Kolombiya’nın Venezuela sınırındaki Catatumbo bölgesinde Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ne (FARC) bağlı, ancak 2016 yılında silah bırakmayan gruplardan olan 33. Cephe gerillaları arasında çıkan kanlı çatışmalar sonrasında ciddi bir insani kriz yaşanıyor.
Geçen Perşembe günü başlayan çatışmalarda en az 80 kişi öldürüldü, 20’den fazla kişi yaralandı. 32 binden fazla kişi ise ya evlerini terk etmek zorunda kaldı ya da güvenlik güçleri tarafından insani koridor oluşturularak tahliye edildi.
Gerillaların ev ev dolaşarak diğer gerilla grubuna mensup militanları infaz ettikleri bildiriliyor. Devlet Başkanı Gustavo Petro, olayların büyümesi üzerine “iç kargaşa hali ve ekonomik acil durum” ilan etti.
İki silahlı örgüt arasındaki çatışmaların Venezuela ile sınır olan dağlık ve ormanlık bölgede hâkimiyet sağlamak için sürdüğü belirtiliyor.
"Bölgedeki silahlı gruplar 2018’den bu yana artıyor"
Yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı ve uzun yıllardır farklı gerilla gruplarının, paramiliterler ve uyuşturucu kaçakçılarının şiddetine maruz kalan Catatumbo, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) en son raporuna göre, 2023 yılında 43 bin 867 hektar ile ülkede en çok koka ekilen üçüncü bölge olmasıyla dikkati çekiyor.
Yerel medya kaynaklarının askeri istihbarat kaynaklarına dayandırdıkları haberlere göre çatışmalar, kokain dolu bir kamyonun ortadan kaybolması ve ELN’nin finans sorumlusuna düzenlenen bir suikastın ardından başladı.
VOA Türkçe’nin ulaştığı Barış ve Uzlaşma Vakfı’ndan (Pares) Laura Bonilla, bölgedeki silahlı grupların 2018’den bu yana arttığını, çok sayıda kişinin örgüte katılmaya zorlandığını kaydediyor.
Bölgedeki gerilimin ilgili kurumlara çok öncesinden haber verilmesine rağmen yetkililerin harekete geçmekte geç kaldığını kaydeden Bonilla, yaşananların ana sorumlusu olarak ELN’yi görüyor. Bonilla, Catatumbo’daki ilk saldırının ELN tarafından başlatıldığını söylüyor.
İlgili Haberler Suç ve şiddetin Latin Amerika'ya maliyeti yıllık 192 milyar dolarPetro: “Modern tarihin en dramatik olaylarından biri”
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Salı günü yaptığı açıklamada, Catatumbo bölgesindeki krizin ülkenin modern tarihindeki “en dramatik olaylardan biri” ve ulusun başarısızlığının bir göstergesi olduğunu söyledi.
Yaşananların isyancı gerillalardan narko-silahlı örgütlere geçişin bir göstergesi olduğunu kaydeden Petro, X hesabında barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle ELN için “ELN savaşı tercih etmiştir. Catatumbo halkını, katilleri ELN'den kurtarmak ve korumak mevcut ordunun ve anayasanın görevidir” mesajını paylaştı.
Devlet Başkanı Petro, ELN’nin Catatumbo’daki askeri varlığını Arauca eyaletinde bulunan gerillalarını bölgeye taşıyarak güçlendirdiğini ancak bu denli büyük bir hareketlilikten asker ve polis birimlerinin haberdar olmamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler de dâhil olmak üzere çok sayıda organizasyon çatışmaların bir an önce durdurulması için gerekli tedbirlerin hayata geçirilmesi ve evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce kurbanın acil ihtiyaçlarının karşılanması çağrısında bulunuyor. Çatışmalardan kaçan Kolombiyalıların bir kısmıysa sınırı geçerek Venezuela’ya sığındı.
Çatışmaların, Catatumbo halkının göç ettiği yerlere de taşınmasından endişe ediliyor.
İlgili Haberler Latin Amerika’da yoksulluk 200 milyon kişiyi etkiliyor