Kerry Nasıl Bir Ortamda Türkiye’de?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cuma sabahı Ankara'ya gitti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu ziyaretlerine sürpriz durak olarak eklediği Ankara’da temaslarına başladı. Görüşmeler, Türkiye’nin Amerika’nın IŞİD’le mücadele stratejisinde Türkiye’nin tutumunu ortaya koyacak

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu ziyaretlerine sürpriz durak olarak eklediği Ankara’da temaslarına başladı. Görüşmeler, Türkiye’nin Amerika’nın IŞİD’le mücadele stratejisinde Türkiye’nin tutumunu ortaya koyacak.

Amerika, Irak Şam İslam Devleti’ne karşı yapılacak operasyon öncesi Türkiye’nin tutumunu bekliyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ziyareti öncesi dün Ankara’da yoğun görüşmeler vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün önce Başbakan Ahmet Davutoğlu, ardından Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanlarını son olarak da Milli İstihbarat Teşkilatı Hakan Fidan’ı ayrı ayrı kabul ederek Irak Şam İslam Devleti’ne yönelik operasyon öncesi Türkiye’nin tutumunu netleştirmeye çalıştı.

‘Türkiye kara gücüne girmez’

Peki, Türkiye Kerry’ye ne diyecek? Hükümete yakın gazetecilerden biri olan Yeni Şafak gazetesi Abdülkadir Selvi, Kerry’nin Ankara ziyareti öncesi Ankara’nın pozisyonunu ‘IŞİD'le mücadeleye destek veririz ancak sahada olmayız, kara gücüne girmeyiz. Hele rehinelerimizi kurtarmadan riskli hiçbir şey yapmayız’ şeklinde tarif etti.

Zaten dün AFP’ye konuşan bir Türk yetkili, ‘Türkiye askeri operasyonda olmayacak, özellikle insani operasyonlarda yer alırız. Rehineler nedeniyle elimiz kolumuz bağlı. Türkiye muharip bir görev üstlenmeyecek, silah da vermeyecek’ demişti.

Türkiye’de Cidde’de imzalanan bildiriye imza koymadı

IŞİD’in elindeki 49 Türk vatandaşı hükümetin elini kolunu bağlıyor gibi görünüyor. Aslında dün Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen zirve sonrası yayınlanan bildiriye Türkiye adına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun imza koymaması da buna bağlanıyor. IŞİD’in rehin tuttuğu 49 Türk vatandaşının hayatından endişe duyan hükümet, ABD ve Suudi Arabistan ile aralarında Irak, Ürdün, Lübnan’ın da bulunduğu 10 Arap ülkesinin “üzerine düşeni yapmayı” taahhüt ettiği bildiriye destek vermedi.

CHP IŞİD’e operasyona daha sıcak

AKP hükümetinin mesafeli yaklaştığı IŞİD operasyonuna ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi daha sıcak bakıyor. IŞİD’in Musul Başkonsolosu dahil 49 Türk vatandaşını rehin almasının Türk dış politikasını rehin aldığını savunan CHP Gaziantep milletvekili Ali Serindağ, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyona katılması gerektiğini söyledi. Serindağ, ‘Hükümetin aklını başına alması, Türkiye’yi buradan en az zararla çıkarması lazım. Şimdi operasyon yapılacak. Türkiye bu operasyona destek vermeli. Ama başkalarının lafıyla değil, vatandaşlarımızın güvenliğini dikkate alarak hareket etmeli’ dedi.

MHP PKK’nın güçlenmesinden rahatsız

MHP ise IŞİD’le mücadelenin PKK’ya meşruluk kazandırıp güçlendirmesinden endişe duyuyor. MHP Iğdır milletvekili Sinan Oğan, twitter’dan ‘IŞİD şimdiye kadar ABD’yi hedef almıyordu. El Kaide’yle ayrılan yanları buydu. Bundan sonra ABD ve Avrupa’yı hedef alacaktır. Açılım süreciyle PKK’nın meşrulaştırılma sürecinin bir arada yürüdüğünü görüyoruz. PKK bugün o silahları IŞİD’e doğrultuyorsa yarın Türkiye’ye karşı doğrultacaktır’ yazdı.

Özdağ: Türkiye IŞİD’e ültimatom vermeli

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Ümit Özdağ ise Türkiye’nin IŞİD’in yok edilmesinin Suriye lideri Esad’ı güçlendirmesinden çekindiğini düşünüyor. İsrail’in Esad seçeneğini IŞİD’e yeğ tuttuğunu belirten 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı Özdağ, Suriye liderinin gitmesi halinde Ortadoğu’da Selefi-Şii çatışması çıkacağını düşünüyor. PKK ve IŞİD’in Türkiye’yi esir aldığını iddia eden Özdağ, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada ‘ Türkiye artık IŞİD’e ültimatom vererek 49 Türk’ü artık elinde tutmanın kendisine zarar getireceğini göstermeli. Çünkü bugüne kadar pasif bekleyişin Ankara’ya bir şey kazandırmadığı anlaşılıyor’ dedi.