Saurya Havayolları’na ait bir bölgesel yolcu uçağının Nepal'in başkenti Katmandu'da havalanırken düşüp alev alması sonucu 18 kişi öldü.
Nepalli yetkililer, 2 mürettebat ve 17 teknisyen taşıyan uçaktan sadece kaptan pilotun sağ kurtarıldığını söyledi. Uçak, periyodik bakım için, Ocak’ta açılan ve uçak bakım hangarlarının bulunduğu Pokhara Havaalanı’na gidiyordu.
Nepal Sivil Havacılık Dairesi'nden yapılan açıklamada, “Kalkıştan kısa bir süre sonra uçak sağa doğru saptı ve pistin doğu tarafına düştü” denildi.
Saurya, uçakta bulunanlardan 18’inin Nepal vatandaşı, bir mühendisin ise Yemenli olduğunu söyledi.
Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı Sözcüsü Tej Bahadur Poudyal, “Sadece kaptan pilot sağ olarak kurtarıldı ve bir hastanede tedavi görüyor” dedi.
Televizyonlarda yayınlanan görüntülerde itfaiyecilerin yangını söndürmeye çalıştığı ve yoğun siyah dumanın gökyüzüne yükseldiği görülüyor. Kaza öncesi görüntülerde de uçağın pistin biraz üzerinde uçtuğu ve düşmeden önce sağa doğru yattığı görülüyor.
Olay sonrası görüntülerde ise çevreye dağılmış, kömürleşmiş uçak kalıntılarının kurtarma görevlileri tarafından incelendiği ve çevre sakinlerinin bakışları arasında cesetlerin sedyelerle ambulanslara taşındığı görülüyor.
Saurya Havayolları Pazarlama Müdürü Mukesh Khanal, “Uçağın Perşembe gününden itibaren bir ay boyunca bakıma girmesi planlanıyordu. Neden düştüğü belli değil” dedi.
Yetkililer, Katmandu havaalanının kazanın ardından geçici olarak kapatıldığını ancak saatler içinde yeniden açıldığını söyledi.
Saurya Havayolları’ndan bir yetkili, uçağın 9N-AME tescilli 50 kişilik bir CRJ-200 uçağı olduğunu söyledi.
Düşen jetin üreticisi Kanadalı Bombardier
Flightradar24 uçuş takibine göre Saurya Havayolları, Kanadalı Bombardier'e ait olan ancak 2020'de Mitsubishi Heavy Industries tarafından satın alınan bir program olan iki CRJ-200 bölgesel jeti işletiyor.
Saurya, filosunda bir CRJ-200 daha olduğunu söylüyor.
Jet üreticisi Bombardier, olayla ilgili soruları, yorum talebine henüz yanıt vermeyen Kanada merkezli MHI RJ Aviation Group'a yönlendirdi.
2014’te kurulan Saurya’nın internet sitesinde havayolunun Nepal'in iç hatlarında "jet deneyimini" tanıttığı ve beş noktaya uçtuğu yazıyor.
Nepal’in zayıf hava güvenliği karnesi
Nepal’deki birçok havayolu şirketi, dünyanın en yüksek tepelerinin bulunduğu Himalayalar bölgesinde, bulutlarla örtülü zirvelere yakın küçük havaalanlarına uçuş düzenliyor. Bu coğrafi şartlar, Nepal’de zaten eleştirilen hava güvenliğini daha da güçleştiriyor. Ülke, dünyanın en yüksek 14 zirvesinin sekizine evsahipliği yapıyor.
Katmandu Vadisi'nin kalbinde yer alan, ülkenin ana havalimanının dağlarla çevrili olması, rüzgar yönlerini ve şiddetini etkiliyor; kalkış ve inişleri pilotlar için zorlu hale getiriyor.
Nepal'de 2000’den bu yana uçak ya da helikopter kazalarında yaklaşık 350 kişi hayatını kaybetti. En ölümcül kaza, 1992’de Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait bir Airbus uçağının Katmandu'ya yaklaşırken bir yamaca çarpmasıyla yaşandı. Kazada 167 kişi öldü.
Son olarak Ocak 2023'te Yeti Havayolları’na ait bir uçağın düşmesi sonucu en az 72 kişi hayatını kaybetmiş ve bu kaza daha sonra pilotların elektriği yanlışlıkla kesmesine bağlanmıştı.
Flightradar24, düşen Saurya uçağını takip edemediğini çünkü uçağın "modern bir ADS-B aktarıcısıyla donatılmadığını" söyledi.