Kuzey Kore'den daha fazla uydu fırlatma sözü

"Malligyong-1" isimli casus uydusunu taşıyan bir roket, Kuzey Kore'nin Kuzey Gyeongsang eyaletinden firlatılıyor

Kuzey Kore bugün yaptığı açıklamada uydu fırlatma da dahil olmak üzere egemenlik haklarını kullanmaya devam edeceği uyarısında bulunurken, askerlerinin Güney Kore sınırında yıkılan bazı nöbet noktalarını onardığı bildirildi.

Devlet medyası KCNA'nın haberine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta fırlatılan keşif uydusunun ABD ve müttefiklerini izleme ihtiyacından kaynaklandığını açıkladı.

KCNA haberinde, "Bu, kendini savunma hakkını kullanmanın ve ABD ve takipçilerinin ciddi askeri eylemlerine kapsamlı bir şekilde yanıt vermenin ve bunları tam olarak izlemenin yasal ve adil bir yoludur" denildi.

Nükleer silahlara sahip Kuzey Kore, geçen hafta Salı günü uyduyu fırlattıklarını ve başarıyla yörüngeye girdiğini söylerken, Güney Koreli savunma yetkilileri ve analistler uydunun yeteneklerinin bağımsız olarak doğrulanmadığını kaydetti.

Fırlatma, 2018'de imzalanan, 19 Eylül Güney ve Kuzey arasında gerilimi azaltmayı hedefleyen askeri anlaşmanın önemli bir maddesini askıya almasına ve sınır yakınlarında havadan gözetlemeye devam etmesine yol açtı. Kuzey Kore ise artık anlaşmaya bağlı olmadığını ve Güney sınırına silah konuşlandıracağını açıkladı.

İlgili Haberler Kim Putin’i Kuzey Kore’ye davet etti

Askeri kuleler geri dikiliyor

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore askerlerinin Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ)’ye doğru ağır silahları geri getirdiklerinin ve iki ülkenin anlaşma uyarınca yıktığı nöbetçi kulübelerini geri kurduklarının gözlemlendiğini söyledi.

Güney Kore, Kuzey'in DMZ boyunca yaklaşık 160, Güney'in ise 60 nöbetçi kulübesi olduğunu tahmin ediyor. Her iki taraf da 2018 yılında imzalanan ve gerilimi düşürmeyi ve askeri çatışmaları önlemeyi amaçlayan askeri anlaşmanın ardından bunlardan 11'ini yıktı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, DMZ'deki kameralardan alınan fotoğraflara atıfta bulunarak, silahlı Kuzey Kore askerlerinin Cuma gününden bu yana çeşitli yerlerde hasar görmüş nöbetçi kulübelerini onardığını paylaştı.

ABD yükselen gerilime karşı devrede

ABD, Kuzey'in uydu fırlatmasını görüşmek üzere bugün BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

22 Kasım'da Güvenlik Konseyi'nin dokuz üyesi, Kuzey'in balistik füze teknolojisini kullanarak uydu fırlatmasını kınayan bir açıklama yaptı ve bunu Güvenlik Konseyi'nin birçok kararının ihlali olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı bu açıklamanın Güvenlik Konseyi'nin ne kadar işlevsiz hale geldiğini gösterdiğini ve bazı üye devletlerin anlamsız açıklamalar yayınlayarak, ABD'yi körü körüne takip ettiğini söyledi.

Veto hakkına sahip daimi üyelerden Çin ve Rusya, giderek daha güçlü balistik füzeler denemeye devam etmesine karşın Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang'a karşı herhangi bir yeni Güvenlik Konseyi yaptırımına katılmayı reddetti.

İlgili Haberler Kuzey Kore yeni taktik nükleer denizaltı gemisini suya indirdi