‘Kürt Milliyetçiliği ve Türkiye’nin Geleceği’

Kurt Konferansi

Başkent Washington'da Barış ve Demokrasi Partisi BDP’nin ev sahipliğindeki ilk Kürt konferansından bir hafta sonra Kürt başlıklı başka bir toplantı gerçekleşti
Amerika’da bölge çalışmaları yapan akademisyenlerin ağırlandığı konferansta ‘Çağdaş Türkiye’de Kürt Milliyetçiliği’, PKK, ‘Kürt Milliyetçiliği ve Türkiye’nin Geleceği’ gibi başlıklar masaya yatırıldı.

Türkiye’deki Kürt meselesinin farklı boyutlarının irdelendiği konferansta Amerika ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler araştırmalarını paylaştı.

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Deniz Tansı Amerika’nın Körfez Savaşı'nda bölgedeki varlığının PKK’nın bugünkü konumunda etkili olduğunu ve PKK’nın sadece İmralı’dan değil aralarında Kandil, Ankara ve Diyarbakır’ın da bulunduğu dört farklı noktadan yönetildiğini savundu.

Kürt Konferansi

“PKK ile mücadeleye 300 milyar dolar harcandı”

Houston Universitesi Gülen Enstitüsü öğretim üyesi Doğan Koç ise PKK’yı çıkış noktasından bu güne rakamlarla aktardı. Koç’un araştırmasına göre Türkiye’de 5 bin 560 sivil hayatını kaybederken 6 bin 600 güvenlik gücü şehit oldu. Türkiye’nin PKK ile mücadelesi kapsamında hayatını kaybeden PKK mililtanın sayısını ise 32 bin olarak aktardı.

Doğan Koç ayrıca, Türkiye’nin PKK sorunuyla mücadeleye 29 yılda tam 300 milyar dolar harcadığını kaydetti. Sınır ötesi operasyonların ise PKK’ya katılımı arttırmanın önüne geçemediğini de sözlerine ekledi.

Virginia Tech Üniversitesi Alexandria Kampusunda gerçekleşen ve gün boyu süren konferansta ayrıca, çözüm süreci kapsamında PKK lideri Abdullah Öcalan ile müzakereler, Türkiye’de modernleşme dindarlık ve Kürtlerin etnik milliyetçiliği gibi pek çok başlık ele alındı.