Dünyada aşı uygulamalarının başladığı ve başta en kırılgan kesimler olmak üzere herkesin aşıya adil erişiminin sağlanması gerektiği tartışmalarının yaşandığı bir süreçte, Colombia Devlet Başkanı Ivan Duque’nin, katıldığı bir canlı yayında belgesi olmayan Venezuelalı göçmenlere aşı yapılmayacağını açıklaması, Duque’nin Colombia’da ve Venezuela’da eleştirilerin hedefi olmasına yol açtı.
Venezuela’da kriz yüzünden Colombia’ya göç eden en az 1,7 milyon Venezuelalı yaşıyor ancak bunlardan sadece 800 bini kayıt altına alınmış durumda. Duque’nin bu kararı Colombia’da ikamet eden en az 900 bin Venezuelalı'nın aşıya erişimi olmayacağı anlamına geliyor.
Colombia eski sağlık bakanı Alejandro Gavila göçmenlerin bir kısmını aşılama dışında tutmanın kötü bir fikir olduğunu söylerken; tartışmaya eski Devlet Başkanı Ernesto Samper de katılarak Duque’ye "Ya Trump, ABD’de yaşayan tüm Latin Amerikalı göçmenlere Pfizer aşısını yapmayı reddederse sizce neler olurdu" diye sorarak katıldı. İnsan hakları örgütleri de kişilere milliyetlerinden, dini inanışlarından, tercihlerinden ya da düşüncelerinden dolayı ayrımcılık yapmanın etik olmadığı konusunda eleştirilerde bulunuyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Duque ise hükümet olarak önceliklerinin her zaman ve her durumda Colombia halkı olacağı, tüm göçmenlere aşı yapmaları durumunda onbinlerce Venezuelalı'nın Colombia’ya akın edeceğini; aldıkları bu kararın bütçe ve sağlık sistemiyle ilgili olduğunu savunuyor.
Venezuela’dan Duque’ye “Irkçı ve yabancı düşmanı” suçlaması
Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez Colombia’da yaşayan ama henüz belgelerini alamamış Venezuelalılar'ı aşılama kapsamı dışında tutacağını açıklayan Duque’yi ırkçı ve yabancı düşmanı olmakla suçluyor.
Rodriguez yaptığı açıklamada Venezuela’da Colombia’da 50 yıldan fazla süren iç savaştan kaçarak Venezuela’ya yerleşen yaklaşık 6 milyon göçmen olduğunu ve bugüne kadar onlara yönelik ayrımcı bir politika izlemediklerini belirtti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Venezuela Ofisi temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştiren hükümet yetkilileri, Colombia’daki insan haklarını hiçe sayan uygulamaya izin verilemeyeceğini ve toplantıda Venezuelalı göçmenlerin haklarını korumak adına önemli konuların ele alındığını bildirdi.
Yaşanan ağır sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle son 5 yılda 5 milyondan fazla Venezuelalı göç etti. Göçmenler daha çok aynı dili konuştukları ve tarihsel ve kültürel olarak birçok ortak noktaları bulunan Colombia, Peru ve Şili gibi Latin Amerika ülkelerini tercih ediyor. Venezuelalı göçmenlerin çoğu kayıtdışı ekonomide ve herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan çalışıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Venezuela Özel temsilcisi Eduardo Stein, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada 2021’de Venezuelalı göçmen sayısının 6 milyonu aşmasını beklediklerini söylemiş ve uluslararası kuruluşları zor koşullarda ve güvencesiz çalışan göçmenlere yardım etmeye çağırmıştı.
Uluslararası yardım örgütlerine göre, 2021 yılında Latin Amerika’daki Corona virüsü ile mücadele programları kapsamında Venezuelalı göçmenlere yönelik projeler için toplam 410 milyon dolarlık bir bütçe gerekiyor.