Dalış sporları ve tarihi dokusuyla Türkiye’nin önemli turizm ilçelerinden biri olan Kaş’ta 3. kez Uluslararası bir kısa film festivali düzenlendi.
64 bin yerleşik nüfuslu Kaş’ta sinema salonu yok ancak ilçede yetişen sinema meraklısı gençlerin düzenlediği festival, ilçenin dokusunu yansıttı..
4 Haziran’dan 8 Haziran’a kadar süren festivale bu yıl 60 ülkeden 610 film başvurdu.
Festival kapsamında film gösterimleri iki bin yıllık Antiphellos Antik Tiyatrosu’nda yapıldı. Su altı sporlarıyla ünlü Kaş’taki festival, su altı filmlerine yer veren Türkiye’de tek, dünyadaysa 12 film festivalinden biri.
Her yıl Haziran ayının ilk haftasında düzenlenen festivalde ulusal, uluslararası, ulusal öğrenci ve uluslararası su altı filmleri kategorisinde bu yıl 15 ülkeden 30 film yarıştı.
Bu yılın kazananları
Bu yıl Ulusal Kısa Film Yarışması’nda en iyi film ödülünü Ömer Ferhat Özmen’in yönettiği “Eksi Bir” filmi aldı. Uluslararası En İyi Film dalındaysa ödül Alvin Lee’nin “Smoke Nets in Your Eyes” filminin oldu.
Uluslararası Su Altı Filmleri yarışmasında en iyi film ödülü, Golden Sea filmiyle Ukraynalı Erik Semashkin’e verildi. Bu su altı filminde okyanusta iç ve dış tehditlere rağmen hayatta kalmayı başaran bir balık, daha iyi bir dünyaya giden yolu arıyor. Yönetmen, Ukrayna’daki savaştan kaçıp Paris’te sıcak bir duş alabilmenin verdiği mahcubiyetle, balığın öyküsünü, kendi gibi tüm savaşlardan kaçan mültecilerin öyküsüyle özdeşleştiriyor.
Ana jüride Paradise Now filmiyle Oscar adayı olan ve aynı filmle 2006’da Altın Küre kazanan Filistinli yönetmen-yazar Hany Abu-Assad, Yunan film kurgucusu Yorgos Mavropsaridis, film yapımcısı Zeynep Santıroğlu Sutherland ve oyuncu Pınar Deniz yer alıyor.
Su altı film yapımı atölyeleri, panel ve tarihi keşif turları gibi etkinliklerin düzenlendiği festival, Kaş halkı ve turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Açılış töreninde dört bin kişilik antik tiyatro dolarken film gösterimlerine katılan binlerce izleyici genç kısa film yönetmenlerinin filmleriyle buluştu.
Yerel ve genç bir kadroyla yola çıkan festival, binlerce kişiyi ağırladı
Festival Direktörü Seren Topaloğlu, Kaş’ta doğup büyüyen bir sinemacı olarak üç yıl önce çok genç bir kadroyla festivali başlattıklarını söyledi. Topaloğlu VOA Türkçe’ye, üçüncü yılına giren festivalin artık bir çekim merkezi olduğunu anlattı.
“Başta su altı filmleri olmak üzere festivale yoğun başvuru aldık. Çok genç yönetmenlerin ilgisi var” diyen festival direktörü, sinemaya su altı filmleriyle başladığını belirtti.
Topaloğlu, “Deneyimimin başlangıç noktası olarak su altı filmi dendiğinde, akıllara belgeseller geliyor, ancak suyun altında çekilen kurmaca filmler de var. Hatta bu yıl özel gösterimi yapılacak olan bir su altı animasyon filmi var. Biz başvuru koşullarında en az yüzde 30’u suyun altında çekilen filmleri bu kategoride değerlendiriyoruz” dedi.
Topaloğlu, “Her sene attığımız adımlarla çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir festival olmaya çalışıyoruz. Yıldan yıla artan bir ilgi var. Bu yıl inanılmaz bir ilgiyle karşılaştık, beş günde beş bin izleyiciye ulaştık” ifadelerini kullandı.
Seren Toplaoğlu, Kaş’ın artık sadece Türkiye’nin turizm destinasyonlarından biri değil, sinema sanatçıları, yönetmenler ve sektör profesyonelleri için bir buluşma noktası haline geldiğini ifade ederek, “Kaş’ta beş duyuya hitap eden bir deneyim festivali yarattık. Bunun için de tüm yıl boyunca Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’yla yoğun şekilde çalışıyoruz. Amacımız, uluslararası katılımı da arttırmak” dedi.
Kaş’ta sinema bile olmadığını hatırlatan Topaloğlu, üç yıldır festivale ilçe esnafından yerel yönetimine herkesin sahip çıktığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kaş Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlara ve otellere teşekkür etti.
Nefes filmiyle festivalde yer alan yönetmen Cem Terbiyeli de VOA Türkçe’ye, “Bu bizim gibi genç ve bağımsız yönetmenler için daha önce karşılaşmadığımız, harika bir seyirci sayısı demek” dedi.
Assad: “Hollywood enerjisini kaybetti, Türkiye sinema ve dizi sektörü dünyaya daha büyük bir enerji veriyor”
Hollanda’da uçak mühendisliği eğitimi alıp bir kaç yıl bu işi yaptıktan sonra sinemaya yapımcı olarak adım atan Filistinli yönetmen Hany Abu Assad da festival katılan isimlerden biriydi.
Daha önce Oscar’a aday olan, Altın Küre ve Cannes ödülü sahibi yönetmen festivalin hem onur konuğuydu hem de jüride yer aldı. Bir süredir Kaş’ta yaşayan yönetmen, festival kapsamında katıldığı panelde hem Filistin’e dair güncel soruları yanıtladı hem de savaşın sinema kariyerine etkilerini paylaştı.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Assad, Kaş Film Festivali’nin heyecan verici olduğunu ve genç yönetmenlerle buluşma imkanı yarattığını söyledi. Türk sinemasından her zaman etkilendiğini ve esinlendiğini paylaşan yönetmen, Yılmaz Güney’in Yol filminden Nuri Bilge Ceylan’a uzanan sinema tarihinde Türkiye’nin, sinemaya merak salmasında önemli etkisi olduğunu söyledi.
“Bağımsız filmden Hollywood’a uzanan yolculuk” başlıklı panelde konuşan Abbas ayrıca Hollywood’un artık düşüş trendinde olduğunu ve uluslararası arenada Türk sinema ve dizi sektörünün yükselen enerjisinin dikkat çektiğini paylaştı.
Kaş’ta yaşayan yönetmen, tesadüfen geldiği ilçede aşık olduğunu, ardından da oraya yerleştiğini söyledi. “Kaş, yazmak, üretmek için harika bir yer çünkü hem sessizlik var hem burada bir topluluğumuz oluştu. Çok iyi arkadaşlarım oldu ve festival de bu enerjiyi besliyor” dedi.
3. Kaş Uluslararası Kısa Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü “Hayatımın En Güzel Günü” filmiyle Semih Sağman, en iyi senaryo ödülünü “Nefes” filmiyle Cem Terbiyeli, en iyi öğrenci filmi ödülünü ise “Apartman Boşluğu” filmiyle Can Baran aldı.
Festival filmleri 12-13 Haziran’da İstanbul Kadıköy Sineması’nda, 27 Haziran’da ise İzmir Karaca Sineması’nda seyirciyle buluşacak.