Kavurucu sıcakta Antepliler’in 'kurutmalık' mesaisi

Gaziantep mutfağında birçok yemekte kullanılan kurutulmuş sebzeler aynı zamanda ev kadınlarına mevsimlik iş kapısı oluyor.

Gaziantep sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden olan dolma için hazırlanan 'kurutmalık' mesaisi kavurucu sıcaklar altında başladı.

Kurutmalık sebzelerin yeterli lezzete ulaşması için gerekli olan sıcak havanın 40 dereceyi aşması işçiler için mesaiyi zorlaştırırken, askılara asılan patlıcan ve sebzelerin rengarenk görüntüsü kentteki arazileri süsledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Kavurucu sıcakta Antepliler’in 'kurutmalık' mesaisi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil olan Gaziantep mutfağında birçok yemekte kullanılan sebze kurutmalıkları aynı zamanda ev kadınlarına mevsimlik iş kapısı da oluyor.

Kentte sıcak hava ve rüzgarı en iyi alan noktalara konumlanan araziler üzerine kurulan iskelelerde yaklaşık iki hafta asılı kalarak kuruyan içi oyulmuş biber, patlıcan, kabak ve acurlar, kurutulduktan sonra çevre illere ve yurtdışına ihraç ediliyor.

Kurutmalık sebzeler sıcak hava ve rüzgarı en iyi alan araziler üzerine kurulan iskelelerde yaklaşık iki hafta asılı kalıyor.

“Sebzelerin lezzeti için ideal sıcaklık gerekli’’

VOA Türkçe’ye konuşan kurutmalık üreticisi Melih Kılıç, kurutmalık sebze işinin sıcaklardan kaynaklanan zorluğuna dikkat çekerek, her yıl hazırlanan kurutmalıkların dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini belirtti.

Gaziantep mutfağında birçok yemekte kullanılan kurutulmuş sebzeler aynı zamanda ev kadınlarına mevsimlik iş kapısı oluyor.

Sebzelerin içlerinin oyularak çıkarılmasının ardından iplere dizilerek 10-15 gün süre ile güneş altında kurumaya bırakıldığını anlatan Kılıç, "Kurutmalık için tarladan toplanan biber, patlıcan ve kabakların içleri 'oymacılar' diye tabir edilen kadınlar tarafından tek tek çıkarılır. Daha sonra bu sebzeler güneşi gören tepelere getirilir. İplere dizilen sebzeler güneşin altına kuruması için bırakılır. 10-15 gün süre ile güneşin altında kurumasının ardından sebzelerimiz tüketime hazır hale gelir. Şu an biz 40 dereceyi aşan sıcaklığın altında işimizi yapmaya çalışıyoruz. Kurutmalık için ideal sıcaklık 35-38 derecedir. Sıcaklığın arttığı dönemlerde kurutmalıkların yanmaması için üzerlerine bez çekiyoruz. Bu sayede güneş sebzeleri yakmamış oluyor’’ diye konuştu.

Kurutmalık sebze işçisi Ayşegül Kaya ise ev ekonomisine katkıda bulunmak üzere son birkaç yıldır kurutmalık işçiliği yaptığını dile getirdi. Güneşin altında 40 dereceyi aşan sıcaklıkta çalışmanın zorluğuna dikkat çeken Kaya, para kazanmak için bu işi yapmak zorunda olduğunu vurguladı.