Kürtçe’ye Uygulanan Yasaklar Azalıyor mu?

Your browser doesn’t support HTML5

Türk hükümeti Kürtçe kullanımına konan kısıtlamaları hafifletme politikası çerçevesinde Kürtçe derslerine izin veriyor.

Halil Çeçen Diyarbakır’ın Dicle Üniversitesi’nde tıp öğrencilerine Kürtçe dersi veriyor.Daha birkaç yıl öncesine kadar böyle bir sınıf düşünülemezdi. 1980’lerin sonlarına kadar Kürtçe resmen yasaktı ve konuşulması bile ciddi bir suçtu.

Kürtçe sınıflar hükümetin Kürtçe kullanımına uygulanan kısıtlamaları hafifletme politikasının bir parçasını oluşturuyor. Halil Çelen bu adımı memnunlukla karşılarken bunda çok geç kalındığını söylüyor.

Devletin yıllardır uyguladığı asimilasyon ve kentleştirme politikaları Kürt dilini tehdit altına soktu. Çok az Kürtçe konuşabildiğini itiraf eden Mazlum Özer adlı öğrenci, Kürtçe sınıfları memnunlukla karşıladığını, ancak bunu sadece bir başlangıç olarak gördüğünü söylüyor.

Birkaç saat uzakta sınırın Suriye tarafında yaşayan Kürtler’in Esad kuvvetlerinin çekilmesiyle bu yılın başında kontrolu ele geçirdiği bölgede çocuklar Kürtçe öğrenim görüyor,

Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda Kürtçe’nin ana dil olarak öğreniminin Türkiye’de asla gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

Kürtçe’ye konan devlet kısıtlamalarına karşı çıkan Kürt asıllı politikacılar artan bir baskıyla karşı karşıya.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, hakkında açılan son davaları örnek gösteriyor. Bunlar arasında belediye hizmetleriyle ilgili bilgilerin, hatta çocuk kitaplarının Kürtçe basılması gibi suçlar var. Demirbaş bölgedeki Kürt halkının haklarında ısrar etmesi karşısında hükümetin artık bir karar vermesi gerektiği görüşünde.

Kürtçe şarkıların serbestçe söylendiği Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde Kürt dili ve kültürünün varlığı güçlü biçimde hissediliyor. Şehir tiyatrosunda Hamlet bu ay Kürtçe sahneleniyor.

Yerel şarkıcı Farkin bölge çapında Kürtler’in haklarını güvence altına alma yolunda önemli adımlar atıldığı görüşünde.