Western filmleri tutkunu bir grup, kurdukları Türkiye Western Kulübü’nde her hafta toplanarak kovboy filmi izleyip, sohbet ediyor. Kovboy kıyafetleriyle etkinliğe katılan Western tutkunları arasında yönetmen, oyuncu, öğretmen ve ressamlar da var.
Your browser doesn’t support HTML5
“Kulübün 1400 üyesi var”
Kovboy filmleri hayranları tarafından kurulan ve üç yılda 1400 üyeye ulaşan Western kulübü, Fatih’in Samatya semtinde bulunan bir kafede faaliyet gösteriyor.
Kafenin sahibi Cengiz Güçlü, babasının da hayali olan sinema gösterimini hayata geçirdiği için çok mutlu olduğunu söylüyor. İşyerinin bir bölümünü Western kıyafetleri ve film afişleriyle donatan Güçlü, film etkinliğini de bu bölümde düzenliyor.
Güçlü, “Bu etkinliğimiz çok ilgi çekti. İnsanlardan çok talep geldi. Pandemiden dolayı kısıtlı sayıda insan alıyoruz ve çok kalabalık olmadan seyretmeye çalışıyoruz. Western kulübümüzün şu anda 1400 üyesi var” diye konuştu.
“Yeşilçam filmleri gibi Western filmlerinin de tadı doyumsuz”
Western filmlerinin yaşantılarının bir parçası olduğunu kaydeden Güçlü, “Zaten çocukluğumuzdan beri çok seyrediyorduk. Türkiye Western Kulübü’nü kurduktan sonra arkadaşlarımızla birlikte kıyafetlerimizi giyerek seyredince sanki filmin içinde gibi oluyoruz. Burada film seyredip sohbet ediyoruz. Yeşilçam filmlerinin tadı nasıl doyumsuzsa Western filmleri de öyle. ‘İyi Kötü Çirkin’ gibi kült film olmuş bir sürü film var, izle izle bitmiyor. Her sahnesi ayrı güzel” ifadelerini kullandı.
“Filmimiz festivalde ödül aldı”
Babasının film sektöründe olması sebebiyle çocukluğunun film setlerinde geçtiğini belirten Güçlü, 2015 yılında Türk yapımı bir Western filminde de başrol oynamış.
Güçlü, “Babam Yeşilçam’da minibüs şoförüydü. 1966’da da sinemaya girdi. Orada bir sürü prodüksiyon ve oyunculuk yaptı. Türk sinemasında Yılmaz Güney’in, Cüneyt Arkın’ın ve adını sayamadığım çok sayıda abilerimin Western filmlerini seyrettiğimiz için bu bende hep bir tutku oldu. Bir gün ben de oynarım diye hayal ederken Türk sinemasının 100. yılı törenlerinde yönetmen Hasan Karcı bir Western filmi çekeceğini ve beni de bu filmde oynatmak istediğini söyledi. Filmi 2015 yılında İspanya’da çektik ve 2017 yılında gösterime girdikten sonra oradaki bir festivalde filmimiz ödül aldı. Bu film yüce Tanrı’nın bana büyük bir lütfu oldu” ifadelerini kullandı.
Kovboy kıyafetleriyle dışarıya çıktığında, insanların kendisine garip gözle baktığını ifade eden Güçlü, “Hiç kimse umurumda değil. Çünkü sevdiğim şeyleri giyiyorum. Bir tek tabancamı yanıma almıyorum. Spor salonuna giderken de bu şekilde giyiniyorum. Mesela buz pistine gidiyorum. Yine aynı şekilde orada da herkes dönüp bakıyor” dedi.
Eski Western filmlerini izlemekten çok keyif aldığını belirten yönetmen Naci Çelik Berksoy, etkinlikte, eski ve yeni yapım Western filmlerini karşılaştırıp, sohbet ettiklerini anlattı: “Eski yapım Western filmlerinden bazı bölümleri alarak yeni yapım Western filmlerin onlardan aldıkları ilhamları gösteren küçük videolar hazırlıyoruz. Ondan sonra da çok merak ettiğimiz, heyecan duyduğumuz filmleri tekrar seyrediyoruz. Daha önce hiç tanımadığımız insanlar da buraya gelip etkinliğimize katılabiliyor” diye konuştu.
“Bir kere izlediğiniz zaman Western filmleri tutku haline geliyor”
Oyuncu Sermin Yıldız, bir yıldır Western film etkinliğine katıldığını ifade ederek, “Bir kere izlediğiniz zaman Western filmleri tutku haline geliyor. Bende de bu bir tutku oldu. Filmleri izliyoruz, sohbet ediyoruz, filmler üzerine konuşuyoruz. Hatta filmler çekmeyi düşünüyoruz” dedi.
“Western filmleri normalde Amerikan filmleridir ama İtalyanlar bunu daha iyi yaptı”
Yazar ve karikatürist Turgut Özalp da Western film tutkusunun çocukluktan gelme olduğunu söylüyor. Hayatı boyunca izlediği kovboy filmlerini arşivlediğini söyleyen Özalp, “Elimde 6 binden fazla film var. Bunların büyük çoğunluğunu özellikle Spaghetti Western filmleri oluşturuyor. Onların yeri ben de çok başkadır. Western filmleri normalde Amerikan filmleridir ama İtalyanlar bunu daha iyi yaptı diye düşünüyorum” diye konuştu.
“Türkiye’de böyle bir kulübe ihtiyaç vardı”
Türkiye’de özellikle belli yaş grubunda çizgi roman kültürünün çok güçlü olmasından dolayı kovboy filmlerine karşı bir sempati olduğunu kaydeden Utku Uluer, “Tommix, Teksas adlı çizgi romanlara olan ilgi ve TRT’deki Western kuşağı Western’e karşı ilginin temelini oluşturmuştur. Bir de Türkiye’de böyle bir kulübe ihtiyaç vardı. Bunun da bazı şeyleri ateşleyebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.