Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin bu sabah uzun menzilli, kıtalar arası balistik bir füze fırlattığını duyurdu.
Japonya Parlamentosu Savunma Bakan Yardımcısı Shingo Miyake, füzenin 15 bin kilometreden fazla yol kat edebilme potansiyeline sahip olduğunu, bunun da Japonya ve ABD anakarasındaki herhangi bir yere ulaşabileceği anlamına geldiğini söyledi.
Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi bunun katı yakıtlı bir kıtalar arası balistik füze (ICBM) olduğunu söyledi ve fırlatmayı "uluslararası uyarıları ve çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararını göz ardı eden istikrarsızlaştırıcı bir eylem" olarak nitelendirdi.
Çin ve Kuzey Kore arasında işbirliğini derinleştirme sözü
Kuzey'in bu yılki beşinci balistik füze fırlatışı, Çin ve Kuzey Kore'nin Pekin'de üst düzey bir toplantı gerçekleştirdiği güne denk geldi. Pyongyang'ın en yakın müttefiki olan Pekin, işbirliğini derinleştirme taahhüdünü teyit etti ve ayrıntıya girmeden görüşmelerin "ortak endişe" konularını kapsadığını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Çin, silah geliştirdiği gerekçesiyle 2017 yılına kadar Kuzey'e yaptırım uygulanmasını öngören tüm kararları destekledi. Ancak o tarihten bu yana daha fazla yaptırımı reddederek bunun sadece gerilimi arttıracağını söyledi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Pazartesi günkü füzenin başkent Pyongyang'a yakın bir bölgeden Kuzey'in doğu kıyısındaki denize doğru ateşlendiğini ve yaklaşık 1000 kilometre uçtuğunu söyledi.
Japonya Savunma Bakanlığı uçuşun 73 dakika sürdüğünü bildirdi. Füzenin 6 bin kilometreden fazla bir irtifaya ulaştığını ve Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesi dışında Hokkaido'nun batısında denize düştüğünü söyledi.
Kuzey Kore, Pazar günü Güney Kore'ye nükleer güçle çalışan bir denizaltının bölgeye varışı da dâhil olmak üzere, ABD'yi "nükleer savaşın ön gösterimini" yapmakla itham eden ateşli bir açıklama yaptı.
ABD nükleer denizaltısı Güney Kore’yi ziyaret etti
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Güney Koreli ve Japon mevkidaşlarıyla görüştü ve füze uyarı verilerinin paylaşılmasının önemini vurguladı.
Cuma günü ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin askeri tehdidini caydırmak için ABD'nin stratejik askeri silahlarının kullanımına ilişkin üst düzey bir toplantı yaptı. Washington, herhangi bir nükleer saldırının rejimin sonunu getireceği uyarısında bulundu.
Kuzey Kore kendini savunmak için balistik füze programı yürütmenin egemenlik hakkı olduğunu savunuyor ve "ABD'nin düşmanca politikasının bir ürünü olduğunu" söylediği Güvenlik Konseyi yasağını reddediyor.
ABD nükleer denizaltılarının bölgeye ziyaretleri daha önce nadiren gerçekleşiyordu ancak Seul ve Washington arasında yapılan anlaşmalarla ABD askeri varlıklarının trafiği arttı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore, bir dizi balistik füze denemesi yapan ve Kasım ayında ilk askeri casus uydusunu fırlatan Kuzey'in artan tehditlerine karşı ortak askeri tatbikatlarını arttırdı.