Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e yeni bir robot araç gönderiyor.
Yolculuğuna 4 Ağustos’ta Kennedy Uzay Merkezi’nde başlayacak olan araç kendisini yörüngeye çıkaracak olan rokete yerleştirilmiş bulunuyor. JUNO, hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz gezegenin yörüngesine girecek ve gezegene çok yaklaşarak yoğunluğu, güçlü manyetik alanı, yer çekimi ve gaz bulutlarının içinde katı bir kitle olup olmadığını belirlemeye çalışacak.
Proje uzmanlarından Scott Bolton, “Güneş sistemindeki tüm cisimler Jüpiter’in içine konulabilse ancak yarısı doldurur” diyor. Amerikalı uzman, kitlesinin büyüklüğü nedeniyle Güneş ve diğer gezegenlerden arta kalan maddelerin Jüpiter’in bünyesinde toplanmış olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkate çekiyor ve Güneş Sistemi’ni yemek sofrasına benzeterek “arta kalan yemeklerden menüde neler olduğunu öğrenmek istiyoruz” diyor. Scott Bolton, Güneş Sistemi’ndeki ilk gezegenin muhtemelen Jüpiter olduğunu, dolayısıyla JUNO’dan elde edilecek bulguların sadece bu gezegen değil evreninin oluşumuna da ışık tutabileceğini belirtiyor.
http://www.youtube.com/embed/sYp5p2oL51g
“Artık yemek” benzetmesine değinen Bolton, Jüpiter’in tarifesinin, başka bir deyişle neden oluştuğunun çok merak edildiğini ve “her yemekte olduğu gibi” Jüpiter’de de su bulunduğunu ancak miktarının bilinmediğini söylüyor. Dev gezegenin içinde ne kadar su var? Ana maddesi Güneş gibi hidrojen ve helyum olan Jüpiter’de oksijen de var. Oksijen evrende en bol rastlanan üçüncü kimyasal madde ve su ile oksijen miktarının bilinmesi gezegenin nerede ve nasıl oluştuğuyla doğrudan bağlantı.
JUNO projesinin maliyeti 1,1 milyar dolar ve aracın Jüpiter’e ulaşması tam beş yıl sürecek. Güneş enerjisiyle çalışan JUNO 2016’da yılında hedefine ulaşacak ve Jüpiter’in kutuplarının üzerinde, altında ne olduğu bilinmeyen bulut tepelerinin yaklaşık 5 bin kilometre üzerinde yörüngeye girecek.
http://www.youtube.com/embed/TKY7yTqIT28
JUNO’daki hassas aygıtlar ve elektronik ölçüm aletleri, Jüpiter’in çok yoğun radyasyonuna karşı titanyum bir kasa ile korunuyor. JUNO’daki özel aygıtların yapımına İtalya, Belçika, Fransa ve Danimarka’daki bilimsel kurumlar da yardımcı oldu. JUNO’nun son görevi gezegenin atmosferine dalmak olacak.
Daha önce NASA’nın Galileo aracı Jüpiter’in atmosferine girmiş ve gezegenin korkunç basıncına, aşırı sıcaklığına ve yoğun radyasyona yenik düşmeden önce bir dakika süreyle bilgi göndermişti.