Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile konuştuğu için Ukrayna ve bazı Avrupa Birliği ülkelerince eleştirilen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova ile diyaloğu sürdürme politikasını yeniden savundu.
Macron, "Türkiye'nin Rusya ile görüşen tek dünya gücü olmasını kim ister?" diyerek, üzerinde müzakere edilen kalıcı bir barış için Vladimir Putin ile görüşmeye devam etmek gerektiğini dile getirdi.
Macron, Avrupa Siyasi Topluluğu projesine Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un destek vermesinden mutluluk duyduğunu, bazı üye devletlerin topluluğa Türkiye'nin de katılmasını gündeme getirdiğini söyledi. Topluluğa katılacak ülkeler arasında İsviçre, İngiltere, Norveç ve Batı Balkanlar da var.
Cumhurbaşkanı Macron, dünyada Fransa'yı temsil eden büyükelçilere hitap ettiği yıllık geleneksel Büyükelçiler Konferansı'nda, yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı.
Macron, dünyada yaşanan jeopolitik gelişmeler ve Fransız diplomasisinin önümüzdeki dönem izleyeceği diplomasi hakkındaki ana çizgileri aktardı.
"Avrupa’nın kapısında ilhak savaşı"
Macron, dünyanın son derece zor bir kriz döneminden geçtiğini, Covid-19, iklim sorunları, yoksulluk derken, nükleer silahlarla donatılmış bir BMGK üyesinin Ukrayna'ya saldırmasının, Avrupa'nın kapısında "bir ilhak savaşı" başlattığını kaydetti.
İlgili Haberler Fransa Türkiye İlişkilerinde Yeni GerilimAvrupa'da barış için çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Macron, "Ukrayna'daki savaş bir kopuştur. Barışın meyvelerini toplamayı umduğumuz zaman sona erdi. Bedel ödemeden özgürlüklerimizden yararlanabileceğimizi düşündüğümüz zaman sona erdi, özgürlüğümüze ve değerlerimiz için mücadele vermeliyiz, bizim yerimize bunlar için savaşanların getirdiği sonuçları da kabul etmek zorundayız. Bugün Ukrayna'da olan tam olarak budur. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tanımlanan ve Soğuk Savaş'ın sonunda sağlamlaşan uluslararası düzeni yeniden inşa etmeliyiz" dedi.
"Rusya ile görüşen tek NATO gücü Türkiye..."
Bu değişimin Fransız diplomasisi için de derin bir değişimi beraberinde getirdiğini vurgulayan Macron, dünyanın dört bir yanında görevli büyükelçilerden "mücadele, savaş diplomasisi" yürütmelerini, Fransa için bir "nüfuz ve etki diplomasisi" uygulamalarını istedi.
Başta Polonya bazı AB ülkeleri ve Ukrayna tarafından, Rus lider Vladimir Putin ile diyalog kurduğu için eleştirilen Macron, Putin ile görüşmeye devam edeceğini söyledi.
Macron, "Bizi güçsüz bırakacak hiçbir sahte ahlaka boyun eğmemeliyiz. Türkiye'nin Rusya ile görüşmeye devam eden tek dünya gücü, tek NATO gücü olmasını kim ister? Bir diplomatın görevi herkesle, özellikle de aynı fikirde olmadıklarımızla konuşmaktır. Dolayısıyla müttefiklerimizle koordineli olarak bunu yapmaya devam edeceğiz. Üzerinde müzakere edilmiş kalıcı bir barış için, bugüne kadar yaptığım gibi Rusya dahil tüm taraflarla konuşmaya devam edeceğim. Önümüzde 3 önemli görev var. Uzun bir savaşa hazırlanmak, gerginliği önlemek ve barışı hazırlamak" diye konuştu.
İlgili Haberler "Bolluk Bitti" Sözleri Fransızlar'ı ÖfkelendirdiAB'nin Ukrayna'daki savaş karşısında bölünmeden birlik içinde bir sınav verdiğini de kaydeden Macron, "Savaşa katılmıyoruz, savaşmak istemiyoruz. Ancak Rusya'nın, toprak kazanarak ve uluslararası düzenin ve değerlerimizin yenilgisini sağlayarak bu savaşı kazanmasına da izin veremeyiz. Rusya'nın amaçlarından birisi de Avrupa'yı bölmek diyebilir miyiz? Bizim sorumluluğumuz tam da burada, Avrupa'nın bu savaşla bölünmesine izin vermemektir. AB'nin gücünü korumak anahtardır" ifadelerini kullandı.
Avrupa Siyasi Topluluğu ve Türkiye
Macron, konuşmasında AB'nin de artık bu yeni döneme uyum sağlaması için değişmesi gerektiğinin altını çizerek, daha çok sayıda ülkenin katılımıyla "Avrupa Siyasi Topluluğu'nun kurulması" önerisini yineledi.
İlgili Haberler Scholz’dan AB’ye Genişleme ÇağrısıAlmanya Başbakanı Olaf Scholz'un Prag'da iki gün önce yaptığı bir konuşmada bu projesine destek vermesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı, bu topluluğa Türkiye'nin de katılmasının önerildiğini açıkladı.
"Batı Balkanlar, İsviçre, Norveç, İngiltere gibi ülkeleri de birliğimize katacak bir formül bu. Bazı devletler bu bağlamda Türkiye’yi de gündeme getiriyor" diyen Macron, bu konunun Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığında ele alınacağını ve hızlı ilerlemeyi amaçladıklarını belirtti.
Afrika'da Türkiye, Rusya ve Çin propagandası
Fransa'nın başta Afrika ülkeleri olmak üzere her yerde saldırıya uğradığını söyleyen Macron, büyükelçilerden bu saldırılara anında yanıt verebilmek için "sosyal medyada daha aktif görünen bir diplomasi" yürütmeleri çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Macron, "Ülkemiz, özellikle Mali'de kötü bir kampanyanın hedefi oldu. Rusya, Türkiye ve Çin, Fransa'nın ‘yeni bir sömürgecilik peşinde olduğunu ve o topraklara ordusunu yerleştirmek istediğini' söyledi. Bu manipülasyonlarını kaldıracak etkin yanıtlar vermeliyiz" dedi.
Macron daha önce Cezayir gezisinde de gündeme getirdiği, "Rusya, Türkiye ve Çin, Afrika'da Fransa nefretini yayıyor, Fransa aleyhinde propaganda yapıyor" sözlerini de büyükelçiler önünde yineledi.