Kadın Sünnetine Onay Veren Endonezya’ya Eleştiri Yağıyor

Endonezya'da "kadın sünneti"

Uluslararası Af Örgütü, Cakarta hükümetinin “kadın sünneti” olarak bilinen uygulamaya izin vermesini ağır bir dille kınadı.

Uluslararası Af Örgütü ile birlikte ortak bildiri yayınlayan Endonezya insan hakları dernekleri, iznin “kadın sünnetini” yasal hale getirdiğini savundu ve derhal iptal edilmesini istedi.

Ortak bildiride, uygulamanın hem çocuk, hem kadın hem de insan haklarına aykırı olduğu vurgulanıyor ve onayın, dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan 245 milyon nüfuslu Endonezya’yı orta çağa geri götüreceği vurgulanıyor.

Kadın sünneti olarak bilinen uygulamaya özellikle Mısır, Sudan ve Somali gibi Müslüman Afrika ülkelerinde rastlanıyor. Birleşmiş Milletler, her yıl Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde 3 milyon kız çocuğunun ölüm riski taşıyan bu uygulamaya tabi tutulduğunu tahmin ediyor.

Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası sağlık kuruluşları ve insan hakları örgütleri uygulamaya “sünnet” denilmesine ve erkek sünnetine benzetilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Uzmanlara göre çoğu zaman cahil kadınlar tarafından 4 ile 12 yaş arasındaki kız çocuklarına ve jilet yapılan işlemin gerçek amacı, cinsel organı tahrip ederek kadınlık duygularının gelişmesini ve cinsel haz almayı önlemek.

BM, uygulamanın dini değil kültürel olduğuna inanıyor ve oluşturduğu sağlık sorunları ve toplumsal şikâyetlerden ötürü tüm dünyada yasaklanmasına çalışıyor.