Kremlin'den bugün yapılan açıklamada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü Karadeniz kıyısındaki sahil kenti Soçi'de görüşecekleri bildirildi.
İki Türk kaynağın dün Reuters'a verdiği bilgiye göre görüşmenin ana gündem maddesinin Karadeniz tahıl ihracatı olması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de dün, Ukrayna tahılının Rusya'nın Ukrayna'nın deniz trafiğini kontrol altında tuttuğu Karadeniz'den güvenli şekilde ihraç edilmesini amaçlayan anlaşmayı canlandırmayı hedefleyen “bir dizi somut öneriyi” Rusya'ya gönderdiğini söylemişti.
Rusya, bir yıl önce Birleşmiş Milletler ve Türkiye himayesinde varılan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasından Temmuz ayında çıkmıştı. Bu adıma gerekçe olarak Batılı ülkelerin uyguladığı ekonomik yaptırımların Rusya'nın kendi gıda ve gübre ihracatını engellediğini gösteren Rusya, gıda yardımına muhtaç ülkelere yeterli miktarda Ukrayna tahılının ulaşmadığını da bildirmişti.
Karadeniz tahıl koridoru anlaşması, Birleşmiş Milletler'in Rusya'nın 2022 yılı Şubat ayında Ukrayna'yı işgaliyle daha da ağırlaştığını kaydettiği küresel gıda kriziyle mücadele etmeyi amaçlıyordu.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Rus diplomat, daha önce Reuters'a yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Guterres'in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a gönderdiği mektupta “bir yenilik” olmadığını söylemişti.
İlgili Haberler Erdoğan ve Putin Soçi’de görüşecek ama kesin tarih henüz net değilLavrov da dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la yaptığı görüşmeden sonra Rusya'nın tahıl anlaşmasını canlandırması için garantiler aldığına ilişkin hiçbir işaret görmediğini kaydetmişti.
Taleplerinin vaatler yerine eylemlerle karşılanması durumunda Rusya, anlaşmayı bir an önce canlandıracağını bildirmişti.
Moskova'nın ana taleplerinden biri, Rus Tarım Bankası'nı uluslararası ödemeler sistemi SWIFT'e yeniden dahil edilmesi. Avrupa Birliği, Rus Tarım Bankası'nın SWIFT'le ilişiğini 2022 yılı Haziran ayında kesmişti.
Rusya'nın gıda ve gübre ihracatları Batılı ülkelerin Ukrayna işgalinden sonra uygulamaya koyduğu yaptırımlarına tabi olmamasına rağmen Moskova; ödemeler, lojistik ve sigortacılık alanlarındaki kısıtlamaların ihracatı engellediğini kaydediyor.
Geçici koridor kapsamında iki Ukrayna gemisi daha Karadeniz limanlarından ayrıldı
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Rusya'nın Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasından ayrılması sonrasında üçüncü ve dördüncü yük gemisinin de Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Odesa yakınında bulunan limandan ayrıldığını bildirdi.
Kubrakov, Anna-Theresa ve Ocean Courtesy adlı yük gemilerinin sivil gemiler için oluşturulan geçici koridordan ilerlemek üzere Pivdennyi Limanı’ndan yola çıktığını söyledi.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'te, Anna-Theresa'nın 56 bin ton dökme demir, Ocean Courtesy'nin de 172 bin ton demir cevheri taşıdığını kaydetti.
Küresel mali veri sağlayıcısı LSEG'nin etkileşimli haritası, iki geminin Cuma günü kıyıdan 10 kilometre uzaklıkta olduğunu ve güneydoğu istikametinde ilerlediğini gösterdi.