çoğu bölgesine de su sağlanamıyor.
Deprem, Fukushima'da nükleer erimeleri tetikleyen 2011 depremi ve tsunamisinden bu yana bazı yerel halkın şiddetli muhalefetiyle karşılaşan Japonya'nın nükleer endüstrisi için hassas bir zamanda meydana geldi.
Japonya geçtiğimiz hafta, 2011'deki tsunamiden bu yana devre dışı olan dünyanın en büyük nükleer santrali Kashiwazaki-Kariwa'ya uygulanan faaliyet yasağını kaldırmıştı.
Nükleer Düzenleme Kurumu, Kansai Electric Power'ın Fukui Eyaletindeki Ohi ve Takahama santrallerindeki beş aktif reaktör de dahil olmak üzere Japon Denizi kıyısındaki nükleer santrallerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığını açıkladı.
Hokuriku Electric'in merkez üssüne en yakın olan Shika santrali de 2011'den beri devre dışı. Şirket, Pazartesi günkü sarsıntının ardından bazı elektrik kesintileri ve yağ sızıntıları olduğunu ancak radyasyon sızıntısı olmadığını söyledi. Şirket daha önce reaktörü 2026 yılında yeniden çalıştırmayı umduğunu açıklamıştı.