“Küresel Gıda Krizini Çözmek İçin Ortak Hareket Şart”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler ’de düzenlenen Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı Bakanlar Toplantısı’nda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyadaki gıda krizini sonlandırmak için tüm ülkelerin acilen ortak bir dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

“Küresel Gıda Krizini Çözmek İçin Ortak Hareket Şart”


Genel Sekreter Guterres, salgın hastalık öncesi güvenli gıdaya ulaşamayan insan sayısının 135 milyon olduğunu, bugünse bu sayının 276 milyona ulaştığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Gutterres, 2016 yılına oranla bu sayının şimdilerde yüzde 500 arttığını belirterek “İnsanları besleyemezsek, çatışmaları besleriz. Sayılar ürkütücü. İklim değişikliği küresel açlığı ve krizi tetikledi. Son on yılda 1,7 milyar insan iklimle ilgili felaketlerden etkilendi. COVID-19 salgını kaynaklı ekonomide yaşanan sıkıntılar gelirleri azalttı. Gıda tedarik zincirlerini bozdu. Ukrayna'daki savaş bu durumu daha da tetikledi” dedi.

“Savaş on milyonları açlığa sürükleyebilir”

Genel Sekreter Guterres, Ukrayna’daki savaşın on milyonlarca insanı gıda güvensizliğine, ardından yetersiz beslenmeye, kitlesel açlık ve kıtlığa ve yıllarca sürebilecek bir krize sürüklemekle tehdit ettiğini belirterek “Geçen yıl küresel gıda fiyatları yaklaşık üçte bir, gübre fiyatları yarıdan fazla ve petrol fiyatları neredeyse üçte iki oranında arttı” diye konuştu.

Blinken: “Putin’in savaşı krizi tetikledi”

Toplantıya başkanlık eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünyada yaşana gıda sorununu, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in başlattığı krizin daha da tetiklediğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Blinken, gıda krizinin küresel olduğunu belirterek düzenlenen bu toplantının çok anlamlı olduğunu ifade etti. Blinken, krizin yıkıcı etkisini azaltmak için bu üst düzey toplantıya öncülük ettiklerini söyledi. Blinken, “Yarın, Güvenlik Konseyi'nde bunun gibi çatışmaların gıda güvensizliğini nasıl körüklediğine ve artan gıda güvensizliğinin dünya çapında barışı ve güvenliği nasıl tehdit ettiğine dair bir oturum yönetme fırsatım olacak. Bugün bütünün bir parçası olarak ele almamız gereken sorunlar, toplantımızda şimdi hayat kurtarmak için neler yapabileceğimize odaklanmak ve bu sorunun uzun vadeli itici güçlerini ele almak istiyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu:” Gıda krizini sonlandırmak için işbirliğine ihtiyacımız var”

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın küresel gıda güvenliğini doğrudan etkilediğini, savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, çatışmaların gıda krizini tetiklediğini belirterek “Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre şu an 800 milyondan fazla insan açlıkla karşı karşıya ve bunların yüzde 60'ı çatışma bölgelerinde. Özellikle, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlıca küresel gıda tedarikçisi olan bu iki ülkenin üretim ve ihracatlarını azaltması, küresel gıda güvenliğini doğrudan etkiledi. Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var” dedi.