Milyonlarca Kübalı Pazar günü uyandıklarında, gece meydana gelen yeni bir kısmi şebeke arızasının ardından evlerinde hala elektrik olmadığını gördü. Arızanın hala giderilememiş olması, hükümetin elektrik hizmetini yeniden tesis etme çabalarının uygulanabilirliği konusunda soru işaretlerine yol açan krizi derinleştirdi.
Ülkenin elektrik şebekesinden sorumlu en üst düzey yetkilisi Lazaro Guerra, Cumartesi günü geç saatlerde Havana'nın da içinde bulunduğu Küba'nın batı bölgelerinde kısmi bir şebeke arızası meydana geldiğini duyurdu. Guerra, teknisyenlerin sorunu çözmek için çalıştığını söyledi ancak bölgeye elektriğin ne zaman geri verileceğine dair bir zaman vermedi.
Yaklaşık 2 milyon nüfuslu başkent Havana, Pazar günü erken saatlerde tamamen elektriksiz görünürken birçok Kübalı, devlet destekli erzak yardımı için kuyruklar oluşturdu. Devletin haber kuruluşu CubaDebate, ülkenin en büyük enerji santrali Antonio Guiteras'ın Pazar günü tekrar şebekeye güç verdiğini ve gün boyunca hizmetin yeniden sağlanmasına katkıda bulunmaya başlayacağını bildirdi.
İlgili Haberler Küba'nın elektrik şebekesi çöktü, ülkenin tamamı elektriksiz kaldıCumartesi günü geç saatlerde meydana gelen üçüncü şebeke arızası, hükümetin zaten ciddi gıda, ilaç ve yakıt sıkıntısı çeken bölge sakinlerine elektriği hızla geri verme çabalarında büyük soruna yol açtı.
Oscar Kasırgası da Pazar günü erken saatlerde Küba'nın kuzeydoğusunu vurarak hükümetin elektriği sağlama planlarını daha da zora soktu. Küba meteoroloji kurumu, Küba'nın doğusunda “son derece tehlikeli bir durum” olduğu uyarısında bulundu. Pazar günü sabah saatlerinde saatte 161 kilometre hıza ulaşan rüzgarları beraberinde getiren fırtına öncesinde tüm bölgenin çoğunda hala elektrik ve iletişim imkanı bulunamadı.
Küba'nın ulusal elektrik şebekesi, ilk olarak Cuma günü öğle saatlerinde adanın en büyük elektrik santralinin kapanmasının ardından çökmüştü. Devlet medyasının bildirdiğine göre şebeke Cumartesi sabahı tekrar arızalanmıştı. Cumartesi akşamının erken saatlerinde yetkililer, şebekenin bir kez daha çöktüğünü duyurmadan önce elektriğin yeniden sağlanmasında bazı ilerlemeler kaydedildiğini bildirdi. Küba Enerji Bakanlığı, X'te yaptığı açıklamada, “Elektrik sistemini yeniden kurma sürecindeki zorluk devam ediyor” ifadesini kullandı.
Protestolar düzenlendi
Reuters muhabirleri, Cumartesi günü geç saatlerde Havana'yı karanlıkta bırakan şebeke arızasının ardından gece boyunca biri başkentin dış mahallelerinden Marianao'da, diğeri ise daha merkezi Cuatro Caminos'ta olmak üzere iki küçük protesto gösterisine tanık oldu.
Cumartesi geç saatlerde sosyal medyada başkentin başka yerlerindeki protestolara ilişkin çeşitli videolar yer almaya başladı ancak bunların gerçekliği doğrulanamadı.
İnternet trafiğinde ciddi düşüş
İnternet izleme grubu NetBlocks'un verilerine göre, büyük elektrik kesintileri ada sakinlerinin çoğunun telefonlarını şarj etmesini ve internete girmesini neredeyse imkansız hale getirdi. Bu nedenle Küba'da internet trafiği keskin şekilde düştü.
Netblocks, yaptığı açıklamada, “Ağ verileri, ülke çapında ikinci bir elektrik kesintisi yaşarken Küba'nın büyük ölçüde internetsiz kaldığını gösteriyor” dedi.
Cuma günkü elektrik kesintisi nedeniyle Küba'nın komünist hükümeti, yakıt tasarrufu yapmak için elzem olmayan devlet çalışanlarını evlerine göndermiş, okulları tatil etmişti.
Hükümet, haftalarca süren ve adanın büyük bölümünde günde 10 ila 20 saate varan elektrik kesintilerinin sorumlusu olarak kötüleşen altyapıyı, yakıt kıtlığını ve artan talebi gösteriyor. Küba, ayrıca ABD'nin ticari ambargosunun yanısıra eski Başkan Donald Trump'ın uygulamaya koyduğu yaptırımları da petrolle çalışan santrallerini çalıştırmak ve bakımını yapmak için yakıt ve yedek parça temininde yaşanan zorluklardan sorumlu tutuyor. ABD şebeke arızalarında herhangi bir rolü olduğunu reddediyor.
Küba kendi ham petrolünün çok azını üretiyor. Daha önce Küba’nın önemli eneröi tedarikçileri olan Venezuela, Rusya ve Meksika'nın Küba'ya ihracatlarını azaltmaları nedeniyle adaya yapılan yakıt sevkiyatı bu yıl önemli ölçüde düşmüştü. Venezuela, bu yıl Küba'ya yaptığı sübvansiyonlu yakıt sevkiyatını yarı yarıya azaltarak adayı spot piyasada daha pahalı petrol aramaya zorlamıştı.