“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” ve “Kadın Meclisleri” 2024 yılında 394 kadın cinayeti ve 259 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini açıkladı.
Platformun yaptığı veri çalışmasına göre, kadınların yüzde 71’i aile bireyleri tarafından, yüzde 57’si evlerinde öldürüldü.
Cinayetlerin ağırlıklı kısmı kadınların evli olduğu erkek (yüzde 42), birlikte olduğu erkek (yüzde 12), eskiden evli olduğu erkek (yüzde 8), eskiden birlikte olduğu erkek (yüzde 6) tarafından gerçekleştirildi. 42 failin ise adli sicil kaydı olduğu saptandı.
Kimler, nasıl öldürdü?
280 kadın, evli oldukları erkek, baba, oğul veya bir akraba tarafından öldürülürken, 9’u anneleriyle birlikte olmak üzere, 19 kız çocuğunun da babaları tarafından yaşamlarına son verildi.
Cinayetlerin yarısından fazlası (yüzde 56) ateşli silahlarla gerçekleştirilirdi; faillerin neredeyse üçte biri (yüzde 29) kesici alet kullandı.
Kadın cinayetlerinde İstanbul zirvede yer alırken 17 ilde kadın cinayeti tespit edilemedi
Son yıllarda olduğu gibi 2024’te de İstanbul, kadın cinayetlerinde ilk sırada yer aldı. 65 cinayetle zirvede yer alan İstanbul’u, İzmir (27), Ankara (25), Mersin (18), Adana (16) ve Antalya (13) takip etti.
Türkiye’nin 64 ilinde kadın cinayeti meydana gelirken Amasya, Ardahan, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Erzincan, Hakkari, Isparta, Muş, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, ve Yozgat’ta kadın cinayeti tespit edilemedi.
İçişleri Bakanlığı verileri kadın cinayetleri hakkında ne söylüyor?
Türkiye, Cumhurbaşkanı Kararı’yla 1 Temmuz 2021’de 7 Nisan 2011’de yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2022’de 284, 2023’de 309, 2024’ün ilk on ayında ise 275 kadın cinayeti yaşandı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık geçtiğimiz Kasım ayında “İstanbul Sözleşmesi varken de cinayetler vardı maalesef, yokken de var maalesef. Bu tartışma bizi kısır bir noktaya kilitliyor” demişti.
Fidan Ataselim: “Kimse aklımızla alay etmesin, kadın cinayetleri artıyor”
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim iktidar sözcülerinin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kadın cinayetlerine bir etkisi olmadığını söylemelerine rağmen İçişleri Bakanlığı verilerinin bu sözlerin tersini ispatladığını söylüyor.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ataselim, "İçişleri Bakanlığı’nın sınırlı da olsa paylaştığı o uzun uzun pasajların arasından bizim çekip çıkardığımız, iğneyle kuyu kazıp resmen ulaşabildiğimiz resmi veriler bunlar. Resmi verilere göre de kadın cinayetleri artıyor. Hiç kimse çıkıp kadın cinayetleri azalıyor demesin bundan sonra. Bizim aklımızla alay etmesin hiç kimse. İstanbul Sözleşmesi'nden imza geri çekildiği için, 6284 sayılı kadınlara şiddetten koruyan kanun etkin uygulanmadığı için, bu kanunu uygulamayanlar için herhangi bir yaptırım ifade edilmediği için cezasızlık politikaları hâlâ hüküm sürdüğü için kadın cinayetleri artıyor" dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
“Bir telefon hattı yok, cinsel saldırı kriz merkezi yok, etkin soruşturma yok, yeterli sığınak yok, kadına şiddete sıfır tolerans yok”
Kadına şiddete karşı “sıfır tolerans” açıklamalarının sözde kaldığını ifade eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri, “Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı”nın yalnız kadınların değil çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına hizmet verdiğini bu bakımından beklentileri karşılamadığını ifade etti.
Fidan Ataselim, “Kadına şiddetle ilgili bir açıklama yapsalar ‘sıfır tolerans’ diye cümleler başlıyor fakat sıfır tolerans yerine erkek şiddetine ‘tolerans üstüne tolerans’ görüyoruz., Aile odaklı politikalar da erkekleri güçlendirip, cesaretlendiriyor. 6284 etkin uygulanırsa cezasızlık politikası azalırsa hak ettiği cezaları alırlarsa ve 6284'ü ve yasaları uygulamayanlara karşı caydırıcı yaptırımlar olursa o zaman kadın cinayetleri bir nebze olsun azalabilir. Fakat bu ülkenin kadınlarının aradıklarında ulaşabilecekleri bir telefon hattı dahi yok. Kamuyla paylaşılan şeffaf veri raporları bile yok, bu ülkenin. Cinsel saldırı kriz merkezleri yok, etkin soruşturma sistemi mekanizman yok, yeterli sığınakların yok” diye konuştu.