Kadınların notalarından Anadolu ezgileri

Kadın sanatçılardan kurulu "Miasin" müzik grubu Diyarbakır'da müzikseverlerle buluştu.

Türkiye, Fransa ve Ermenistan'dan kadın sanatçıların kurduğu 'Miasin' isimli müzik grubu, Anadolu ezgilerini bulmak için çıktıkları yolculukta, bu kez Diyarbakır’a geldi. Grup Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Fransızca derlediği şarkıları, Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin avlusunda seslendirdi.

VOA Türkçe'ye konuşan Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Gaffur Ohanes Ohanyan, grubun bölgede yaşayan halkların birlikte müzik yapabileceğini gösterdiğini söyledi.

Grup üyelerinde Ezgi Elkırmış da VOA Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Uzun yıllar kapalı kalan Ermeniler'in Ortadoğu’daki en büyük kilisesi Surp Giragos’tan bu kez müzik sesi yükseldi.

Bağlama, akordeon, darbuka, klarnet ve düdük gibi enstrümanlar çalan dört kadın, Anadolu’dan derledikleri ezgileri Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Fransızca olarak müzikseverlerle buluşturdu.

Your browser doesn’t support HTML5

Kadınların notalarından Anadolu ezgileri

Türkçe karşılığı ‘Hep beraber’ olan ‘Miasin’ ismini taşıyan grubun, Anadolu ezgilerini derleme ve seslendirme serüveni dört yıl önce başladı.

Ezgi Elkırmış, Sevana Tchakerian, Carole Marque-Bouaret ve Seval Eroğlu isimli dört kadının kurduğu grup Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkılarını derleyerek müzikseverlerle buluşturdu. Daha önce Ermenistan ile Türkiye’de, Tunceli ve Artvin'de konser veren grubun durağı bu kez Diyarbakır oldu.

Kilise avlusunda toplanan kalabalık, sözleri olmasa da ezgisini bildiği müziklere kimi zaman alkışla, kimi zaman oynayarak eşlik etti.

Müzik gibi halaylar da değişik kültürlerin izlerini taşıyordu. Müzik dinletisi Diyarbakır’ın bilinen halk oyunu ‘Delilo’ ile sona erdi.

Çalanlar da dinleyenler de mutlu

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Gaffur Ohanes Ohanyan, grubun bölgede yaşayan halkların birlikte müzik yapabileceğini gösterdiğini ifade etti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ohanyan, “Ben Diyarbakır'da yaşayan bir Ermeni olarak şöyle bir hissiyatım var; 100,120 yıl önce Diyarbakır'da Ermenilerin sanatı, tarihi bütün etkinlikler yapılırdı. Bu tür sanat gösterileri yapılırdı. Uzun bir zamandır bu tür etkinlikler olmadı. Böyle bir etkinliğin olması bütün halkların iç içe, tekrar herkes kendi rengiyle, kendini ifade etme imkanı bulması iyi bir fırsattır. Dolayısıyla bu anlamda açıkçası mutluluk duyuyorum” dedi.

Konseri izleyen ve aralarında kentte yaşayan Ermenilerin de bulunduğu müzikseverler de mutluydu.

VOA Türkçe’ye konuşan sanatçılardan Ezgi Elkırmış ise duygularını şöyle ifade etti. “Aslında bütün yolculuk boyunca süzdüğüm şöyle bir fikir oldu; Sınırlar, uluslar benim için aslında hepsi biraz yalan bir hale geldi. Çünkü esas mevzu üstünde olduğumuz toprakların ne kadar ortak olduğu, kültürlerimizin, fikirlerimizin, duygularımızın ne kadar ortak olduğudur”

İlgili Haberler Depremde hasar gören Kahta Kale’sinde restorasyon başladı